Siirry sisältöön

Katupölyä ilmassa kylmän ja kuivan sään takia

Julkaistu 23.2.2018 11.26

Hengitettävien hiukkasten vuorokausiraja-arvotaso ylittyi Tampereella tänä vuonna ensimmäisen kerran torstaina 22.2. Pirkankadun mittausasemalla. Ilmanlaatu oli tänä aamuna tyydyttävä sekä Pirkankadun että Epilän mittausasemilla. Kylmä, kuiva ja heikkotuulinen sää ovat heikentäneet viime päivinä ilmanlaatua suurimmissa kaupungeissa.

Hengitettävien hiukkasten (PM10) pitoisuus Pirkankadun mittausasemalla 22.2.2018 oli 57 µg/m3. Vuorokausiraja-arvotaso ylittyy, kun lukema on korkeampi kuin 50 µg/m3.

Ilmanlaatua on heikentänyt inversiotilanne, joka syntyy talvisin selkeän ja heikkotuulisen yön jälkeen. Tällöin esimerkiksi aamuruuhkassa syntyneet saasteet eivät pääse sekoittumaan, vaan jäävät alimpaan ilmakerrokseen. Kylmempi ilma jää ylempänä olevan lämpimämmän ilman alle. Katupölypitoisuudet kohoavat, kun liikenne nostaa pölyä kuivilla kaduilta.

Hengitettävien hiukkasten (PM10) vuorokausiraja-arvon numeroarvo (50 µg/m3) saa ylittyä 35 kertaa kalenterivuoden aikana kullakin mittausasemalla ennen kuin raja-arvo katsotaan ylittyneeksi.

Hiukkasten aiheuttamille terveyshaitoille herkkiä ovat lapset, vanhukset ja hengitys- ja sydäntauteja sairastavat. Korkeat hiukkaspitoisuudet aiheuttavat mm. nuhaa, yskää ja silmien ärtymistä, lisäävät astmakohtauksia, heikentävät keuhkojen toimintakykyä ja lisäävät hengitystulehduksia.

Hiukkasten numeroarvon ylityksiä koskeva tiedote on nähtävillä Tampereen kaupungin internet-sivuilla osoitteessa: www.tampere.fi/ilmanlaatutiedotus.

Reaaliaikaista tietoa eri kaupunkien ilmanlaadusta löytyy osoitteesta ilmatieteenlaitos.fi/ilmanlaatu

Lisäksi Ilmatieteen laitos tekee Tampereen tunnelihankkeeseen liittyviä ilmanlaatumitauksia Naistenlahdessa ja Santalahdessa.


Lisätietoja

Ympäristötarkastaja
Ari Elsilä
puhelin 050 521 5149

Kaavoitusarkkitehti
Milla Hilli-Lukkarinen