Siirry sisältöön

Suomen Itämeri-instituutti juhlii 25-vuotistaivaltaan - instituutti toteuttanut Tampereella yli 150 kansainvälistä yhteistyöhanketta

Julkaistu 22.10.2020 12.07

Tampereella toimiva Suomen Itämeri-instituutti täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Toimintavuosiensa aikana instituutti on ideoinut, valmistellut ja toteuttanut reilusti yli 150 kansainvälistä yhteistyöhanketta tai toimeksiantoa ja järjestänyt satoja tapahtumia eri puolilla Itämeren aluetta, Brysselissä, Pietarissa ja muualla Euroopassa.

Suomen Itämeri-instituutti on Suomen johtavia eurooppalaisen alueellisen yhteistyön toimijoita. Instituutilla on erityisen vahvat verkostot ja referenssit kaupunkien ja alueiden välisestä innovaatioyhteistyöstä. Vuonna 2018 instituutti sai merkittävän kansainvälisen tehtävän ja tunnustuksen, kun se valittiin EU:n Itämeren alueen strategian innovaatiopainopistealueen vetäjäksi.

Tampereen kaupungin sidosyksikkönä toimivan instituutin hanketoiminta keskittyy Tampereen kaupungin elinvoima- ja innovaatiopolitikkaan liittyviin paikallisiin ja alueellisiin kehittämishankkeisiin - yritysten kehittämiseen ja kansainvälistymiseen, innovaatiopolitiikkaan, yliopistoyhteistyöhön sekä kaupunki- ja aluekehittämiseen.

Viime vuosina instituutti on ollut hankkeidensa ja tapahtumiensa kautta edistämässä Tampereella ja Pirkanmaalla mm. bio- ja kiertotaloutta, älykkään ja kestävän kaupungin rakentamista, start-upeja, teollisuuden uudistamista sekä kestävän matkailun palveluita ja järvimatkailua. Tampereen kaupunki hyötyy instituutin valmistelemista ja hallinnoimista hankkeista niin niiden kautta saadun kehittämisrahoituksen kuin kansainvälisten verkostojen, tiedon ja hyvien käytäntöjen kautta.

- Kansainvälisen yhteistyön merkitystä on syytä korostaa erityisesti näinä aikoina. Instituutin kautta voidaan vahvistaa Tampereen ja Pirkanmaan kansainvälistä vetovoimaa kilpailtaessa osaavasta työvoimasta, investoinneista ja EU-rahoituksesta, muistuttaa instituutin johtaja Esa Kokkonen.

Instituutti juhlistaa merkkivuottaan juhlawebinaarilla torstaina 22.10.2020. Webinaarin teemana on kansainvälisen yhteistyön kasvava merkitys ja pääpuhujana isobritannialainen Simon Anholt, yli 50 valtiota palvellut poliittinen neuvonantaja, jonka mielestä maiden tulisi ponnistella enemmän yhteisten ongelmien eteen. Anholt on kansainvälistä yhteistyötä korostavan Good Country Index -vertailun luoja. Suomi sijoittui ensimmäiseksi vuonna 2019 julkaistussa Good Country Index -mittauksessa, jossa verrattiin maailman 153 valtiota niiden tuottaman hyvän mukaan.

Webinaarin muita puhujia ovat Firenzessä sijaitsevan EU-yliopiston yksikönjohtajana ja professorina toimiva Alexander Stubb, Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen ja Sitran Hiilineutraali kiertotalous -teeman johtaja Mari Pantsar.


Lisätietoja

Suomen Itämeri-instituutti Tampere ([email protected])
Johtaja
Esa Kokkonen
puhelin 050 516 9111