Siirry sisältöön

Muumilaakso muuttaa Tampere-taloon

Julkaistu 23.4.2014 12.13

Tampereen taidemuseon pohjakerroksessa ja aikaisemmin pääkirjasto Metson tiloissa toiminut Muumilaakso muuttaa Tampere-taloon. Tampere-talon remontti- ja laajennushanke aloitetaan vuonna 2015. Uusi Muumilaakso avataan vuoden 2016 aikana. Ajatus Tampere-talosta muumien sijaintipaikkana syntyi pormestarin nimeämässä Tove 100 ja Muumit -työryhmässä.

Kokoelmaan kuuluu noin 2000 Tove Janssonin Tampereen kaupungille vuonna 1986 lahjoittamaa alkuperäiskuvitusta ja kolmiulotteista kuvaelmaa. Osa teoksista muodostaa keskeisen rungon Ateneumin Tove Jansson 100 vuotta -näyttelystä. Näyttely lähtee syksyllä kiertueelle maailmalle, muun muassa Japaniin. Tampereen taidemuseon Muumilaakso on yksi Suomen kansainvälisesti kiinnostavimmista turistikohteista.

– Muumilaakson ideaa päästään laajentamaan moninkertaisesti. Kokoelmaa saadaan laajemmin näytteille, kirjallisuus ja muumien kansainvälisyys pääsevät monipuolisesti ja nykyaikaisesti esille. Tampere on vahva kulttuurikaupunki ja kulttuurilla on merkittävä rooli myös kaupungin vetovoimassa ja matkailukohteena. Kulttuuri liittää sukupolvia toisiinsa, tuottaa mielihyvää ja tukee aluetaloutta, Tampereen kaupungin pormestari Anna-Kaisa Ikonen

Sijainti, asiakasvirrat ja Tampere-talon kehittäminen ratkaisivat

Työryhmä tutki kaupunkialueen mahdolliset tilat, vaihtoehtoja oli toistakymmentä. Kaupungin organisaatiossa oltiin yksimielisiä Muumilaakson tilojen kehittämisestä ja yleensä muumien korostamisesta kaupungin kulttuuritarjonnassa ja kaupunkimarkkinoinnissa.

– Painotimme sijaintia, tilojen uudistamistarpeita, soveltumista muumien filosofiaan ja alueen asiakasvirtoja. Kaupungin taloustilannetta ajatellen pidimme tärkeänä sijoittumista kaupunkikonsernin omiin tiloihin. Tampere-talolla oli myös omaa kiinnostusta kulttuuri- ja kongressikeskuksen kehittämisessä, apulaispormestari, työryhmän puheenjohtaja Olli-Poika Parviainen

Yli tuhat muumineliötä Tampere-talossa vuonna 2016

Muumilaakson käyttöön tulee hieman yli tuhat neliötä, mikä on noin kolminkertainen tila museon nykyisiin väliaikaisiin tiloihin verrattuna. Remontin yhteydessä myös Tampere-talon aulatiloja uudistetaan ja näyttelytilojen käyttöön tuleville tiloille rakennetaan korvaavat tilat. Muumilaakso sijoittuu pääasiassa nykyisin Rondo-salina ja Studiona tunnettuihin tiloihin, joiden yhteyteen rakennetaan uusi sisäänkäynti. Tiloissa on myös laajentamisvaraa tulevaisuudessa. Muumimyymälä saa laajat erilliset tilat Tampere-talon pääsisäänkäynnin uudistettavasta aulasta.

Remontti Tampere-talossa on tarkoitus käynnistää vuoden 2015 aikana, muumit muuttavat uuteen Muumilaaksoon vuoden 2016 aikana. Tampere-talon uudistushankkeen kustannusarvio on noin 12 miljoonaa euroa, josta Muumilaakson osuus on noin 4 miljoonaa euroa.

Tampere-talossa vierailee vuosittain keskimäärin 280 000 kävijää. Remontin kanssa samanaikaisesti rakenteilla on konsertti- ja kongressikeskusta palveleva yksityinen hotellihanke.

– Olemme valmistelleet Tampere-talon kiinteistön toiminnallista uudistushanketta palveluittemme kotimaisen ja kansainvälisen kilpailukyvyn kasvattamiseksi omistajan eli Tampereen kaupungin kanssa. Tampere-talon kokous- ja näyttelytilojen kapasiteetti ei vähene museon rakentamisen takia; muumien muutto ja uudistukset lisäävät Tampere-talon kilpailukykyä, tehostavat kiinteistön käyttöä sekä kustannustehokkuutta entisestään ja kasvattavat asiakasvirtoja. Meillä on valmiina erinomaiset palvelut aulapalveluista kahvila- ja ravintolapalveluihin sekä lipunmyyntiin. Talon yhteyteen suunniteltu kansainvälisesti tunnettu Marriott-hotelli tukee myös erinomaisesti Muumilaaksossa käyviä turisteja, Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas

Uusien tilojen myötä Muumilaakson kävijämäärä halutaan nostaa jopa 100 000 vuosittaiseen kävijään.


Teksti Aila Rajamäki