Siirry sisältöön

Ainutlaatuinen kuivakäymäläkokonaisuus käyttöön Hiedanrannassa

Julkaistu 17.11.2016 11.52

Kiertotalous konkretisoituu Tampereen Hiedanrannassa jo nyt, vaikka kaupunginosan suunnittelu on vasta alkuvaiheessa. Kulttuurikeskus Kuivaamoon on rakennettu Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen, moderni kuivakäymäläjärjestelmä. Kuivaamon avajaisia vietetään lauantaina 19. marraskuuta, jolloin myös kuivakäymälät saadaan aktiiviseen tapahtumakäyttöön.

Merkittävä ero muihin Suomessa toteutettuihin kuivakäymälöihin on niiden suuri määrä ja pysyvä käyttötarkoitus. Kuivaamossa koko sanitaatiohuolto perustuu sisätiloissa oleviin 13 kuivakäymälään ja viiteen vedettömään urinaaliin. Lisäksi Hiedanrannan Paja-rakennukseen on valmistunut neljä kuivakäymälää. Tapahtumakävijöiltä vessojen käyttö ei vaadi erityistä osaamista.

Kuivakäymälöissä ei käytetä ollenkaan vettä ja energiaa ne kuluttavat vähemmän kuin vesivessat. Kiertotalouden periaatteen mukaisesti kuivakäymälöissä syntyneet tuotokset otetaan talteen ja ne hyödynnetään tulevaisuudessa joko osin tai kokonaan. Käymälät ovat erottelevia, eli virtsa ja uloste kerätään erillisiin säiliöihin, mikä helpottaa ravinteiden kierrätystä.

Virtsan ravinteilla kasvatetaan levää

Tampereen teknillinen yliopisto tutkii virtsan käyttöä levän kasvatuksessa. Ihmisten syömän ruuan ravinteista suuri osa päätyy virtsaan, jota käytetään lannoitteena mikroleväkokeissa. Tutkimuksia on tehty laboratorio-olosuhteissa, ja ensi kevään aikana Hiedanrantaan valmistuu leväkasvattamo.

Tutkimusryhmä selvittää mikrolevien kasvua pohjoisissa olosuhteissa, levien käyttöä jätevedenpuhdistuksessa ja mikrolevän hyötykäyttöä biotuotteina, lannoitteina, energiana ja jopa ravintona. Moni Kuivaamon tapahtumakävijä onkin tietämättään mukana merkittävässä tutkimuspilotissa tutkimusaineksen eli virtsan tuottajana.

Multaa kaupunkiviljelyyn

Kuivaamon käymälöistä kerättyä ulostetta koekäytetään niin kutsutussa superkompostorissa. Se muuttaa ulosteen mullaksi kahdessa vuorokaudessa. Laite toimii sähkön ja bakteereiden avulla.

– Ensimmäiset viljavuustestien tulokset ovat lupaavia ja tutkimuksia jatketaan. Tavoitteena on, että multaa voidaan käyttää ensi kesänä Hiedanrannan kaupunkiviljelmillä, kertoo kuivakäymäläkokonaisuuden suunnitellut asiantuntija Raini Kiukas.

Hiedanrannan bio- ja kiertotalouskokeiluja toteuttavat Tampereen kaupungin kanssa Tampereen teknillinen yliopisto, Pirkanmaan Jätehuolto, Käymäläseura Huussi ry ja DT-keskus.

Tampereen kaupungin tavoitteena on kehittää Hiedanrannasta tiivis, muuntautumiskykyinen sekä vihreä ja vähähiilinen kaupunginosa. Alueelle kaavaillaan noin 20 000 - 25 000 asukasta sekä noin 10 000 eri alojen työpaikkaa. Kulttuurikeskus Kuivaamo on osa Hiedanrannan kehitysprojektia, jossa kaupunki mahdollistaa entisen tehdasalueen aktiivista käyttöä jo ennen asuinalueen kaavoitusta ja rakentamista.


Lisätietoja

Hankekehitysjohtaja
Reijo Väliharju
puhelin 050 388 0901

Kuivakäymälöiden tekninen toteutus: Dt-keskus Kopli Oy
Asiantuntija
Raini Kiukas
puhelin 050 572 2257


Teksti Leena Karppi