Siirry sisältöön

Naistenlahden satamaan valmistui esteetön pienvenelaituri

Julkaistu 7.8.2019 13.13

Tampereella Naistenlahden satamaan valmistui esteetön laituri, joka mahdollistaa sekä liikuntarajoitteisten että näkövammaisten pääsyn esteettömästi veneisiin. Erityistarpeisiin suunniteltu ja toteutettu laituri on ainutlaatuinen Suomessa.

Esteetön laituri Naistenlahdessa
 

Esteetön laituri sijaitsee Naistenlahden sataman pohjoisreunalla Poijukadun puolella Lapinniemen kylpylän ja Merimarinan kohdalla. Laiturin. Tällä hetkellä laituriltaa on vuokrattavissa kuusi 3,5 metrin levyistä esteetöntä venepaikkaa. Laiturilta pääsee siirtymään veneisiin metrin levyistä puomia pitkin, joka kantaa sähköpyörätuolinkin.

Laiturin venepaikat erottuvat helposti sinisen värinsä ansiosta, ja huomioväri auttaa myös heikkonäköisiä erottamaan laiturialueen kaiteineen. Näkövammaisia liikkumisessa opastaa laiturin keskellä kulkeva ohjainraita ja venepaikan kohdan osoittavat kohoumat.

–Esteettömän laiturin suunnittelussa on hyödynnetty liikuntarajoitteisten ja näkövammaisten toiveita ja kokemuksia. Tämän tyyppinen laituri on ensimmäinen Suomessa ja koko maailmassakin, satamapäällikkö Matti Joki kertoo.

Esteettömiä venepaikkoja on tarkoitus lisätä vielä kuudella ensi vuonna. Näiden paikkojen suunnittelussa voidaan Joen mukaan ottaa huomioon erilaisten käyttäjien kuten rollaattorin avulla liikkuvien tarpeet. Satamatoimistoon kannattaa olla yhteydessä, jos on ideoita tai toiveita venepaikan ominaisuuksista ja varustuksista.

Laiturille on tulossa vielä liikuteltava nostolaite.

Naistenlahden esteetön laituri maalta katsottuna

Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen

Kuvat Veli-Matti Lahdenniemi