Siirry sisältöön

Haapalinnantorista yhteinen olohuone - katusuunnitelmaehdotus nähtävänä

Julkaistu 23.3.2021 15.22

Hyhkyssä sijaitsevan Haapalinnantorin ja torille Peurankadulta johtavan Vuokonraitin katusuunnitelmaehdotukset ovat nähtävänä 1.4. 2021 saakka verkossa sivulla www.tampere.fi/katusuunnitelmat ja Tampereen palvelupisteessä, Frenckellinaukio 2 B:ssä. Suunnitelman ideana on luoda torista asukkaiden yhteinen olohuone eteläeurooppalaisten piazzojen tapaan. Torille istutetaan suureksi kasvava kyläpuu.

Haapalinnantorin havainnekuva
 

Torin keskellä sijaitsevaa puuta kiertävät penkit, kalusteet ja istutukset. Torin länsilaidalle on esitetty haaparyhmää ja itälaidalle rivi kukkivia pikkupuita. Toriaukiolle istutetaan havupensaita sekä värikkäitä lehtipensaita ja perennoja. Istutusten reunalla on matala aita, joka kohoaa aukion etelälaidalla pergolaseinäksi, jossa kasvaa kukkivia köynnöskasveja.

Torin nykyiset kaarevat kiviportaat säilytetään, mutta muuten pinnoitteet uusitaan betonilaatoituksella ja noppakiveyksellä. Myös torin valaistus uusitaan. Pergola, penkkirivi ja kyläpuu erikoisvalaistaan.

Aukiota kiertävät käytävät säilyvät pääosin nykyisen kaltaisina. Hulevesien hallintaa pyritään parantamaan siten, että osa hulevesistä hyödynnetään torin kasvillisuuden käyttöön. Vesien johtamista parannetaan betonikourulaattojen avulla sekä uusilla hulevesikaivoilla.

Haapalinnantori kalustetaan penkeillä, keinuilla ja roska-astioilla. Torin kaakkoiskulmassa on tilavaraus myös kioskille. Sen viereen tulee muutama pyöräpysäköintipaikka.

Haapalinnantorin kehittämisestä oli avoinna asukaskysely verkossa 2.–15.11. 2020. Toria toivottiin uudistettavan viihtyisämmäksi ja sinne toivottiin lisää kasvillisuutta. Alueen liikenneturvallisuuttakin haluttiin parantaa. Myös mm. oleskelutilaa, pergolaseinää, eurooppalaista tunnelmaa, jätsikioski ja istutuslaatikoita oli vastaajien toivelistalla.

Vuokonraitti on Peurankadulta Haapalinnantorille johtava kävely- ja pyörätie, jonka pinnoitteet uusitaan ja toiminnallisuutta parannetaan. Vuokonraitilla on sallittu huoltoajo sekä päiväkodin saattoliikenne. Vuokonraitin pohjoisreunalle torin päähän tulee runkolukittavat pyöräpysäköintipaikat 12:lle pyörälle ja 3 pysäköintipaikkaa autoille. Vuokonraitin pintamateriaali on asfalttibetonia. Raitin reuna-alueet kivetään betonilaatalla ja osin uusiokäytettävällä nupukivellä. Vuokonraitin valaistus uusitaan raitin pohjoisreunalle. Vuokonraitin pituudeksi tulee 120 metriä ja leveydeksi 4 metriä.

Haapalinnantori ja Vuokonraitti on tarkoitus kunnostaa vuonna 2022.


Lisätietoja

Katuinsinööri
Pasi Palmu
puhelin 040 801 6812


Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen