Siirry sisältöön

Kiertotalous on yritykselle kilpailuvaltti

Julkaistu 5.8.2021 12.32

Kiertotalous tulee muuttamaan yhteiskuntaa. Yritysten on myös muokattava toimintaansa kiertotalouden periaatteiden mukaiseksi. KIERTO 100 on lista Pirkanmaalla toimivista yrityksistä, joiden toiminta pohjautuu kokonaan kiertotalouteen tai jotka ovat ottaneet ensimmäiset askeleensa matkalla kohti kiertotaloutta. Lista auttaa yrityksiä löytämään uusia yhteistyökumppaneita sekä työnhakijoita löytämään työnantajia. KIERTO 100 -lista julkistetaan torstaina 12.8. Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen Kohtaamisia.live-lähetyksessä.

 

Kiertotalous on yritysten kilpailuvaltti, jonka merkitys tulee korostumaan entisestään tulevaisuudessa. Muutoksessa kannattaa olla mukana edelläkävijöiden matkassa ja tunnistaa sen tuomat uudet mahdollisuudet liiketoiminnassa. Nyt on hyvä hetki luoda yritystoimintaa, jonka toiminta pohjautuu kestävään kasvuun ja kiertotalouteen. Tampereen kaupungin kasvupalvelujohtaja Irene Impiön mukaan kiertotalous nostaa esiin lukuisia yritysyhteistyön mahdollisuuksia, jotka parhaimmillaan synnyttävät uutta liiketoimintaa ja kustannussäästöjä.

– Kaupunki tarjoaa palveluohjelmia, jotka luovat verkostoja ja tukevat yrityksiä kilpailun sijaan kehittämään toimintaansa keskenään yhteistyössä. Verkostoihin ja ekosysteemeihin kytkeytyminen on yrityksille kannattavaa, sillä se mahdollistaa suuremman joukkovoiman kehitystyön taakse, Impiö sanoo.

KIERTO 100 -lista kokoaa kiertotalousyrityksiä

KIERTO – Kiertotalouden toiminnalliset oppimisympäristöt -hanke on Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluiden koordinoima kumppanuushanke, jossa luodaan uutta työtä ja osaamista kiertotalouden ympärille. Hanke on koonnut nettisivuilleen KIERTO 100 -listan Pirkanmaalla toimivista yrityksistä, joiden toiminnassa kiertotalous on vahvasti mukana. Lista auttaa yrityksiä löytämään uusia yhteistyökumppaneita sekä työnhakijoita löytämään työnantajia, jotka pystyvät tarjoamaan heille omien arvojensa mukaista työtä.

KIERTO-hankkeen projektikoordinaattori Milla Kolehmaisen mukaan listassa on mukana yrityksiä, jotka ovat lähteneet vaiheittain muuttamaan toimintaansa, kun taas toisten toimintamalli pohjautuu täysin kiertotalouteen.

– Yritykset näkevät KIERTO 100 -listassa olevien esimerkkien kautta erilaisia tapoja siitä, miten toiset ovat muuttaneet toimintaansa kiertotalouden mukaisesti. Jokainen askel siirtymässä kohti kiertotaloutta on tärkeä, Kolehmainen kertoo.

Ei ole ainoastaan yhtä tapaa olla kiertotalousyritys, vaan siihen on monta eri mahdollisuutta. Kiertotalouteen pohjautuva liiketoiminta on monipuolista ja muutos koskettaa kaikkia aloja. Listassa mukana olevat yritykset on jaoteltu liiketoimintamallien mukaan kuuteen eri kategoriaan; tuote-elinkaaren pidentäminen, tuote palveluna, jakamisalustat, resurssitehokkuus ja kierrätys, uusiutuvuus sekä asiantuntijapalvelut. Nämä eri liiketoimintamallit tukevat toinen toisiaan ja mahdollistavat kierron eri vaiheet. Kiertotalouden ideana on, että materiaalit kiertävät ja säilyttävät arvonsa.

– Suunnittelu on avainasemassa. Tuotteet ja palvelut tulee suunnitella kestäviksi ja kiertäviksi. Heti alkuvaiheessa täytyy miettiä koko kiertopolku alusta loppuun, Kolehmainen sanoo.

Torstaina 12.8. Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen Kohtaamisia.live-lähetyksessä julkistetaan KIERTO 100 -lista pirkanmaalaisista kiertotalousyrityksistä. Lähetyksessä kuullaan, kahden pirkanmaalaisen kiertotalousyrityksen toiminnasta ja kasvusta. Rekki on käytettyjen vaatteiden verkkopalvelu, jossa kuluttajat voivat myydä ja ostaa laadukkaita vaatteita. Cireco Finland Oy on kiertotalouden mukaisen rakennetun ympäristön suunnittelija ja rakentaja.

Etätapahtuma on kaikille avoin ja maksuton, eikä siihen tarvitse ilmoittautua etukäteen. Tapahtumaa voi seurata YouTubessa Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelut -kanavalla.


Lisätietoja

KIERTO-hanke
Projektisuunnittelija
Milla Kolehmainen
puhelin +358417300966
sähköposti [email protected]


Teksti Merja Häikiö

Kuvat Hanna Kirmanen