Siirry sisältöön

Tampere linjasi terveydenhuollon sähköisen asioinnin ikärajat

Julkaistu 18.3.2015 19.11

Tampereen kaupunki on linjannut, että alle 15-vuotiaan lapsen vanhemmat voivat sähköisesti käyttää terveydenhuollon asiointipalvelua lapsensa puolesta ilman häneltä saatua erillistä lupaa. Sähköisiin asiointipalveluihin kuuluvat muun muassa sähköinen ajanvaraus, varatun ajan peruminen ja ajanvarauksien tarkistaminen.

Terveyttä ja toimintakykyä edistävien palvelujen lautakunta päätti asiasta kokouksessaan 18.3.2015.

Lautakunnan linjauksen mukaan 15 vuotta täyttänyt pääsee sähköisiin palveluihin, jos hänellä on omat verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmennin. Jos niitä ei ole, hän voi antaa puolesta asioinnin oikeuden huoltajilleen tai laillisille edustajilleen aina vuodeksi kerrallaan siihen saakka, kunnes täyttää 18 vuotta. Luvan voi antaa vastaanotolla tai puhelimitse terveydenhuollon henkilökunnalle.

Suostumuksen voi täyttää sähköisellä lomakkeella, mutta se täytyy tulostaa ja toimittaa tulostettuna terveydenhuollon yksikköön.

Jos 18 vuotta täyttänyt ei itse pysty tai halua käyttää terveydenhuollon sähköisiä asiointipalveluja, hänen huoltajansa tai laillinen edustajansa voi tehdä sen hänen puolestaan. Myös siihen vaaditaan asianomaisen henkilön allekirjoittama puolesta asioinnin lomake, joka toimitetaan terveydenhuollon toimipisteeseen. Suostumuksen voi antaa toistaiseksi tai määräaikaiseksi ja suostumuksen antaja voi sen aina myös kirjallisesti peruuttaa.

Puolesta asioinnin ikärajat tulevat koskemaan kaikkia terveydenhuollon sähköisiä palveluja mukaan lukien suun terveydenhuolto. Siellä puolesta asioinnin ikäraja on tähän saakka ollut 12 vuotta, mutta se nousee vielä tämän kevään aikana 15 vuoteen. Asiasta tiedotetaan myöhemmin lisää.


Teksti Tuula Ala-Honkola