Siirry sisältöön

Potilaiden vanhat näytteet biopankkiin – Koskee myös Tampereen kaupungin sairaaloita

Julkaistu 29.9.2017 10.13

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri siirtää vanhoja kudos-, solu- ja verinäytteitä sekä niihin liittyviä tietoja Tampereen Biopankkiin. Siirto koskee noin 400 000 henkilön niin sanottuja vanhoja näytteitä, jotka on otettu hoidon tai tutkimuksen yhteydessä ennen biopankkilain voimaantuloa 1.9.2013.

Valtaosa näytteistä on otettu Tampereen yliopistollisen sairaalan eli Taysin, Pikonlinnan, Pitkäniemen, Mäntän, Vammalan ja Valkeakosken sairaaloiden sekä Tampereen kaupungin eri yksiköiden, kuten Hatanpään ja Rauhaniemen sairaaloiden potilailta.

Osa näytteistä on otettu Pirkanmaan sairaanhoitopiirin jäsenkuntien terveyskeskuksissa. Näyteaineisto sisältää myös jonkin verran muissa julkisen terveydenhuollon yksiköissä otettuja näytteitä.

Biopankki tiedottaa näytteiden ja tietojen siirrosta syyskuun 2017 aikana julkisella tiedotteella eri tiedotusvälineissä. Henkilöillä, joita siirto koskee, on 30.11.2017 asti aikaa kieltää siirto. Biopankkikiellon voi tehdä myös myöhemmin, jolloin jo siirrettyjä näytteitä ja tietoja ei luovuteta enää uusiin tutkimuksiin. Kiellon tekeminen ei vaikuta hoitoon eikä siitä aiheudu muitakaan kielteisiä seuraamuksia. Kielto tehdään kirjallisesti. Tampereen Biopankin verkkosivuilta Ulkoinen linkkiwww.tays.fi/biopankki löytyvät suostumus- ja kieltoasiakirjat, jotka voidaan pyynnöstä lähettää myös postitse.

Näytteitä tutkimukseen ja hoitomenetelmien kehittämiseen

Biopankkitoiminnan tavoitteena on sairauksien ehkäisy ja turvallisten, tehokkaampien ja yksilöllisempien hoitojen kehittäminen yhdessä alan toimijoiden kanssa. Potilaiden sairauksien selvittämisen ja hoidon yhteydessä otettujen näytteiden siirto biopankkiin edistää merkittävästi lääketieteellistä tutkimusta sekä diagnostiikan ja hoitomenetelmien kehittämistä.

Tampereen Biopankissa tutkitaan muun muassa sydän- ja verisuonitauteja, syöpätauteja, autoimmuunisairauksia sekä diabetesta.


Lisätietoja

Tampereen Biopankki
puhelin 03 311 65205

(arkisin klo 9–15)