Siirry sisältöön

Making of Muumimuseo Tampere-talossa

Julkaistu 2.11.2016 14.19

Uutta Muumimuseota on jo suunniteltu lähes kaksi vuotta. Nyt kulisseihin pääsee kurkistamaan, kun Tampere-talon Talvipuutarhaan avattiin Making of Muumimuseo -näyttely. Talvipuutarhassa Muumimuseon ensimmäiset muuttolaatikot kertovat tarinoita uuden museon rakentamisesta ja antavat vinkkiä tulevasta. Tampereen taidemuseon Muumilaakso Puutarhakadulla suljettiin 30.10.2016.

Making of Muumimuseo -näyttely
 

Making of Muumimuseo - tarinoita kulissien takana

Talvisessa maisemassa lumihiutaleiden keskellä muuttolaatikoita ihmettelevät kävijöiden kanssa Muumilaakson asukkaat Muumipeikosta Vilijonkkaan. Muuttolaatikoihin kurkistamalla saa selville Muumimuseon tarinan: Tove Janssonin kirjoittamien ja kuvittamien 12 muumikirjan mukaisesti Making of -näyttelyssä on 12 laatikkoa - kussakin oma kiehtova seikkailunsa.

Aitojen taidekuljetuslaatikoiden mukaan teetetyt muuttolaatikot kätkevät sisäänsä salaisuuksia. Museon kulissien takana tehtävää työtä on tehty näkyväksi videoiden avulla. Esimerkiksi konservaattorin työ on museoille elintärkeää, mutta harvalle tuttua. Videolta näkee, kuinka Uimahuone-kuvaelman konservointi etenee alkaen siitä kun museomestarit hakevat sen varastosta ja purkavat pakkauksesta. Konservaattori kuntokartoittaa teoksen, ja sitten alkaa konservointityö, jossa jokainen uimahuoneen naulankanta puhdistetaan, Hemulin hännän liimatahrat poistetaan ja Jäärouvan huntu ja seppele tarkastetaan.

Kuhunkin laatikkoon on myös piilotettu aarre kokoelmasta. Sellaisiakin aarteita nähdään, joita ei ole koskaan ennen ollut esillä. Museoiden kokoelmat ovat usein paljon muutakin kuin näyttelyissä esillä olevat kokoelmien helmet. Esimerkiksi Tove Jansson lahjoitti Tampereen taidemuseolle varsinaista taidekokoelmaa täydentävän Paraphernalia-kokoelman, joka koostuu kuvaelmaharjoitelmista, muumihahmoista, kuvaelmien luonnospiirroksista ja materiaalilaatikoista, muumien väritysohjeista ja muusta muumiaiheisesta materiaalista.

Muumimuseon lukukirjasto

Marraskuun ensimmäisellä viikolla avautuu myös Muumimuseon oma lukukirjasto Tampere-talon aulassa. Lukukirjastossa voi istahtaa ja lukea muumikirjoja yli 20 eri kielellä ja tutkia Tove Janssonista kertovia teoksia. Muumikirjoja on käännetty 51 kielelle. Kokoelmassa on aarteita vuosien varrelta ja uusintapainoksista tulee jatkossa aina kappaleet Muumimuseon lukukirjastoon. Keväästä 2017 alkaen muumien elämään voi uppoutua myös äänikirjoina. Kirjastoon voi poiketa milloin vain Tampere-talon ollessa auki.

Myymälästä Muumi-tuotteita ja oma postileima

Uusi myymälä, Tampere-talo Shop, panostaa ensi kesänä talossa avautuvan Muumimuseon näyttelyä tukeviin tuotteisiin. Valikoimassa on mm. Tove Janssonin kirjoittamia ja kuvittamia muumikirjoja, Tampere-aiheisia tuotteita ja klassikkobrändejä (Iittala, Finlayson, Marimekko) sekä suomalaisten muotoilijoiden käsintehtyjä tuotteita. Myynnissä on myös Tampere Filharmonian tuotteita ja levyjä. Marraskuusta alkaen talosta lähetettäviin postikortteihin saa muumipostimerkit ja Muumimuseon oman postileiman. Myymälä on avoinna arkisin kello 9-18 ja aina kun talossa tapahtuu.

Making of Muumimuseo
Avoinna 1.11.2016 - 8.5.2017 arkisin klo 9-18 ja aina kun Tampere-talossa tapahtuu.

Museon muuttoa voi seurata osoitteissa
Ulkoinen linkkiMuumimuseo Ulkoinen linkkifacebookissa instagramissa Ulkoinen linkki@moominmuseum


Kuvat Jari Kuusenaho / Tampereen taidemuseo