Siirry sisältöön

Joulunaika

Joulutori 4.12.–22.12.2021

Joulutori Keskustorilla houkuttelee kurkistamaan valojen, tuoksujen, laadukkaiden käsitöiden ja joulun herkkujen maailmaan. Joulutori avautuu myös 2021 vaiheittain. Joulutunnelmaan pääsee jo lauantaina 27. marraskuuta! Glögiravintolan ja munkkikahvilan lisäksi suuri osa elintarvikkeita ja käsitöitä myyvistä mökeistä ovat siitä lähtien avoinna aina 22.12. saakka. Kaikki mökit ovat avoinna lauantaista 4.12. lähtien. Glögiravintolan edessä on tänä vuonna kaksi iglua. Iglut ovat maksuttomia arkisin klo 11-17 ja maksullisia muina aikoina.

Joulutoriin kuuluu olennaisesti jokapäiväinen ja monipuolinen ohjelma. Kuorot, lapsiryhmät, harrastajat ja tähti-artistit tuottavat tänäkin vuonna elämyksiä.

Joulutori on avoinna joka päivä klo 11–19, Glögiravintola klo 11–20 ja Munkkikahvila 11–19.

Näkymä valaistulle joulutorille, taustalla Keskustorin valaistut rakennukset

Keskustorin rakennusten valaistus

Seitsemän Keskustorin ympäristössä sijaitsevaa rakennusta ovat saaneet julkisivuunsa talvisia valoinstallaatioita viimevuotiseen tapaan, tänä vuonna tosin uudenlaisin aihein ja osittain eri rakennuksissa. Valaistusta voi käydä joulukuun iltoina terveysturvallisesti ihastelemassa kukin omien aikataulujensa mukaan. Valot ovat nähtävillä 2.1.2022 asti päivittäin klo 15.30 – 22.00.


Tallipihan joulu 21.11.–23.12.2020

Tallipihalla on jouluinen tunnelma aatonaattoon asti: puutalot ja pihan ulkokioskit täyttyvät jouluisista tuotteista, käsitöistä, sisustustuotteista ja maistuvista herkuista. Tallin tiloissa on Hohde-joulukauppa. Nostalginen kahvila tarjoaa vastaleivottuja leivonnaisia ja höyryävää glögiä. Suklaapuodista löytyy herkuttelijan taivas täynnä suussasulavia lahjaideoita.

Joulupukki vierailee 20.11., 21.11., 27.11., 28.11. ja 23.12. klo 14-16. Vierailevat tähdet Vilho-aasi ja pikkuinen poni Lassi ovat tavattavissa ulkotarhassa koko joulun ajan (klo 10-19).

Joulutori on avoinna joka päivä. Katso tarkemmat kellonajat:

Huovutettuja eläinhahmoja Tallipihalla

Kulttuuritalo Laikun joulu

Kulttuuritalo Laikku tarjoaa monenlaista ohjelmaa joulunodotukseen! Tässä poimintoja kaupunkikulttuuriyksikön järjestämästä ohjelmasta:

La 11.12. klo 10.30 & 13.30 Tonttu ja Pohjoistuuli -esitys (ennakkoilmoittautuminen)
La 11.12. klo 14–17 Jouluiset napit -askartelutyöpaja koko perheelle
La 11.12. klo 14.30 & 16.00 Lauluyhtye Dominutzin joululauluesitykset
To 16.12. klo 16.15 Laikun yhteislaulut (ennakkoilmoittautuminen)
Su 19.12. klo 13.00 Siina & Taikaradio: Laulubussilla kohti joulua -konsertti (ennakkoilmoittautuminen)

Lisäksi monet musiikkikoulut ja kuorot järjestävät joulukonsertteja Laikussa. Katso lisätiedot kaikista tapahtumista ja ennakkoilmoittautumisohjeet Laikun verkkosivuilta.


Kulttuuritalo Laikun julkisivun ikkunoissa hohtaa pimeässä värikäs ja tunnelmallinen Tähtiyö-maalaus.

Kulttuuritalo Laikun näyttelyt

Laikun Galleriassa on esillä Valontaivuttajat-valotaidekollektiivin näyttely. Kollektiivi on Suomessa valomaalausvalotaiteen pioneeriryhmä, jonka jäsenet ovat kehittäneet lukuisia ympäri maailmaa levinneitä valomaalaustekniikoita ja tyylisuuntia.

