Siirry sisältöön

Kuule, kun kerron. Näe, kun näytän. Tunne, kun kosketan.

Julkaistu 20.4.2017 9.32
”Enpä olisi uskonut, että tällaista käsissäni pitelen. Mieleen muistuu aika, jolloin olin juuri tullut isäksi. Olin onnellinen. Adoptiolapsi oli rakas ja odotettu.” Miehen käsivarrella on nukenvaatteisiin puettu Pipsa-nukke, jonka silmät sulkeutuvat ja suu on punainen. Mies on ottanut Pipsan syliin yhdestä niistä muistelupaketeista, jotka on lainattu museopalveluilta.
Valokuva: Konkarit

Tampereella museopalveluissa toimii kulttuurikasvatusyksikkö TAITE, joka tuottaa kulttuurikasvatusta ja museopedagogiikkaa vauvoille, koululaisille, aikuisille ja ikäihmisille. Taitessa on vuodesta 2012 alkaen tuotettu Konkarit-museopalveluja ikäihmisille. Palveluja tarjotaan myös niille, jotka eivät voi lähteä museoon. Historiaa, kulttuuria, taidetta viedään lähelle, esimerkiksi esineinä pahvilaatikossa, näyttelynä auton peräkontissa tai taidetyöpajana työkalupakissa.

Yksi Konkarit-toiminnan lähtökohtia on ollut ihmislähtöinen muistelutyö, jossa esineiden, valokuvien ja taideteosten avulla käsitellään elämän suuria ja pieniä asioita yhdessä. Muistelutyö on antoisa menetelmä, joka räätälöityy muistelijoiden mukaan. Sitä voidaan tehdä eri aisteja käyttäen ja esimerkiksi taidemenetelmiä soveltaen ja yhdistellen. Oman menneisyytensä tähtihetkien, taitekohtien ja kipeittenkin muistojen tunnistaminen ja kertominen lisää itsearvostusta ja luottamusta. Parhaimmillaan muistelu ylläpitää elämän järjestystä ja antaa tunteen oman elämän hallinnasta, vaikka ympärillä tapahtuu paljon muutoksia. Samalla muistelu on eräänlaista menneen ja nykyisyyden välistä keskustelua. Ja mikä parasta, muistelu ehkäisee muistisairauksia, koska siinä aivot ovat ahkerassa käytössä.

Konkarit-palveluun kuuluvat näkyvänä osana ilmaiseksi lainattavat paketit, joita kutsutaan sisällöstä riippuen museopaketeiksi, muistelupaketeiksi tai toimintapaketeiksi. Paketteja kannustetaan käyttämään muistelutuokioissa keskustelun virittäjänä ja esimerkiksi taidetyöpajojen inspiraationa. Helppokäyttöiset paketit sisältävät museokokoelmista valikoituja esineitä, valokuvia ja ääniä, tai niistä kehiteltyjä tuotteita, kuten palapelejä ja muistipelejä. Aiheina on esimerkiksi vanha Tampere, ympäristön tutut ja kadonneet äänet, lapsuus ja lapsenhoito, kahvipöytäkulttuuri ja taide ympäristössämme. Suurimmaksi osaksi lainaajat ovat olleet palvelu- ja ryhmäkotien henkilökuntaa, jotka ovat käyttäneet paketteja ryhmätoiminnassa asukkaiden kanssa. Paketin on lainannut kerran myös eläkeläinen, joka kutsui ystävänsä katsomaan vanhoja Tampere-aiheisia valokuvia.

Viime syksystä alkaen Konkarit-toiminnassa on ollut mukana Tilli-koira. Konkarit-koirakkona olemme pitäneet koira-avusteisia museotuokioita pienryhmille. Ruskeasilmäinen ja pirteä Tilli on kannustanut keskusteluun, tekemiseen ja läsnäoloon. Ikäihmiset ovat silittäneet, rapsuttaneet ja halanneet Tilliä. He ovat kokeneet yllättäviä onnistumisen tunteita saadessaan Tillin tekemään tehtäviä. Monta tarinaa elämästä on kuultu ja kerrottu, ja usein niihin on liittynyt muisto omasta rakkaasta koirasta.

"Jokaisella on tarina kerrottavanaan. Jos vain joku kysyy, jos vain joku kuuntelee." – Faith Gibson

Lisätietoa Konkarit-palveluista ja museopakettien lainaamisesta:

Tämän blogikirjoituksen on kirjoittanut:

Kulttuurikasvatusyksikkö TAITE / Konkarit - ikäihmisten museopalveluja
Museolehtori
Lila Heinola
puhelin 040 806 3079
sähköposti [email protected]

Kuva: Jari Kuusenaho / Tampereen taidemuseo

Kirjoittaja Vanhemmiten-blogin kirjoittajat