Siirry sisältöön

Rakentamisen luvat Tampereella haetaan 2016 alusta vain sähköisesti verkossa, Lupapisteen kautta

Julkaistu 18.12.2015 13.22

Vuoden 2016 alussa rakentamisen lupien haussa siirrytään Tampereella kokonaan sähköiseen verkkoasiointiin ja rakentamisen luvat haetaan verkossa Lupapisteen kautta. Valtakunnallinen Lupapiste löytyy verkko-osoitteesta lupapiste.fi. Palvelusta saa myös henkilökohtaista neuvontaa, ja siellä voi seurata oman hakemuksen käsittelyä ja olla yhteydessä lupaa käsitteleviin viranomaisiin.

Lupapisteen kautta haetaan rakennusluvat, toimenpidepideluvat, purkamisluvat, maisematyöluvat sekä kaavoitukselta poikkeusluvat ja suunnittelutarveratkaisut. Myös piirustukset ja muut asiakirjat hakija toimittaa sähköisenä Lupapisteen kautta. Palveluun rekisteröidytään pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Käyttäjätunnus Lupapisteessä on henkilön sähköpostiosoite, salasana annetaan rekisteröityessä.

Lupahakemuksen täyttäminen on ammattilaisen, esimerkiksi rakennushankkeen pääsuunnittelijan tehtävä. Neuvontapyynnön hakija voi jättää Lupapisteen kautta esimerkiksi luvan tarpeesta remonttitoimenpiteelle. Neuvontapyyntö ja hakemus kohdistetaan aina sijantiin osoitteella tai kiinteistötunnuksella sekä karttahaulla. Sijainnin perusteella palvelu näyttää kiinteistön tiedot sekä mahdolliset kaavamääräykset. Palvelu myös ohjaa hakemuksen teossa. Kun neuvontapyyntö tai hakemus on jätetty, se ohjataan lupakäsittelijälle. Lupapisteessä kaikki rakennushankkeeseen rekisteröityneet asianosaiset voivat olla yhteydessä toisiinsa sekä luvan käsittelijöihin. Hakija voi esimerkiksi esittää kysymyksiä, täydentää hakemustaan ja tarkistaa lupahakemuksen vaiheen.

Hyväksytyt pääpiirustukset leimataan lupaprosessin päätteeksi sähköisesti, ja rakentaja voi jatkaa rakentamishankkeensa toteuttamista. Vielä Lupapisteessä ei voi hoitaa rakentamisen aikaista asiointia, mutta siihen siirrytään vähitellen vuoden 2016 aikana niissä hankkeissa, joiden lupa-asiat on hoidettu Lupapisteessä. Luvassa voidaan edellyttää rakentamisen aikaista valvontaa kuten erityissuunnitelmien toimittamista, työnjohtajia ja katselmuksia työn eri vaiheisiin.

Lupapisteen myötä perinteinen paperinen asiointi alkaa olla historiaa. Verkkoasioinnin etuna on myös se, että palveluun pääsee itselle sopivana ajankohtana.


Lisätietoja

Lupa-arkkitehti
Esa Perttunen
puhelin 040 800 7997


Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen