Siirry sisältöön

Apulaispormestarit osallistuvat Liikkujan viikkoon

Julkaistu 16.9.2016 14.42

Unelmien liikkumiskuukausi saa jatkoa, kun Tampereella vietetään 16. - 22.9. vuosittaista Liikkujan viikkoa. Kansainvälisen teemaviikon tarkoituksena on kannustaa ihmisiä pohtimaan matkustustottumuksiaan ja valitsemaan arjessaan ympäristön ja yhteiskunnan kannalta kestäviä liikkumismuotoja. Yksityisauto vaihtuu joukkoliikenteeseen tai polkupyörään, ja lyhyemmät matkat voi kulkea vaikka kävellen.

Vuonna 2016 Liikkujan viikon teemana ovat kestävän liikkumisen taloudelliset hyödyt. Oman auton vaihtaminen bussiin tai polkupyörään esimerkiksi työmatkoilla tulee halvemmaksi paitsi yksilölle, myös yhteiskunnalle.

Tampereen kaupungin apulaispormestarit Leena Kostiainen, Pekka Salmi, Mikko Aaltonen ja Anna-Kaisa Heinämäki ovat päättäneet luopua yksityisautoilusta viikon ajaksi. Esimerkillään he haluavat kannustaa muitakin kaupunkilaisia ottamaan osaa Liikkujan viikkoon ja valitsemaan kestävämpiä matkustusvaihtoehtoja.

Apulaispormestarit ovatkin jo ennestään kunnostautuneet maltillisina yksityisauton käyttäjinä. Vaikka nelikosta kaikilla paitsi Aaltosella on oma auto, työmatkat taittuvat pääsääntöisesti muilla keinoin. Kostiainen, Aaltonen ja Heinämäki asuvat kävelyetäisyydellä työpaikastaan, ja Salmi puolestaan valitsee kulkuvälineekseen yleensä bussin.

– Omalla autolla kuljen töihin vain kerran tai kaksi kuukaudessa, kertoo Salmi.

Omaa tai työnantajan autoa käytetään toisinaan pidemmillä matkoilla, mutta tällöinkin apulaispormestarit suosivat mielellään joukkoliikennettä. Bussikortti löytyy jokaiselta.

– Liikkujan viikolla vaihdan vähäisetkin automatkani bussiin, lupaa Kostiainen.

Myös Heinämäki aikoo viikon aikana luopua henkilöauton käytöstä.

– Erityisesti koko perheen siirtymissä käytämme enemmän joukkoliikennettä tai pyöräilemme porukalla. Työmatkani aion kokonaisuudessaan kävellä, sanoo Heinämäki.

Aaltosen aikomuksena on haastaa itsensä kokeilemaan, onnistuisiko hänen oma liikkumisensa viikon ajan pelkästään kävellen ja polkupyörällä. Salmi puolestaan tahtoo Liikkujan viikolla kiinnittää erityisesti huomiota liikenneturvallisuuteen ja kaikkien liikkujien kunnioittamiseen.

Liikkujan viikon aikana Tampereella järjestetään erilaisia teemaan liittyviä tapahtumia ja tempauksia. Esimerkiksi bussin kyydissä voi päästä kuulemaan runonlausuntaa, ja Auton vapaapäivänä torstaina 22.9. ilmaisen matkalipun voi ansaita tekemällä 20 kyykkyä. Myös kaupungin pyöräilymyönteisimmille työpaikoille on luvassa palkintoja.


Teksti Elise Kraatila