Laikun Studiossa on esillä Airbakers-työryhmän eli Tuuli Toivolan ja Ninni Wagerin Facing the In-between. Näyttelyssä videoteoksen ja kirjan kuvamaailma kuljettaa katsojaa todellisuuden, yhteyden ja erillisyyden eri kerrostumissa.

Molemmat näyttelyt ovat esillä 19.12.2021 saakka. Näyttelyihin on vapaa pääsy.

Lisäksi Kulttuuritalo Laikun julkisivun ikkunoissa nähtävillä värikäs ja tunnelmallinen Tähtiyö-maalaus, joka hohtaa pimeässä. Teoksen on toteuttanut taiteilija Janne Parviainen. Tähtiyö-teoksessa sukeltaa erilaisia hahmoja korkeiden aaltojen seassa öisessä maisemassa. Ikkunat on valaistu uv-valaisimilla, jolloin kuvat myös hohtavat. Tähtiyö näkyy parhaiten auringon laskettua. Teos on esillä Kulttuuritalo Laikun ikkunoissa 3.1.2022 saakka.


Museot

Museo Milavida

Näsilinnassa sijaitseva Museo Milavida puetaan jälleen tunnelmalliseen jouluiseen asuun, kun Nottbeckit – Tampereen kosmopoliitit -näyttelyä täydennetään 1800-luvun herrasväen joulunviettoon liittyvillä esineillä ja tarinoilla. Tule ihastelemaan joulukuusia ja -lahjoja ja tutustumaan silloisiin jouluruokiin.

Näsinpuistossa Tallipihan ja Milavidan välisen alueen valaisevat Alexander Reichsteinin taianomaiset valohahmot Joulukuun 10. kello 16 alkaen. Tunnelmaa täydentää eri aikakausien musiikista koostettu äänimaisema. Teokset ovat esillä 21. joulukuuta saakka. Näyttely on osa Tampereen Valoviikkojen ohjelmaa.

Lisätietoa Museo Milavidan joulutapahtumista:


Alexander Reichsteinin lumoavat teokset sopivat erityisen hyvin Näsinpuiston historialliseen miljööseen.

Vapriikki

Vapriikin näyttelyistä, tapahtumista ja yleisöopastuksista löydät tietoa Vapriikin sivuilta.

HUOM! Museokeskus Vapriikki (museo, ravintola ja kauppa) suljetaan remontin vuoksi 13.12.2021. Uusi, entistä ehompi Vapriikki avaa ovensa 10.2.2022.

Amurin museokortteli

Amurin museokorttelissa osuuskaupan ja paperikaupan ikkunat, Makasiininkadun ja Saarikujan kulmassa, on somistettu vanhanajan joulutunnelmaan tonttuineen, joulukuusineen, pipareineen ja jouluisine paperituotteineen. Näyteikkunat ovat valaistu 10.1. saakka päivittäin kello 6.00–22.00. Samaan aikaan tunnelmallisessa museokahvila Amurin Helmessä on esillä Kulutusosuuskuntien Keskusliiton jouluaiheisia mainosjulisteita 1950-luvulta.


Jouluikkunat

Kaupungin keskustaan avautui marraskuun lopulla alussa 81 jouluikkunaa, jotka tuovat valoa ja joulutunnelmaa. Piipahda keskustaan tutkimaan ikkunoita ja pistäydy ihaniin liikkeisiin, joita Tampereelta löytyy runsaasti.

Äänestä suosikkiasi kauneimmaksi jouluikkunaksi. Mukana olevan yrityksen tunnistat näyteikkunassa olevasta Kaunein jouluikkuna -tarrasta. Äänestysaika 28.11.–26.12.2021.

Metkusen jouluikkuna

Areenan joulu -tapahtuma

Nokia Arena tarjoaa yhteistyökumppaneidensa kanssa iloisen kuusijuhlan 18.12. klo 11–15 perheille ilman huolta siitä, onko rahaa pääsylippuihin, joulupuuroon ja ohjelman seuraamiseen. Areenan Joulu -tapahtuma:


Joulupuu Tampere -keräys

Joulupuu-keräyksellä hankitaan joululahjoja vähävaraisten perheiden lapsille. Keräyksen kotisivuilta löydät tietoja kampanjasta ja keräyspisteistä. Voit antaa lahjan, joka on uusi ja käyttämätön, rahalahjan tai lahjakortin.


Finlaysonin joulu

Finlaysonin alueella Väinö Linnan aukio somistautuu jouluasuun! Jouluvalaistus sekä alkuillasta alkaen Kuusvooninkisen seinälle heijastettavat elämykselliset valotaideteokset sekä joulukalenteritarinat luovat satumaisen tunnelman. Jouluaukio on avoinna 28.11.2021–6.1.2022 klo 16–22.

Myös lapsille on Finlaysonilla jouluista nähtävää ja tekemistä!


Joulupuodit ja myyjäiset

Runebergin mökin Joulupuoti Haiharassa

Perinteinen Interi ry:n kädentaitajien Joulupuoti Haiharan taidekeskuksen puistossa sijaitsevassa Runebergin mökissä on avoinna aina 19.12. saakka. Runebergin mökistä löydät kotimaisten taitajien laadukkaita käsitöitä muun muassa keramiikasta, langoista, kankaista, lasista ja puusta.

Haiharan taidekeskus sekä Runebergin mökki sijaitsevat Kaukajärvellä. Paikanpäälle on helppo tulla joko julkisilla kulkuvälineillä tai omalla autolla. Bussi numero 10:n päätepysäkki on aivan Haiharan puiston sekä mökin läheisyydessä, lyhyen kävelymatkan päässä. Taidekeskuksen parkkipaikalle ajetaan vanhan tuulimyllyn ohitse ja heti pakarirakennuksen jälkeen käännytään oikealle.

Runebergin mökin Joulupuoti 21.11.–19.12.
Haiharankatu 30, 33710 Tampere
Avoinna: ke–pe klo 14–19 ja la-su 11-16.

Marttojen joulumyyjäiset 10.-11.12.2021

Marttojen joulumyyjäiset eli perinteiset Naistenmessut järjestetään pe 10.12.2021 klo 11-18 sekä la 11.12. klo 10-17. Tunnelmalliset myyjäiset tarjoavat ihania käsitöitä, jouluherkkuja ja joululahjaideoita.

Tapahtumapaikkana on Finlaysonin alue, "kuusivooninkisen" 4. kerros. Osoite on Väinö Linnan aukio 15. (Myyjäisiin kulku myös Finlaysonin kujan puolelta, josta löytyy hissit. Opasteet sisäänkäyntien yhteydessä.)

Tammelantorin joulumarkkinat 12.12.2021

Tampereen Torikauppiasyhdistys ry:n järjestämät Tammelantorin joulumarkkinat ovat sunnuntaina 12.12. klo 9-18. Muutoin Tammelantori on avoinna arkisin klo 6.00–14.30, sunnuntaina 19,12, klo 9-18 ja jouluaattona kello 6-12.


Joulukuusten myynti kaupungin toreilla

Joulukuusia myydään Tampereen toreilla joulukuun 17. päivästä jouluaattoon 24.12.2021 saakka. Myyntipaikat ovat pääsääntöisesti Tammelantorilla. Myyntiä on myös Laukontorilla, Hervannan torilla, Pyynikintorilla sekä muutamalla muulla kaupungin omistamalla alueella.

Palavat kynttilät.

Tampereen Valoviikot 29.10.2021–13.3.2022

Perinteiset Valoviikot täyttävät Tampereen loistollaan vuoden pimeimpänä aikana. Tampereen 56. Valoviikkojen aikana aiemmilta vuosilta tutut valokoristeet sekä uudet ja yllättävät valoteokset koristavat kaupunkia 29.10.2021 lähtien. Valoja voi ihailla koko pimeän ajan aina 13.3.2022 asti.

Tänä vuonna Valogalleriassa nähdään Tampereen taidemuseon Kaupunkilaisia-näyttely, joka koostuu 15 teoksesta. Se levittäytyy valoteoksina Tampereen keskustan kortteleihin Keskustorin ja Hämeenpuiston välillä.


Tanssivat vedet valo- ja musiikkiteos Tammerkoskessa nähtiin ja kuultiin valoviikkojen avajaisviikolla.

Visit Tampereen vinkit


Tampereen seudun tapahtumakalenteri


Tämän sivun lyhytosoite on www.tampere.fi/joulunaika