Eläintenpito kaava-alueella
Terveydensuojelulaki muuttui vuoden 2017 alusta, eikä eläinsuojista ja aitauksista tarvitse enää tehdä ilmoitusta terveydensuojeluviranomaiselle. Jokaisen eläintenpitäjän, joka pitää nautoja, sikoja, lampaita, vuohia, siipikarjaa, mehiläisiä, kimalaisia, turkiseläimiä tai kameli- ja hirvieläimiä, on kuitenkin rekisteröidyttävä eläintenpitäjäksi kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle.
Maaseutuelinkeinoviranomainen Tampereella, Kangasalla, Pälkäneellä, Juupajoella ja Orivedellä on Oriveden maaseutupalvelut.
Ulkoinen linkkiOriveden ja Tampereen kaupunkien sekä Juupajoen, Kangasalan ja Pälkäneen kuntien maaseutupalvelut www.orivesi.fi/fi/palvelut/maaseutupalvelut
Maaseutuelinkeinoviranomainen Valkeakoskella, Akaassa ja Urajalassa on Lempäälän maaseutuhallinto.
Ulkoinen linkkiLempäälän maaseutuhallinto https://www.akaa.fi/elinkeinot-yrittaminen-ja-tyo/maaseutuhallinto/
Rekisteröityminen
pitää tehdä riippumatta eläinten määrästä tai niiden
käyttötarkoituksesta. Myös eläinten pitopaikat tulee rekisteröidä.
Tarvittavat lomakkeet rekisteröintiin saa mm. Ruokaviraston verkkosivuilta kohdasta Eläinten merkitseminen ja rekisteröinti,
Ulkoinen linkkiRuokavirasto - Eläintenpito https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/
Eläinsuojista, aitauksista tai eläintenpidosta ei saa aiheutua terveydellistä haittaa. Eläinsuoja tai -aitaus tulee sijoittaa riittävän etäälle naapurin asuinrakennuksesta ja oleskelupihasta. Eläintenpidosta aiheutuvien jätteiden asianmukaisesta hävittämisestä on huolehdittava. Tarvittaessa ympäristöterveysyksikkö valvoo eläintenpitoa, jos siitä aiheutuu haju-, melu- tai muita terveyshaittaan liittyviä valituksia.
Eläinten olosuhteita koskevia yhteydenottoja tai ilmoituksia hoitavat valvontaeläinlääkärit. Yhteystiedot löytyvät sivulta Eläinlääkintähuolto.
Kaiken eläintenpidon tulee täyttää eläintauti- ja eläinsuojelulain sekä -asetusten vaatimukset. Eläinsuojien ja niiden yhteydessä olevien jaloittelualueiden ja ulkotarhojen on oltava kooltaan, tiloiltaan ja varustukseltaan eläintauti- ja eläinsuojelulain ja niiden nojalla annettujen määräysten ja ohjeiden mukainen. Kanojen suojelusta on Valtioneuvoston asetus kanojen suojelusta 673/2010, josta löytyvät tarkat säännökset kanojen pidosta. Valvontaeläinlääkärit neuvovat tarvittaessa eläintenpitoon liittyvissä asioissa.
Rakennusvalvonnalta tulee tiedustella, tarvitseeko eläinsuojan tai -aitauksen rakentaminen lupaa. Lisätietoja löytyy rakennusvalvonnan sivulta:
Rakentamiseen tarvittavat luvat
Naapureita on suositeltavaa tiedottaa eläintenpidon aloittamisesta tai eläintenpitoon liittyvistä muutoksista.