Siirry sisältöön

Poikkeuksellisena keväänä kulttuuri tuli yhä useamman luo

Julkaistu 23.6.2020 12.48
Maaliskuu saattoi meidät kaikki etäälle toisistamme. Yhtäkkisesti olimme kaikki kulttuurin suhteen kotiimme eristettyinä. Tällainen maailma on ihan normaali useimmille kotihoidon piirissä oleville ikääntyneille, joille palveluiden pitää tulla kotiin. Nyt meille kaikille kulttuurin piti tulla tykö, jos sen aikoi saavuttaa. Vaikka maan hallitus asetti erilaisia rajoituksia elämäämme, ei kulttuurioikeuksia kuitenkaan rajoitettu, joten kulttuurin saavutettavuuden nimissä tuli kunnankin miettiä pikaisesti uusia käytäntöjä kuntalaisten tavoittamiseksi.
Tytti Marttila esiintyy ison leikkikalan kanssa.
Tytti Marttila esiintyi asumispalveluyksiköiden pihoilla. Asukkaat katsoivat Ikkuna Merelle -näytöstä parvekkeilta tai ikkunoiden takaa. Kuva: Anne Savitie

Onneksi emme olleet tässä ihan lastenkengissä, sillä meillä on jo muutaman vuoden toiminut kulttuurinen kuvapuhelin kotihoidon asiakkaille, jonka käyttäjämäärät kasvoivat koronan myötä.

Ikäihmisten virkistysrahaston toiminnasta saimme poikkeustilanteen käynnistyessä koottua kevään peruuntuneista tilaisuuksista summan, jonka liitimme kaupungin Yhdenvertaisesti sinun -avustusten joukkoon, kohdentaen ne ikäihmisille suunnattuun toimintaan.

Hakemuksia tuli ilahduttava määrä ja saimme 16 eri kulttuuri- ja vapaa-ajan toimijaa toteuttamaan ikäihmisille suunnattuja palveluja poikkeusolot huomioiden. Mukana oli digitaalisesti kaikille asumisyksiköille ja kuvapuhelinasiakkaille tarjottavaa ohjelmaa, kirje- ja taidekorttilähetyksiä, kummitoimintaa, kukkakasseja sekä yli 60 asumisyksiköiden ja Kotilinnasäätiön pihoille suuntautuvaa esitystä.

Kirjeitä ja kortteja Koukkuniemen asukkaille.
Ilveksen junioreiden kirjeet ja kortit ilahduttivat Koukkuniemen asukkaita.

Yhteistyössä Viikinsaaren kesäteatterin kanssa saimme myös ainutlaatuisen mahdollisuuden osallistua kesäteatteriin etänä, sillä Tulitikkuja lainaamassa -esitys nähdään asumisyksiköissä ja kotihoidon kuvapuhelinasiakkailla sekä livenä että tallenteena kesän ajan.

Haitaristi Vesa Penttilä ja tenori Tero Harjunniemi esiintyvät Pohjolan palvelukodin sisäpihalla.
Haitaristi Vesa Penttilän ja tenori Tero Harjunniemen O Sole Mio -konsertti kaikui komeasti Pohjolan palvelukodin sisäpihalla. Yhdenvertaisesti sinun -avustusta saaneen konserttikiertueen järjesti Tampere Missio. Kuva: Marika Litukka

Sosiaalisia kontakteja, ryhmätoimintaa ja omaisten mukana oloa eri tapahtumissa emme toki ole voineet korvata, mutta ilahduttavaa on ollut huomata, miten yhteys asumisyksiköistä, kodeista, on toiminut myös sosiaalisen median kautta. Aikana, jolloin asumisyksiköissä asuvia omaisia ja tuttavia ei ole päässyt tapaamaan, on ollut äärimmäisen tärkeää, että elämästä niiden kotien seinien sisällä on päässyt näkemään vaikkapa kyseisen paikan Facebook-sivujen kautta. Ja onhan siellä ollut vaikka mitä hienoa tanssihaasteista grillijuhliin! Hoitohenkilökunnan panos on ollut valtaisa, sillä nyt myös kulttuurisen toiminnan osalta on iso osa ollut heidän harteillaan.

Poikkeuksellinen aika on herättänyt huomaamaan, miten kulttuurilla on paikkansa meidän kaikkien elämässä, niin henkilökunnan kuin asukkaiden, ja millaisia vahvuuksia kullakin on sitä edistää heille, jotka tarvitsevat apua sen saavuttamiseen. Tästä on hyvä jatkaa!

Tämän blogi-kirjoituksen on kirjoittanut
Hyvinvointikoordinaattori
Jaana Ylänen
puhelin 040 800 7874
sähköposti [email protected]

Kirjoittaja Vanhemmiten-blogin kirjoittajat