Siirry sisältöön

Kirjailijavieraana Juha Hurme

Julkaistu 22.12.2021 11.43

Aika: 8.4.2022 18.00 – 19.00
Paikka: Tesoman kirjasto

Tapahtumalaji: Kirjallisuus, Teatteri
Järjestäjä: Tampereen kaupunginkirjasto

Juha Hurme - yksi Suomen arvostetuimmista ja kiinnostavimmista kirjailijoista ja teatteriohjaajista vierailee Tesoman kirjastossa.

Juha Hurme
 

Kirjailijavieraana kirjailija ja teatteriohjaaja Juha Hurme. Hurmeelta on julkaistu syksyllä 2021 käännösteos Aleksis Kiven klassikkoteoksesta Seitsemän Veljestä. "Vihakiiski, kämäleuka, kavun napu, minun tulee sinua armo". Mitähäh?

Juha Hurme (s. 1959) on yksi Suomen arvostetuimmista ja kiinnostavimmista kirjailijoista ja teatteriohjaajista. Hän on julkaissut viisi upeaa romaania, joista Niemi, voitti Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon vuonna 2017. Niin ikään hienoissa romaaneissa Volvo Amazon (2007, Otava), Puupää (2009), Hullu (2012) ja Nyljetyt ajatukset (2014) omaelämäkerrallinen aines sekoittuu aina fiktiiviseen komeasti ja hurmemaisen puhuttelevasti. Niemen pohjalta on syntynyt myös Suomi 100 000 -iltamakiertue nuorille näyttelijöille ja Lemminkäinen-näytelmä Suomen kansallisteatteriin. Keväällä 2018 Hurmeelta ilmestyi Sally Salmisen maailmankuulun Katrina-romaanin suomennos, ja syksyllä 2018 julkaistiin Kati Rapian ja Hurmeen yhteinen sarjakuvakirja Pyrstötähti ja maailmanlopun meininki – Suomenniemen ensimmäisen tähtitieteilijän elämä ja seikkailut. Vuonna 2020 Finlandia-voittaja Niemi sai loisteliaan, itsenäisen jatko-osan Suomi.

Palkittuna teatteriohjaajanakin tunnettu Hurme on kirjoittanut ja ohjannut lukuisia näytelmiä sekä tehnyt laajalti opetustyötä teatterin parissa. Hän on Yövieraat- ja Nälkäteatterin sekä Suomen kiinalaisen teatterin perustajia. Hän on toiminut myös Ylioppilasteatterin ja Rauman kaupunginteatterin taiteellisena johtajana sekä Teatteri Telakan johtajana. Erityisesti kotimaisiin klassikoihin perehtyneenä hän on ohjannut useille kaupunginteattereille. Hurme on saanut Finlandia-palkinnon lisäksi mm. Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon (2018), Pro Finlandia -mitalin (2017), Kansanvalistusseuran Sivistyspalkinnon (2017), Suomen Kansallisteatterin Eino Kaliman palkinnon (2014), näyttämötaiteen valtionpalkinnon (2008) ja Eino Leinon palkinnon (2005).

Tilaisuuteen on vapaa pääsy, tervetuloa!

Kuva: Stefan Bremer

Huom! Tapahtumien osallistujamääriä saatetaan joutua rajoittamaan koronatilanteesta johtuen. Tästä syystä joihinkin tapahtumiin on ennakkoilmoittautuminen. Mikäli osallistujamääriä joudutaan rajoittamaan, niistä ilmoitetaan tapahtumien verkkosivuilla sekä kirjaston sähköisillä kanavilla. Muutokset tapahtumiin ovat siis mahdollisia.