Siirry sisältöön

Hiedanrannan syötävän puiston suunnittelu alkaa

Julkaistu 28.11.2017 11.13

Tamperelaisia kutsutaan mukaan ideoimaan Hiedanrantaan kaikille avointa syötävää puistoa. Ensimmäinen työpaja järjestetään Lielahden kartanossa 7. joulukuuta klo 17 alkaen. Puistoa suunnitellaan osana Kivireki-kaupunkiviljelyhanketta. Tampereen kaupunki selvittää parhaillaan puiston rakentamisen toteutusta ja aikataulua.

Lielahden kartano Hiedanrannassa
 

Syötävä puisto tarkoittaa sekä konseptia että paikkaa, jossa voi kasvaa monivuotisia syötäviä kasveja, villiyrttejä, pensaita ja puita. Lisäksi siellä voi olla yksivuotista viljelyä ja eläimiä ja se voi toimia yhteisöllisenä tapahtuma- ja virkistyspaikkana. Puistoa suunnitellaan Lielahden kartanon vanhan hyötypuutarhan alueelle.

Mikäli puisto päätetään rakentaa, se on Tampereen ensimmäinen syötävä puisto ja kaikille kaupunkilaisille avoin. Satoa on tarkoitus korjata yhteisissä talkoissa. Periaatteena on, että puiston antimia voi käyttää työpanosta vastaan. Puiston syötävyys voidaan ajatella myös laajemmin niin, ettei se ole pelkästään ihmisiä varten, vaan se tarjoaa ravintoa ja elinympäristön myös muille eliöille. Puistossa voidaan jatkossakin järjestää erilaisia tapahtumia.

Hiedanranta on tulevaisuudessa 25 000 asukkaan ja 10 000 työpaikan kaupunginosa, jonka kehitystä vauhdittavat erilaiset yhdessä tekemisen kokeilut. Nyt suunniteltava syötävä puisto on osa alueen väliaikaista toimintaa, jonka tarkoituksena on avata aiemmin suljettua aluetta kaupunkilaisten käyttöön.

Kivireki-kaupunkiviljelystä resurssitehokasta liiketoimintaa -hankkeen tavoitteena on luoda, kehittää ja testata kaupunkiviljelyn liiketoimintamahdollisuuksia, uusia innovaatioita ja osaamista, jotka liittyvät suljetun ravinnekierron periaatetta toteuttavaan kaupunkiviljelyyn. Hanketta toteuttavat Tampereen ammattikorkeakoulu ja Käymäläseura Huussi ry ja sitä rahoittaa Pirkanmaan liitto Euroopan aluekehitysrahaston tuella.

Syötävän puiston 1. suunnittelutyöpaja

Torstaina 7.12. klo 17 alkaen

Lielahden kartano

Lielahdenkatu 10-12


Lisätietoja

Tampereen kaupunki/
Erikoissuunnittelija
Anna Levonmaa
puhelin 040 139 9288

Tampereen ammattikorkeakoulu
Projektipäällikkö
Eeva-Liisa Viskari
puhelin 040 846 9452


Teksti Leena Karppi ja Eeva-Liisa Viskari

Kuvat Laura Vanzo