Siirry sisältöön

Tampereen osallistuva budjetointi käynnistyy: nyt saa ehdottaa, miten lasten ja nuorten hyvinvointia voi parantaa

Julkaistu 9.4.2020 13.32

Tampereen osallistuvan budjetoinnin kokeilu alkaa 15. huhtikuuta. Osallistuvan budjetoinnin aikana tamperelaiset ideoivat, suunnittelevat ja päättävät, miten käytetään 450 000 euroa lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi. Kaikki voivat tehdä ehdotuksia iästä ja kotipaikkakunnasta riippumatta. Ideat voi käydä kertomassa mun.tampere.fi-sivustolla. Ideointivaihe on käynnissä 15.4.–15.5.2020.

Lapsia ja aikuinen iloisina laivan kannella
 

Osallistuva budjetointi on menetelmä, missä asukkaat pääsevät suunnittelemaan ja päättämään yhteisten verovarojen käytöstä. Tänä vuonna Tampereella osallistuvan budjetoinnin teemana on lasten ja nuorten hyvinvointi.

– Haluamme kuulla kaikilta, miten alaikäisten tamperelaisten hyvinvointia voitaisiin lisätä. Ideoita voivat kertoa niin pikkulapset kuin ikäihmisetkin. Myös koululuokat, yhdistykset tai muut ryhmät voivat tehdä ehdotuksia. Ideointiin saa osallistua, vaikka ei asuisi Tampereella, suunnittelija Lilli Siikasmaa kertoo.

Ideat voi esittää Mun Tampere-verkkosivustolla osoitteessa Ulkoinen linkkimun.tampere.fi , missä ne ovat avoimesti kaikkien nähtävillä.

Ideat voivat liittyä esimerkiksi vapaa-ajan mahdollisuuksiin, tapahtumiin tai ympäristön turvallisuuteen ja viihtyisyyteen. Ne voivat tukea arjessa jaksamista tai edistää yhteenkuuluvuutta.

– Tampereen kaupunki on varannut 450 000 euroa asukkailta saatujen ideoiden toteutukseen. Haluamme tällä rahalla hyvää oloa ja iloista mieltä joka puolelle kaupunkia, joten rahaa on suunnattu tasaisesti eri alueille. Koillisen, kaakon, etelän, keskustan ja lännen alueille on varattu 70 000 euroa kullekin. Alueellisen rahan lisäksi käytössä on 100 000 euroa, jolla voidaan toteuttaa koko kaupungin laajuista toimintaa, projektisuunnittelija Jari Mäkäläinen kertoo.

Osallistumaan pääsee kolmessa vaiheessa

Tampereen osallistuva budjetointi etenee kolmessa vaiheessa. Ideointivaiheessa (15.4.–15.5.2020) kaikki voivat tehdä ehdotuksiansa siitä, miten alle 18-vuotiaiden tamperelaisten hyvinvointia voitaisiin parantaa. Ideat jätetään mun.tampere.fi-sivustolle.

Ideoista jatkokehitetään toteutuskelpoisia suunnitelmia kaikille avoimissa työpajoissa 17.8.–11.9.2020. Marraskuussa tamperelaiset päättävät äänestämällä, mitkä suunnitelmista toteutetaan. Äänestämään pääsevät kaikki tänä vuonna 12 vuotta täyttävät tai sitä vanhemmat tamperelaiset.

Tampereen kaupunki on sitoutunut toteuttamaan äänestyksessä voittaneet suunnitelmat vuoden 2021 aikana.


Lisätietoja

Suunnittelija
Lilli-Nora Siikasmaa
puhelin 040 658 7593
sähköposti [email protected]

Projektisuunnittelija
Jari Mäkäläinen
puhelin 040 801 6150
sähköposti [email protected]


Teksti Johanna Kurela

Kuvat Laura Vanzo