Siirry sisältöön

Viinikan Pahalampeen ilmastuslaite - jää heikkoa laitteen ympärillä

Julkaistu 14.1.2019 10.57

Nekalan Pahalampeen on asennettu ilmastuslaite parantamaan lammen happipitoisuutta ja veden kiertoa, jotta uusilta kalakuolemilta vältyttäisiin vastaisuudessa. Hapetin sijaitsee lammen keskivaiheilla. Jää laitteen läheisyydessä on heikkoa, joten varoalue laitteen ympärillä on merkitty lippusiimalla. Lammen rantaan on sijoitettu tauluja, joissa varoitetaan lammen ylittämisestä laitteen läheltä.

Pahalammen ilmastuslaitteen kohta jäällä merkittynä lippusiimoilla
 

Viime keväänä lammesta löydettiin satoja kuolleita kaloja, joiden arveltiin kuolleen hapenpuutteeseen. Happikato uhkaa keväisin erityisesti pieniä reheviä ja matalia lampia ja järviä. Talviaikaisella ilmastuksella viilennetään ja sekoitetaan vesimassaa siten, että hapekas vesi kulkeutuu vähitellen alusveteen saakka. Kesäksi Pahalampeen aiotaan tuoda suihkulautta ylläpitämään vedenkiertoa. Vastaava suihkulautta on myös keskustassa Sorsalammessa.

Pahalampi on tunnettu erityisesti karpeistaan, ja lampi on suosittu, niin sanottu pyydystä ja päästä -kalastuskohde. Saaliiksi saatu karppi, ruutana, toutain, suutari, ahven, säynävä ja lahna on vapautettava elävänä takaisin lampeen. Pyydystämisessä ja kalojen käsittelyssä on noudatettava Pahalammen omia kalastussääntöjä, ja kalastusta varten on hankittava kalastuslupa. Alle 18-vuotias ei tarvitse lupaa. Lampeen istutetaan säännöllisesti karppeja, säynäviä, suutareita ja ahvenia.

Pahalampeen istutettiin kesällä 2018 yhteensä 60 kg noin 400 gramman painoisia karppeja. Keväällä istutetaan taas uusi erä karppeja.


Lisätietoja

Rakennuttajahortonomi
Teemu Kylmäkoski
puhelin 040 8016376

Kalastus:
Metsätalouspäällikkö
Anne Tuominen
puhelin 050 517 7053


Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen