Siirry sisältöön

Tampere Filharmonian barokkikonsertti Tuomiokirkossa

Julkaistu 28.10.2013 9.00

Tampere Filharmonian barokkiorkesteri konsertoi torstaina 31.10. Tampereen tuomiokirkossa. Konserttimestarina ja solistina soittaa viulisti Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch. Säveltäjänimiä ovat Torelli, Locatelli, Vivaldi ja Händel.

Konsertin alkusoittona kuullaan Giuseppe Torellin (1658–1709) sinfonia neljälle trumpetille ja jousille, Sinfonia à 4 C-duuri. Tämän jälkeen kuullaan barokin ajan kirkkokonserttoja sekä virtuoosinen viulukonsertto.

Pietro Locatellin (1695–1764) opukseen 4 sisältyy kuusi concerto grosson tapaan hahmoteltua konserttoa. Näistä kuullaan konsertto c-molli, jonka lisänimi ”Concerto da chiesa” viittaa kirkolliseen käyttöön.

Georg Friedrich Händel (1685–1759) sävelsi useita konserttoja suurten kuoroteosten väliaikamusiikiksi. Nyt kuultavan konserton, F-duuri-konserton kahdelle puhallinkuorolle, hän kirjoitti esitettäväksi Judas Maccabaeus -oratorion yhteydessä.

Antonio Vivaldin (1678–1741) konsertossa viululle ja kahdelle jousiorkesterille B-duuri on kaksi vuorottelevaa ja replikoivaa jousiryhmää. Solistiosuuden erikoisuutena on tavanomaisesta poikkeava viritys, ns. scordatura, ja finaali on täynnä erilaisia viulistisia erikoistehoja.

Viulisti Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch tunnetaan barokin ja klassismin tyylinmukaisen esitystavan suomalaisena huippuosaajana. Hän on tehnyt yhteistyötä Franz Brüggenin ja Philippe Herreweghen kaltaisten alan kärkinimien kanssa ja toiminut toistakymmentä vuotta Collegium Vocale -yhtyeen konserttimestarina. Nykyisin hän asuu Krakovassa, toimii Stavangerin yliopistossa kamarimusiikin professorina ja esiintyy aktiivisesti johtaen usein viulistin paikalta myös orkesteria.

Tampere Filharmonian muusikoista koottu barokkiorkesteri esittäytyi ensi kertaa yleisölle syksyllä 2011. Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch toimii sen kouluttajana. Orkesterin rungon muodostavat 21 jousisoittajaa, joilla on käytössään mittatilauksena tehdyt barokkijouset.

Tampere Filharmonian konsertti torstaina 31.10. klo 19 Tampereen tuomiokirkossa.

Liput Tampere-talon Lipputoimistosta ja tuntia ennen ovelta 22 €/ eläk. 16 € / opisk. 10 €, Lippupisteestä alk. 24,50/18,50/12,50 €.


Teksti Anne Kauramäki