Siirry sisältöön

Tampereen kerros- ja rivitalojen tontit kiinnostivat rakentajia – hakemuksia saatiin ennätysmäärä

Julkaistu 13.9.2021 13.47

Tampereen kaupungin kiinteistötoimi järjesti kesäkuussa tonttihaun, jossa oli haettavana 19 kerros- ja rivitalotonttia. Hakemuksia saatiin ennätysmäärä eli 117. Hakijat saavat syksyn aikana tiedon valinnoista, ja rakentamisen tarkempi suunnittelu voi alkaa.

 

– Kaikki tontit saivat mukavan paljon hakemuksia, myös uusi Ojalan alue. Uskon että hakijamäärien kasvussa näkyy Tampereen vetovoimaisuus; tänne halutaan päästä rakentamaan. On hienoa, että tamperelaiset tontit kiinnostavat selvästi myös ulkopaikkakuntalaisia rakentajia, kertoo tonttipäällikkö Aila Taura.

Yhtiömuotoiseen rakentamiseen tarkoitettuja kerros- ja rivitalotontteja oli haettavana eri puolilta Tamperetta. Viisi tonttia oli tarjolla Hatanpään alueelta, neljä Hervantajärveltä ja kuusi Ojalasta. Kalevasta, Koivistonkylästä, Santalahdesta ja Vuoreksesta oli tarjolla yksi tontti per alue. Tontit ovat pääosin vuokratontteja, paitsi Kalevan tontti, joka myydään tarjousten perusteella. Kalevan tontti herätti runsaasti kiinnostusta ja se sai 14 tarjousta, joista yksi saapui hakuajan jälkeen.

– Myös Hervantajärven tontteihin saimme tosi hyvin hakemuksia. Tämä johtunee varmasti uudesta ratikkareitistä, ja kyseessä ovat alueen viimeiset tontit. Toisaalta hakemuksia tuli tosi paljon myös Vuoreksen tonttiin, ja Santalahden tonttikin sai pitkälti yli kymmenen hakemusta, Aila Taura kertoo.

Hatanpään, Ojalan ja Santalahden tontteja oli mahdollista hakea joko vapaarahoitteiseen tai kohtuuhintaiseen asuntotuotantoon. Koivistonkylän tontti oli haettavissa ensisijaisesti osuuskunta- tai ryhmärakennuttamiseen. Hervantajärven ja Vuoreksen tontit tarjottiin vapaarahoitteiseen asuntotuotantoon.

Tavoitteena monipuolinen asuntojakauma

Kaupungin tontinluovutuksessa tavoitellaan eri kaupunginosiin monipuolista asuntojakaumaa. Pienasuntoihin painottuva rakentaminen ei ole tavoitteiden mukaista. Kaupunki edellyttää, että rakennettavissa kohteissa asuntojen lukumäärästä vähintään 25 prosenttia olisi vähintään kahden makuuhuoneen asuntoja.

– Näistä ainakin puolet tulisi olla pinta-alaltaan vähintään 60 neliötä. Toivomme, että tarjolle tulee myös suuremmille perheille sopivia asuntoja, joissa olisi vähintään kolme makuutilaa, kertoo Aila Taura.

Kaikkien rakennettavien asuntojen keskipinta-alan tulee olla yli 40 neliötä. Rakennushankkeiden asuntojakaumaa tarkastellaan hankekohtaisesti tontinkäyttösuunnitelman yhteydessä.

Tontin saajien valinnassa on arvioitu yhdenvertaisesti ja tasapuolisesti asunto- ja maapolitiikan linjausten mukaisesti tiettyjä seikkoja. Valintaan vaikuttavat mm. se onko tontin hakijalla toteuttamatonta tonttivarantoa ja onko kaupunki luovuttanut hakijalle jo aiemmin tontin. Valinnassa kiinnitetään huomiota myös alueiden monimuotoisuuteen ja kilpailun edistämiseen sekä rakentamisen nopean aloituksen mahdollistamiseen.

– Näiden kriteerien perusteella on arvioitu kukin hakemus. Kun samaa tonttia on hakenut useampi toimija, on pyritty valitsemaan heistä se, joka kokonaisuudessaan täyttää parhaiten asetetut kriteerit. Tonttihakuja järjestetään vähintään kaksi kertaa vuodessa, joten nyt mahdollisesti ilman varauspäätöstä jäävät ovat seuraavassa haussa taas uudessa asemassa, Aila Taura painottaa.


Lisätietoja

Tonttipäällikkö
Aila Taura
puhelin 050 351 8256
sähköposti [email protected]

Asuminen, yhtiömuotoiset asuntotontitTeksti Raija Lindell