Siirry sisältöön

Tampereen raitiotien osan 1 katurakennustyöt Hatanpään valtatiellä loppusuoralla - uusia kulkureittejä käyttöön

Julkaistu 10.9.2021 10.29

Raitiotieallianssin katurakennustyöt Hatanpään valtatielle etenevät kohti valmistumista . Perjantaina 10.9.2021 avataan uusi jalankulku-ja pyöräväylä käyttöön. Ensi viikon lopulla avataan käyttöön myös uusi kadun ja raitiotien ylityspaikka Otavalankadun kohdalle.

Kaksi ratikkaa ja bussi Hatanpään valtatiellä
 

Uusi jalankulku-ja pyöräväylä Hämeenkadun ja Verkatehtaankadun välille

Raitiotieallianssi avaa Hatanpään valtatien länsipuolelle, Hämeenkadun ja Verkatehtaankadun välille, uuden jalankulku- ja pyöräilyväylän käyttöön perjantaina 10.9. Tampereen kaupunki aloittaa väliaikaisen jalankulku- ja pyöräilysillan purkamisen Tammerkosken päältä, minkä vuoksi Hämeenkadulta Hatanpään valtatielle tarvitaan reitti käyttöön. Tampereen kaupunki aloittaa sillan purkutyöt 13.9. Tiedote:

Raitiotieallianssi avaa osuuden Hämeenkatu-Verkatehtaankatu väliaikaisesti yhdistettynä jalankulku- ja pyöräilyväylänä. Verkatehtaankadun ja Suvantokadun välillä pyöräilyreitti kulkee vielä toistaiseksi kadun itäpuolella. Nyt avattavalta länsipuolen väylältä joudutaan syksyn aikana tekemään mm. reunojen vihertöitä. Työt Hatanpään valtatiellä valmistuvat syksyn aikana, jonka jälkeen uusitut jalankulku- ja pyöräväylät otetaan käyttöön lopullisen tilanteen mukaisina.

Hatanpään valtatien ylityspaikka Otavalankadun kohdalle

Otavalankadun liittymän kohdalle avataan uusi raitiotien ja kadun ylityspaikka viikon 37 lopulla Kohdalla ei aiemmin ole sijainnut suojatietä tai ylityspaikkaa.

Ylityspaikka eroaa suojatiestä siten, että ylityspaikalla jalankulkija ja pyöräilijä ovat väistämisvelvollisia raitio-ja autoliikenteeseen nähden. Suojateillä väistämisvelvollisuus on autoliikenteellä ja Ratikalla, joiden tulee antaa tietä jalankulkijalle. Ylityspaikoilla reunakivet on madallettu kadun ylityksen helpottamiseksi.

Uuden ylityspaikan kohdalle liimataan ensivaiheessa tarrat osoittamaan paikan sijaintia. Vastaavia huomiotarroja on käytetty myös Hämeenkadulla.

Suojatie ja ylityspaikka eroavat väistämisvelvollisuuden osalta

Hatanpään valtatiellä on raitiotien rakentamisen aikana ollut käytössä myös töiden aikaisia suojateitä. Raitiotien ja katurakennustöiden valmistumisen myötä Hatanpään valtatielle jää katusuunnitelman mukaisesti suojateitä sekä yksi raitiotien ylityspaikka. Hatanpään valtatien ylittävät suojatiet sijaitsevat Hämeenkadun, Verkatehtaankadun, Suvantokadun ja Vuolteenkadun liittymissä sekä kauppakeskus Ratinan kohdalla. Suvantokadun ja Vuolteenkadun liittymien suojateillä on myös valo-ohjaus. Ylityspaikan ja suojateiden ero on väistämisvelvollisuudessa ja katumerkinnöissä.

Ylityspaikka:

  • Ylityspaikan kohdalla ei ole suojatiemerkintöjä.
  • Ylityspaikalla jalankulkija ja pyöräilijä väistävät Ratikkaa, busseja, takseja ja huoltoliikennettä
  • Tarkkaavaisuus on aina tarpeen, silla raskas raitiovaunu ei pysty äkkipysähdyksiin eikä voi väistää kulkijaa.
  • Kadulla kulkiessa on hyvä tarkkailla merkintöjä (liikennemerkki ja/tai tiemerkinnät), joista näkee milloin kyseessä on suojatie ja milloin ylityspaikka.

Suojatie:

  • Suojateillä tien ja radan yli kulkevat suojatiemerkinnät. Yleensä kohdalla on myös valo-ohjaus.
  • Ratikka ja muu liikenne väistävät suojatiellä jalankulkijaa.
  • Tarkkaavaisuus liikenteessä on suojatiestä huolimatta aina tarpeen, sillä esimerkiksi raskas raitiovaunu ei pysty äkkipysähdyksiin.
  • Hatanpään valtatiellä on kadun ylittäviä valo-ohjattuja suojateitä Suvantokadun ja Vuolteenkadun liittymissä.
  • Valo-ohjattujen suojateiden lisäksi kadun voi ylittää ylityspaikan kohdalla.

Lisätietoja

Raitiotieallianssi:
Lohkopäällikkö
Lasse Kivekäs
puhelin 040 763 3639

Palautteet ja kysymykset:
Tampereen palvelupiste
sähköposti [email protected]
puhelin 041 730 8168
avoinna ma – pe klo 9 - 16


Kuvat Raitiotieallianssi