Siirry sisältöön

Kysely selvitti: Tampereella lyhyt koulumatka kävellään, mutta autokyytikin kelpaisi

Julkaistu 2.5.2016 15.25

Neljäsluokkalaisten vaikuttamispäivillä Monitoimitalo 13:ssa kartoitettiin 775 alakoululaisen liikkumistottumuksia ja -mahdollisuuksia. Tampereen neljäsluokkalaisten yleisin tapa kulkea kouluun oli kävellen. Tämä selittyi enimmäkseen sillä, että tamperelaisilla koululaisilla on lyhyet koulumatkat.

Seuraavaksi yleisin kulkutapa oli polkupyörällä, jollainen löytyi melkein kaikilta. Pyöräilyn etuna mainittiin nopeus, mutta sitä myös pidetään miellyttävänä liikkumismuotona. Lähes joka alakouluun saa Tampereella saapua pyörällä kolmannesta luokasta lähtien. Bussilla kulkemisen etuna koululaiset pitivät helppoutta ja nopeutta. Bussilla matkustaessa voi myös käyttää puhelinta ja kuunnella musiikkia.

Useimmat neljäsluokkalaiset pitivät omasta kulkutavastaan. Kyselystä ilmeni, että myös koulumatka yksityisauton kyydissä kelpaisi koululaisille. Autolla kuljetaan pitkien matkojen ja aikaisten aamujen takia, mutta myös yksinkertaisesti koska vanhemmilla on mahdollisuus viedä.

Positiivista on, että suurin osa koululaisista kulkee koulumatkansa joko kävellen tai pyörällä. Näin hyötyliikunnan tarpeesta osa tulee hoidettua koulumatkalla. Se myös vähentää koulujen ympäristössä tapahtuvaa ajoneuvoliikennettä ja rauhoittaa koulujen ympäristön kevyelle liikenteelle. Liikuntasuositus kaikille 7–18-vuotiaille on vähintään 1–2 tuntia päivässä.


Lisätietoja

Hyvinvointikoordinaattori
Johanna Riippi
puhelin 040 806 2736
sähköposti [email protected]


Teksti Aila Rajamäki