Siirry sisältöön

Lapsen puolesta asiointi uudistuu terveyspalveluiden verkkoasioinnissa

Julkaistu 4.5.2020 10.50

Lapsen puolesta asioinnin käyttöönotto uudistuu Tampereen kaupungin sähköisissä terveyspalveluissa. Uudistuksen myötä palvelun käytön aloittaminen sujuu aikaisempaa joustavammin ja nopeammin.

Lapsen puolesta asiointi liittyy tilanteisiin, joissa huoltaja asioi alle 15-vuotiaan lapsen puolesta kaupungin terveyspalveluissa sähköisesti ja varaa lapselle esimerkiksi vastaanottoaikaa neuvolasta tai kouluterveydenhuollosta tai täyttää lapsen puolesta yhteydenottolomakkeen terveysasemalle.

Alle 15-vuotiaan lapsen puolesta asioinnin aloittaminen onnistuu yhdellä kirjautumisella kaupungin sähköisissä terveyspalveluissa. Asiointi vaatii huoltajan tunnistautumista joko verkkopankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla tai mobiilivarmenteella.

Kaupungin sähköisiin terveyspalveluihin kirjauduttuaan huoltajan tulee ensin valita lapsi, jonka puolesta hän haluaa asioida. Sen jälkeen huoltaja täyttää lapsesta verkkoasioinnin suostumuslomakkeen. Lomake täytetään kustakin lapsesta vain kerran. Suostumuslomake on täytettävä erikseen jokaisesta alle 15-vuotiaasta lapsesta, jonka puolesta huoltaja haluaa asioida.

Huoltaja käyttää asioinnissa Suomi.fi-valtuuksia, joten erillistä sopimusta puolesta-asioinnista ei enää tarvitse tehdä. Tämän jälkeen huoltaja voi jo samalla asiointikerralla esimerkiksi varata ajan lapselle.

Uudistus koskee terveyspalveluiden eAsioinnin portaalissa tapahtuvaa alle 15-vuotiaiden huollettavien puolesta asiointia. Suun terveydenhuollon osalta alle 15-vuotiaan puolesta asioinnin valtuuksien hakeminen jatkuu toistaiseksi ennallaan.

Uusi käytäntö on mahdollinen, koska tiedot haetaan nyt suoraan Digi- ja väestötietovirastosta. Aikaisemmin puolesta-asiointi otettiin käyttöön etukäteen erillisellä lomakkeella, jolloin tietojen siirtyminen vei aikaa ja ajan varaaminen esimerkiksi neuvolaan tai kouluterveydenhuoltoon oli mahdollista tehdä vasta muutaman päivän kuluttua.

Asiakkaita pyydetään ottamaan huomioon, että neuvoloiden ja kouluterveydenhuollon sähköinen ajanvaraus on koronatilanteen vuoksi tällä hetkellä suljettu. Puolesta-asiointia käyttämällä huoltaja voi kuitenkin täyttää lapsen puolesta esimerkiksi yhteydenottolomakkeen terveysasemalle. Viestintäpalvelut ja muut lomakkeet, joissa puolesta-asiointia voi käyttää, ovat myös käytettävissä normaaliin tapaan. Verkkoasioinnin suostumuksissa voi antaa luvan tekstiviesteille, jolloin kaikista terveyspalveluiden vastaanottoajoista tulee muistutus annettuun puhelinnumeroon.

Puolesta-asiointimahdollisuus päättyy automaattisesti, kun lapsi täyttää 15 vuotta.


Lisätietoja

Ylilääkäri
Tuire Sannisto
puhelin 050 468 9166
sähköposti [email protected]

Tietohallintokoordinaattori (valtuutuspalvelu)
Sanna Ahonen
puhelin 040 514 1809
sähköposti [email protected]


Teksti Johanna Toivanen