Siirry sisältöön

Hiedanrannan Puutarhajuhlat: taidetta, kaupunkikehittämistä ja tavaranvaihtoa

Julkaistu 13.8.2019 8.24

Koko perheen kesäkauden päätösjuhla täyttyy tuttuun tapaan eri taiteenalojen esityksistä, työpajoista ja opaskierroksista. Historiallisella kartano- ja tehdasaluella pääsee tutustumaan myös alueen historiaan sekä tämän hetkisiin kehityshankkeisiin. Tapahtuma alkaa lauantaina 17. elokuuta klo 11 kakkutarjoilulla.

Puutarhajuhlan logo tekstillä.
 

Maksuton ja kaikille avoin koko perheen tapahtuma on tulevan kaupunginosan yhteisöllinen juhla, joka toteutetaan yhteistyössä Tampereen kaupungin ja Hiedanrannan toimijoiden kanssa. Koko päivän kestävät juhlat huipentuvat klo 18 alkaviin Hiedanrannan näköisiin lavatansseihin, joiden tahdeista vastaa Huojuva Komppi. Säävarauksella osa ohjelmasta siirretään Kuivaamolle ja Kartanoon. Tänä vuonna tapahtuma-alue laajenee Lielahden kartanon ympäristöstä myös uudelle saunalavalle sekä Kuivaamolle.

Kulttuuriohjelman lisäksi tapahtumassa pääsee tutustumaan uusimpiin suunnitelmiin tulevaisuuden kestävästä ja älykkäästä kaupunginosasta. Lielahden kartanon suunnittelukonttorissa on mahdollisuus tavata kaupunginosan kaavoittajia ja kehittäjiä ja tutustua alueen päivitettyyn yleissuunnitelmaan sekä Hiedanrannan läpikulkevan raitiotien reittisuunnitelmiin.

Jukolan innovaatio- ja näyttelytila aukeaa

Entinen tehtaan suunnittelukonttori Jukola on korjattu ja rakennus avataan yleisölle Puutarhajuhlissa. Jukolan alakerrassa avautuu innovaatio- ja näyttelytila, jossa pääsee tutustumaan Hiedanrannan historiaan, nykyisyyteen ja tulevaisuuteen. Tämän lisäksi Jukolan alakerrassa on kokoustiloja, joita voi jatkossa varata käyttöönsä.

Näyttelytilan lisäksi Jukolassa pääsee tutustumaan Hiedanrannassa käynnissä oleviin innovointiin ja kiertotalouteen liittyviin kehityshankkeisiin. Mukana ovat ainakin Sorvaamo-hanke, leväsiepparihanke ja 6Aika Energiaviisaat kaupungit -hanke. Pääset siis kuulemaan säilyttävästä korjausrakentamisesta, ravinnekierrosta ja energiajärjestelmistä sekä osallistumaan leikkimieliseen, kaikille avoimeen aurinkopaneelitaidekilpailuun.


Jukola kunnostettii säilyttävin menetelmin Sorvaamo-hankkeen toimesta vuosien 2018-2019 aikana. Rakennus on alunperin 1800-luvulta.

Teemoitettu ohjelma ladattavissa

Kaupunkikehittämisen lisäksi tapahtuman ohjelmaa pääsee kokemaan myös seuraavilla teemoilla: tehdään yhdessä, näyttelyt ja esittävä taide sekä musiikki.

Yhdessä tekemistä on luvassa muun muassa Kenneli D.I.Y:n sisäpihan skeittikoulussa klo 11-13, Kartanopuistossa sijaitsevalla Valokuvausseuran valokuvauspisteellä klo 11-18 ja origami-työpajassa klo 11-16. Origami-työpajassa taitellaan Suomen uhanalaisia eläinlajeja ja teoksen saa jättää koottavaan yhteisötaideteokseen, johon visualisoidaan viiden uhanalaisen eläimen populaatioiden koot.

