Siirry sisältöön

Sävellettyjä Instagram-kuvia, Sibeliusta ja soitinesittelyitä

Julkaistu 6.11.2017 11.16

Tampere Filharmonia soittaa tiistaina 7.11. ja keskiviikkona 8.11. Tampere-talon Isossa salissa yhteensä kolme konserttia kahdeksasluokkalaisille Taidetestaajille. Koululaiset ovat itse osallistuneet konserttiohjelman valmisteluun muun muassa äänestämällä ja jakamalla valokuvia sosiaalisessa mediassa. Konsertin jälkeen vuorossa on soitinesittelyitä ja taiteilijahaastatteluita.

 

Tampere Filharmonia on Pirkanmaan suurin Taidetestaaja-kohde

Taidetestaajat on Suomen Kulttuurirahaston suurhanke, jonka puitteissa tarjotaan kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille mahdollisuus vierailla kahdessa erilaisessa taidekohteessa. Peräti 99 % ikäluokasta eli lähes kaikki Suomen yläkoulut ovat ilmoittautuneet Taidetestaajiksi lukuvuodeksi 2017–2018. Tampere Filharmonia haki ja pääsi mukaan hankkeeseen ja on nyt vierailulle saapuvien koululaisten määrässä mitattuna Pirkanmaan suurin taidekohde; Tampere Filharmonian konsertteihin saapuu lähes 5000 testaajaa Pirkanmaalta ja Helsingistä.

Ohjelmassa suomalaista musiikkia ja kantaesitys

Konserttien suomalaisohjelmisto ulottuu 1900-luvun alun kansallisromantiikasta oman aikamme musiikkiin: Tampere Filharmonia soittaa osia Uuno Klamin Kalevala-sarjasta, Einojuhani Rautavaaran Cantus arcticuksesta ja Olli Virtaperkon Romer’s Gapistä, viime vuonna valmistuneesta konsertosta vahvistetulle sellolle ja orkesterille. Jean Sibeliukselta kuullaan Finlandia, jonka Taidetestaajat itse äänestivät konsertissa soitettavaksi ja Magnus Lindbergiltä Vivo-alkusoitto, jonka Taidetestaajat kuulevat ensimmäisinä Suomessa.

Lisäksi kuullaan Tampereen Musiikkiakatemian sävellysopiskelijoiden nimenomaan Taidetestaajia varten säveltämää musiikkia: kasiluokkalaiset ottivat valokuvia ja jakoivat niitä sosiaalisessa mediassa, minkä jälkeen sävellysopiskelijat valitsivat kuvista puhuttelevimmat ja kirjoittivat niiden innoittamina musiikkia. Konsertin johtaa Ville Matvejeff ja Virtaperkon konserton solistiksi tulee Apocalypticasta tuttu Perttu Kivilaakso. Samainen kaksikko esiintyy myös Tampere Filharmonian iltakonsertissa perjantaina 10.11.

Jatkoilla tutustutaan muusikoihin ja soittimiin

Konsertin jälkeen testaajilla on jatkot: taiteilijahaastatteluita, soitinesittelyitä ja sadoista kasiluokkalaisten itsensä ottamista valokuvista koottu näyttely. Tampere-taloon sijoitetaan lukuisia pisteitä, joissa Testaajat vierailevat tutustumassa orkesterin muusikoihin ja heidän instrumentteihinsa.

Taidetestaajat ovat valmistautuneet tilanteeseen koko syksyn: Tampere Filharmonia on lähettänyt kouluihin valmistelumateriaalia, jonka avulla oppilaat ovat voineet tutustua konsertin musiikkiin. Koululaiset ovat itse osallistuneet konserttikokonaisuuden valmisteluun muun muassa äänestämällä suosikki-Sibeliuksensa, lähettämällä kuvia sävellysten pohjaksi ja kirjoittamalla kysymyksiä taiteilijahaastatteluita varten.

Jättihankkeen konsertit ovat ti 7.11. klo 10 & 13 ja ke 8.11. klo 12.


Lisätietoja

Maija Leino


Teksti Suvi Syynimaa