Siirry sisältöön

Tampere valmistelee pitkän tähtäimen kulttuuristrategiaa yhdessä asukkaiden ja kulttuuritoimijoiden kanssa

Julkaistu 14.5.2019 9.50

Tampere ja Pirkanmaa hakevat Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026. Osana hakuprosessia Tampereelle laaditaan vuoteen 2030 ulottuva kulttuuristrategia, jonka tavoitteena on vahvistaa kulttuurin näkökulmaa kaupunkikehityksessä ja tuoda pitkäjänteisyyttä kaupunkiyhteisön kulttuuritoimintaan. Strategiaa valmistellaan kehitetään yhdessä asukkaiden ja kulttuuriyhteisöjen kanssa.

 

– Kulttuuristrategia tarkentaa kulttuurin näkökulmaa Tampereen strategisessa muutoksessa. Suunnitelmassa etsitään keinoja elämyksellisen ja vetovoimaisen kulttuurikaupungin toimintaedellytysten kehittämiseen sekä kulttuurin kykyyn vastata tulevaisuuden suuriin ilmiöihin. Strategiassa pyritään huomioimaan kulttuuri laaja-alaisesti ruohonjuuritason kulttuuritoiminnasta arkkitehtuuriin ja suurtapahtumiin. Työn pohjana käytetään Tampereella jo tehtyjä suunnitelmia ja selvityksiä, kertoo Jaakko Laurila, Tampereen kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen kehittämispäällikkö.

Kulttuuristrategiaa on valmisteltu kevään aikana osana Tampereen ja Pirkanmaan Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026 -hankkeen kulttuuripääkaupunkihaun tapahtumakiertuetta ja sidosryhmätilaisuuksia. Ajatuksia Tampereen alueen vahvuuksista ja kehittämisen kohteista kulttuurikaupunkina on kerätty niin lapsilta, nuorilta, ikäihmisiltä kuin paikallisilta kulttuurialan aktiiveiltakin. Suunnittelu jatkuu kevään ja alkukesän ajan kulttuuritoimijoiden ja kaupungin eri toimialojen työntekijöiden kanssa sekä Pirkanmaan kunnissa järjestettävissä asukastilaisuuksissa. Strategian on määrä tulla poliittiseen päätöksentekoon syksyn aikana.

Tampereen ja Pirkanmaan vahvuuksia ja kehittämisen kohteita kartoittava verkkokysely on avoinna Tampere 2026 -verkkosivuilla 15.6.2019 asti. Kyselyyn vastaajat voivat halutessaan osallistua paikallisten kulttuuripalkintojen arvontaan. Tampereen kaupungin avustamille yhdistyksille on toimitetaan oma verkkokysely.

Suomalainen kaupunki valitaan Euroopan kulttuuripääkaupungiksi seuraavan kerran vuodeksi 2026. Tampereen kulttuuripääkaupunkihaku toteutetaan yhdessä pääkuntakumppani Mänttä-Vilppulan ja Pirkanmaan kumppanikuntien kanssa. Kumppanikuntina hankkeessa ovat jo mukana Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kangasala, Lempäälä, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.


Lisätietoja

Kulttuuristrategiavalmistelu
Kehittämispäällikkö
Jaakko Laurila
puhelin 044 4309 014
sähköposti [email protected]

Tampere ja Pirkanmaa -kulttuuripääkaupunkihaku
Luova johtaja
Juha Hemanus
puhelin +358444309769
sähköposti [email protected]

Tampere ja Pirkanmaa -kulttuuripääkaupunkihaku
Intendentti
Eija Oravuo
sähköposti [email protected]


Kuvat Laura Vanzo