Siirry sisältöön

Kohta

Julkaistu 26.4.2022 8.59

Aika: 3.5.2022 – 22.5.2022
Paikka: Pääkirjasto Metso

Tapahtumalaji: Näyttelyt
Järjestäjä: Tampereen kaupunginkirjasto

Voionmaan koulutuskeskuksen valokuvauslinjan näyttely Metson pohjakerroksessa.

Mustavalkokuvassa tunnelin päässä rautaportti.
 

Näyttelyn teossarjat käsittelevät erilaisia kohtia, tiloja ja vaiheita nykyihmisen kiireisessä elämässä, jossa paineet ovat kovat, tunteet sekavia ja muutokset vääjäämättömiä. Kohta merkitsee paitsi ajankohtaa, lähitulevaisuutta, myös henkistä olotilaa ja fyysistä paikkaa, jossa kohdataan, koetaan ja kasvetaan, ja josta jatketaan eteenpäin.

Rauha Helin, Julia Kaasalainen ja Kiia Myllymäki tarkastelevat teoksissaan erilaisia tunnetiloja sekä tunteiden käsittelemisen aiheuttamaa ahdistuneisuutta. Helinin ja Myllymäen sarjoissa rämmitään ahdistuksen, rasituksen ja sekavuuden syövereissä. Kun tunteet kasvavat liian voimakkaiksi, ne ottavat vallan ja niihin voi huomaamattaankin hukkua. Jos patoutuneita tunteitaan ei pysty ilmaisemaan, niiden kanssa kamppailu voi tuntua tukahduttavalta. Kaasalainen sen sijaan muistuttaa työllään oikeudenmukaisuudesta, haavoittuvaisuudesta sekä lapsille kuuluvista itsemääräämisoikeuksista, jotka aikuiset helposti saattavat unohtaa.

Frida Loisan ja Atte Tornikosken töissä painitaan stressin, suorituspaineiden, burnoutin ja tunnetyöskentelyn limbossa. Tuli symboloi Tornikosken kuvissa negatiivisia tunteita, jotka toimivat henkisen kasvun työkaluna, mutta liikaa valtaa saadessaan muuttuvat hallitsemattomiksi kuin leimuava tulipalo. Tuli on hyvä renki, mutta huono isäntä. Loisan dokumentaristisessa videotyössä taas aherretaan monotonista arkea ja kritisoidaan suoritusyhteiskunnan asettamia paineita huumorin keinoin. Miksi nuoren aikuisen omanarvontunne on sidoksissa suorittamiseen?

Vili Mehtälä ja Tiia Moisio käsittelevät teossarjoissaan sääolosuhteiden pakosta aiheutunutta kehon ja mielen pysähdystä. Mehtälän kuvissa pysähdys on yllättävä takatalven lumimyrsky, ärsyttävä hidaste, joka laittaa kiireisen ihmisen suunnitelmat uusiksi, mutta Moision sarjassa pysähdytään ystävien kanssa pehmeisiin hetkiin, jotka tuovat valoa ja lämpöä kylmän viiman vastapainoksi.

Jacky Law ja Sene Savolainen liikkuvat teoksissaan todellisen ja epätodellisen rajamailla. Law’n sarjassa nähdään epätavallisen perspektiivin luoma optinen harha, kuin illuusio, jonka tarkoitus on herättää kysymys: onko kaikki näkemäsi todellista? Savolaisen työssä keskiössä taas ovat yhteiskuntamme asettamat epärealistiset kauneusihanteet, joihin sopiminen on mahdotonta; sosiaalisessa mediassa mikään ei koskaan riitä, ja viimeisen päälle editoidut selfiet eivät lopulta enää vastaa todellisuutta.

Viivi Päiväsaari ja Sanni Tamminiemi pohtivat muutoksia, siirtymiä, kasvamista ja näiden tuomia mahdollisuuksia. Päiväsaaren unenomaisissa muotokuvissa perhoset symboloivat henkistä kasvua ja toiveikkuutta, uudelleensyntymistä, muodonmuutosta ja siirtymää uuteen elämänvaiheiseen. Tämän ajanjakson loppu on katkeransuloinen, uusi alku, joka avaa ovia tulevaan. Uuden vaiheen tuoma vapaus on pelottavaa, mutta eteenpäin meneminen on jännittävää ja mukaansatempaavaa, kuten Tamminiemi sarjallaan ilmentää. Tulevaisuus kihelmöi perhosina vatsanpohjassa!

Vapaa pääsy, tervetuloa!

Pääkirjasto Metso
puhelin 040 733 9277 Näyttelytilat: tiedustelut ja varaukset
postiosoite PL 152
33101 Tampere