Kartanolla on esillä kolme taidenäyttelyä ja alueella nähdään myös esittävää taidetta esimerkiksi performanssien ja teatteriesityksen muodoissa. Saunalavan edustalla alkaa klo 15 Vagabond-katusirkusesitys, jonka Lumo Company tuo Tampereelle. Esitys on tunnelmallinen, leikittelevä ja tiivis kuvaus kahden karkurin ohikiitävästä hetkestä. Vagabond kutsuu katsojat mukaan moottoriäänteen saattelemana rock’n roll tarinalle. Esitys kestää 40 minuuttia.

Musiikin päälavana toimii uusi saunalava, joka sijaitsee puisto- ja tehdasalueen välimaastossa. Pirkanmaan huuliharpistit aloittavat päivän keikat klo 12. Puutarhajuhlien viralliset jatkot pidetään Kenneli D.I.Y -skeittihallilla klo 19-22, jolloin esiintyjinä nähdään Hypnolepsy, TI Boyz From Brasil ja Niina Annika & Aurinkoiset. Muita vierailtavia kohteita ovat Hiedanrannan Pajan toimijoiden avoimet ovet sekä Spraycankontrol-katutaidetapahtuma.

Tapahtumassa on myös ruokamyyntiä tamperelaisten yritysten puolesta. Mukaan kannattaa varata käteistä rahaa.


Vuoden 2018 Puutarhajuhlissa riitti yleisöä ja tunnelmaa.

Tehdaskartanonkatu suljetaan: näin saavut Hiedanrantaan

Suosittelemme saapumaan paikalle julkisilla liikennevälineillä, pyörällä tai jalan. Tehdaskartanonkatu on suljettu. Autot ohjataan Tehdaskartanonkadun ja Suorakulmantien risteyksessä olevalle parkkipaikalle. Huomaathan, että parkkipaikka sulkeutuu kello 20.00. Tapahtuma-alueella on invapysäköinti.

Hiedanrantaan kulkevia bussilinjoja ovat 3, 14, 21, 28, 36, 71, 80 ja 85. Bussilla poikkeuksellisesti perille asti, Tehdaskartanonkadun ja Suorakulmantien risteykseen, pääsee keskustorilta kello 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14,30 ja 15,30 lähtevillä 3A-linjan busseilla.

Esteettömyys
Tapahtuma-alueella on esteettömiä vessoja ja ulkona oleviin ohjelmanumeroihin sekä ruokakojuille on esteetön pääsy. Jukolaan ja Kuivaamolle pääsee pyörätuolilla ja pyörillä varustetulla kävelytelineellä. Kartano, Paja ja Kenneli D.I.Y:n sisätilat eivät valitettavasti ole esteettömiä. Opaskierrokset tehdään ulkotiloissa vaihtelevassa maastossa. Tapahtuma-alueen maasto on pääosin tasaista nurmikenttää ja asvalttia, ja kulkureitit ovat tasaisia sora- ja asvalttiteitä.

Tapahtumassa on paikalla oppaita, joilta voi kysyä neuvoja tapahtumapaikoista ja ohjelmasta. Oppaat tunnistaa keltaisista Hiedanranta-huomioliiveistä.

Hiedanranta on suunnitellun raitiotiereitin varrelle rakentuva, jopa 25 000 asukkaan ja 10 000 työpaikan kaupunginosa, jota kaupunki kehittää yhdessä kaupunkilaisten, tutkimusorganisaatioiden, yritysten ja yhteisöjen kanssa. Kehittämistyöstä vastaa Hiedanrannan kehitysohjelma.


Lisätietoja

Hiedanrannan kulttuuri
Koordinaattori
Meiju Mertanen
puhelin 044 431 4931
sähköposti [email protected]

Hankekehitysjohtaja
Reijo Väliharju
puhelin 050 388 0901
sähköposti [email protected]


Kuvat Eija Jokinen, Samuli Halén