Siirry sisältöön

Elinvoimainen Tampere menestyi vertailussa

Julkaistu 23.5.2016 14.19

Tampereen keskustan elinvoimaisuus on vahvaa. Tämä käy ilmi Elävät Kaupunkikeskustat ry:n elinvoimaselvityksestä. Tampereen elinvoimaluku (3.724) päihittää Helsingin (2.756) ja Turun (3.581) keskustat.

Kuninkaankadun katunäkymä
 

Tampereen elinvoimaluku on kasvanut selvästi viime vuodesta (3,533). Kaikkiaan tänä vuonna 17 kaupunkikeskustan vertailussa elinvoimaluvun keskiarvo oli hieman alle 3. Tarkasteltavana olivat kunkin kaupungin keskustan lauantailiikkeet, ravintolat, arkiyritykset ja tyhjät sekä remontissa olevat liikehuoneistot suhteutettuna kaupungin asukaslukuun.

Elinvoimaselvityksen mukaan Tampere on onnistunut pitämään erikoiskauppaa vahvasti keskustassa. Myös kaupungin keskustan ravintolamaailma on monipuolinen, ja vuosi sitten saneerattu kauppahalli on selvityksen mukaan vahvistanut lisää Tampereen korkeaa elinvoimalukua.

Keskustahakuinen kaupunkirakenne tuottaa selvityksen mukaan parhaan elinvoimaluvun. Paras ja luontevin paikka lauantailiikkeille ja ravintoiloille on elävä kaupunkikeskusta, joka antaa parhaat edellytykset myös joukkoliikenteen kehittymiselle.

Tyhjiä liikehuoneistoja suhteessa liikehuoneistojen kokonaismäärään on vielä vähän Tampereella, mutta määrä on kuitenkin lisääntynyt edellisvuodesta. Tyhjentyneet liikehuoneistot ovat haaste, ja ne heikentävät jokaisessa kaupungissa elinvoimalukua. Helpoin tapa lisätä elinvoimaa kaupunkikeskustassa pienin panoksin on ottaa käyttöön tyhjiä liikehuoneistoja.

Elävä Kaupunkikeskusta ry on ollut mukana kehittämässä elinvoiman mittausmenetelmää noin kolme vuotta. Viime vuonna elinvoimatulokset julkistettiin kahdeksasta kaupungista, joista lähes kaikki oli myös nyt vertailussa mukana.

Lisätietoja:


Teksti Raija Lindell

Kuvat Ilana Pantzar