Siirry sisältöön

Kulttuuritalo Laikulla nähtiin monipuolinen näyttelyvuosi

Julkaistu 19.12.2019 18.05

Kulttuuritalo Laikun päänäyttelytiloissa Galleriassa ja Studiossa nähtiin kuluvan vuoden aikana kaksikymmentäkolme monipuolisesti eri medioilla toteutettua yksityis- ja ryhmänäyttelyä. Laikun näyttelytoiminnan yleisenä tavoitteena on kuvataiteen ilmiöiden tunnetuksi tekeminen ja monipuolisen ja korkeatasoisen näyttelyohjelmiston tarjoaminen Tampereen alueella. Galleriassa ja Studiossa kävi näyttelyä kohden noin 1750–1950 henkilöä vuoden 2019 aikana.

Laikun näyttelyvuoden avasi merkittävän ja kansainvälisesti arvostetun valokuvaajan Juhan Kuusin (1953–2015) näyttely. Kuusin dramaattiset ja usein realistisuudessaan järkyttävät kuvat kiinnostivat kansainvälistä lehdistöä ja toivat hänelle mainetta ja työtilaisuuksia. Laikussa tammikuussa esillä ollut näyttely oli samalla Kuusin tuotannon ensimmäinen näyttely Pohjoismaissa.

Nainen istuu saniaisten keskellä.
Sara Kovamäen näyttelyn osana nähtiin esitystapahtuma Nude Magic Blue, joka kokosi eri alojen taiteilijoita Laikkuun. Kuvassa: Laura Pietiläinen, Salla Oinas: Queen of Light -takki.

Helmikuussa Laikussa nähtiin Jan Anderzénin tekstiiliteoksia, videoita ja piirustuksia. Anderzénin näyttely Tahmeaa tietoa nostettiin Kulttuuritoimituksen vuoden 2019 erinomaiset taide- ja museonäyttelyt listaukselle. Vokaalimusiikin festivaali Tampereen Sävel toi Laikun Galleriaan kesäkuussa Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen monikanavaisen installaation Valituskuoro. Laikussa nähtiin tuolloin yhteisötaideprojekteina toteutettuja valituskuoroja Helsingistä, Singaporesta, Hampurista, Chicagosta, Pietarista, Tokiosta, Birminghamista sekä Kööpenhaminasta.

Vuoden kuluessa Laikussa oli esillä myös muun muassa Mia Saharlan maalauksen ja kuvanveiston rajapintaa tutkivia maalausinstallaatioita sekä Sara Kovamäen liikkuvasta kuvasta ja kuvan osaksi installoiduista kankaista, savesta ja teipeistä toteutettu näyttelykokonaisuus Nude Blue. Lokakuussa Laikussa esitettiin Viron taiteen suuren mestarin taidegraafikko Eduard Wiiraltin (1898–1954) näyttely. Säveltäjä Juhani Komolaisen kokoelmiin perustuvassa näyttelyssä nähtiin Wiiraltin omaperäisiä ja tarkkanäköisiä ihmiskuvauksia.

Piirros skeittaavasta sipsistä.
Laikun edusta on skeittaajien suosiossa ja siksi Oispa sipsejä -näyttely keskittyy juuri tähän luovan kaupunkikulttuurin osa-alueeseen.

Kulttuuripalvelujen ylläpitämä matalan kynnyksen näyttelytila Aulagalleria on suunnattu kuvataideharrastajille, opistoryhmille, yhdistyksille ja muille kolmannen sektorin toimijoille. Tilassa pidettiin vuoden aikana kolmetoista näyttelyä. Laikun Aulagalleriassa vieraili muun muassa Tampereen Tarinatehdas, joka järjesti yhteistyössä Tampereen kulttuuripalveluiden ja Taiteen edistämiskeskuksen kanssa Skeittilautanäyttelyn Oispa sipsejä. Näyttelyssä oli esillä suomalaisten taiteilijoiden suunnittelemia dekkejä sekä merkittäviä lautoja pirkanmaalaisesta skeittihistoriasta. Lisäksi Laikun Käytävägalleriassa nähtiin vaihtuvia Tampereen Taiteilijaseuran Taidelainaamon näyttelyitä.

Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut haastatteli vuoden 2019 aikana kymmentä Laikussa näyttelyn pitänyttä taiteilijaa ja taiteilijaryhmää. Videoitujen haastattelujen tarkoitus on avata taiteilijoiden ajatuksiin teosten takana sekä osaltaan parantaa taiteen ja kulttuuripalvelujen saavutettavuutta. Taiteilijahaastatteluihin voi tutustua Kulttuuri Tampere YouTube-kanavalla sekä Kulttuuritalo Laikun IGTV:ssä Instagramissa.

Laikun Galleriassa ja Studiossa kävi näyttelyä kohden noin 1750–1950 kävijää vuoden 2019 aikana. Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut kiittää taiteilijoita, yleisöä ja yhteistyötahoja kuluneesta vuodesta.


Lisätietoja

Kulttuurituottaja
Karoliina Paappa
puhelin 044 481 1775
sähköposti [email protected]


Teksti Karoliina Paappa

Kuvat Lauri Mattila, Tellervo Kalleinen, Oliver Kochta-Kalleinen, Ville Pirinen