Siirry sisältöön Siirry suoraan hakuun

Pianoteoksia ja Brahmsia Tampere Filharmonian konsertissa

Julkaistu 29.1.2013 15.54

Olari Elts vierailee Tampere Filharmonian kapellimestarina ja johtaa konsertin, jonka säveltäjänimiä ovat Hindemith, Tüür ja Brahms – sekä Carl Maria von Weber. Tüürin pianokonserton solistina on Laura Mikkola.

Virolainen Olari Elts teki läpimurtonsa voitettuaan kansainvälisen Sibelius-kapellimestarikilpailun Helsingissä 2000. Nykyään hän toimii päävierailijana Helsingin kaupunginorkesterissa ja Viron kansallisessa sinfoniaorkesterissa. Lisäksi hän johtaa säännöllisesti orkestereita Euroopassa, Yhdysvalloissa, Australiassa ja Japanissa. Elts on saanut kansainvälistä tunnustusta omaleimaisesta ja innovatiivisesta ohjelmasuunnittelustaan.

Tampere Filharmonian konsertissa avausteoksena kuullaan Paul Hindemithin Sinfonisia metamorfooseja Carl Maria von Weberin teemoista (1943). Teos perustuu Weberin vähän tunnettuihin pianokappaleisiin (ja yhteen orkesteriteokseen), ja se on rakenteeltaan neliosainen, pienoissinfonian tapaan hahmoteltu kokonaisuus. Siitä on tullut säveltäjän esitetyin orkesteriteos Mathis der Maler -sinfonian (1934) ohella.

Erkki-Sven Tüür (s. 1959) on noussut parin viime vuosikymmenen aikana Arvo Pärtin rinnalle Viron kansainvälisesti tunnetuimpana säveltäjänä. Pianokonsertto (2006) on syntynyt Frankfurt am Mainin hr-Sinfonieorchesterin tilauksesta ja saanut kantaesityksensä marraskuussa 2006 Paavo Järven johdolla, pianistina Thomas Larcher.

Säveltäjä kertoo teoksestaan seuraavaa: "Päätin tässä pianokonsertossa asettaa rajoja itselleni ja hylätä kaikki avantgarde-tekniikat – toisin sanoen musiikkia tuotetaan vain koskettimilla. Sitä paitsi pianon sisältä soittaminenhan ei ole enää mikään uutuus. Lisäksi halusin keskittyä erityisesti alimman ja ylimmän rekisterin vastakohtaisuuteen ja yhdistämiseen.”

Laura Mikkola on voittanut useita pianokilpailuja: mm. Maurice Ravel -pianokilpailun Ranskassa 1988, Maj Lind -pianokilpailun Suomessa 1992 ja Unisa Transnet -pianokilpailun Etelä-Afrikassa 1994. Vuonna 1995 Mikkola sai toisen palkinnon ja yleisöpalkinnon arvostetussa Queen Elisabeth -pianokilpailussa sekä nuoren taiteilijan Suomi-palkinnon. Kilpailuvoitoistaan lähtien Mikkola on saanut työskennellä tunnetuimpien orkestereiden ja kapellimestareiden kanssa. Mikkola toimii myös Iitin musiikkijuhlien taiteellisena johtajana.

Konsertin sinfoniateoksena kuullaan Brahmsin majesteetillisesti päättyvä Sinfonia nro 1.

Tampere Filharmonian konsertti perjantaina 1.2. klo 19 Tampere-talon Isossa salissa. Liput alk. 22/16/10 € Tampere-talon Lipputoimistosta ja Lippupisteestä.Teksti Anne Kauramäki