Siirry sisältöön

Kansallisen veteraanipäivän pääjuhla lähetettiin tänä vuonna Tampereelta

Julkaistu 29.4.2021 10.14

Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallinen pääjuhla järjestettiin tänä vuonna poikkeuksellisesti television kautta välitettynä juhlalähetyksenä. Tampereen kaupunki toteutti yhteistyössä Yleisradion kanssa juhlalähetyksen, joka oli katsottavissa Yle TV1:ssä 27.4.2021 sekä sen jälkeen Yle Areenassa.

Kulkue Kalevankankaan hautausmaalla veteraanipäivänä 27.8.2021.
 

Veteraanipäivän teemana oli "Ihmisten välillä hyvä tahto – Välvilja mellan människor". Teemalla haluttiin kunnioittaa veteraanipäivän rauhanomaista luonnetta ja nostaa esiin veteraaneilta perintönä saatua puolustettua itsenäisyyttä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö esitti juhlalähetyksessä valtiovallan tervehdyksen.

- Jokainen sotien aikaan elänyt joutui tavalla tai toisella tekemisiin sodan kanssa, niin rintamalla kuin kotirintamalla. Kukin osallistui Suomen puolustamiseen omien kykyjensä mukaan, usein omat voimavarat ylittäen. Sodan ajan sukupolvi teki mahdottomasta mahdollisen, presidentti Niinistö sanoi puheessaan.

- Tunnemme syvää kiitollisuutta ja kunnioitusta veteraanisukupolven tekoja kohtaan. Parhaiten kunnioitamme tätä arvokasta perintöä pitämällä huolta hyvästä yhteiskunnastamme. Siitä, että maamme säilyy osallisuuden yhteiskuntana myös tulevaisuudessa. Oman polun tai paikan löytyminen ei aina ole helppoa. Liian moni joutuu syrjään. Kannan erityistä huolta nuorista. Se, mitä me teemme tänä päivänä nuortemme hyväksi, kantaa vuosikymmenten päähän.

Veteraani Risto Kiiskilä pitämässä puhetta Tampere-talossa 27.4.2021.
Perinteisen veteraanin puheenvuoron esitti Risto Kiiskilä.

Perinteisen veteraanin puheenvuoron tilaisuudessa esittänyt Risto Kiiskilä sanoi, että sotaa eivät voittaneet veteraanit, vaan voittaja oli koko Suomen kansa.

- Kun miehet olivat rintamalla, niin naiset, lapset ja vanhukset joutuivat tekemään työt ja hoitamaan asiat kotirintamalla. Sota oli kokonaisuus ja kansa oli yksimielisesti motivoitunut. Kiitos kuuluu siis kaikille, Risto Kiiskilä sanoi.

Pormestari Lauri Lyly pitämässä puhetta Tampere-talon veteraanijuhlassa 27.4.2021.
Tampereen kaupungin tervehdyksen juhlalähetyksessä esitti pormestari Lauri Lyly.

Tampereen kaupungin tervehdyksen esitti pormestari Lauri Lyly, joka toi puheessaan esiin, miten veteraanipäivän teema Ihmisten välillä hyvä tahto korostaa juuri veteraaneilta perintönä saatua itsenäisyyttä.

- Tälle perustalle Suomen sukupolvet ovat voineet yhteistyössä rakentaa vapaata ja yhdenvertaista yhteiskuntaa, joka mahdollistaa moniarvoisen vuoropuhelun ja toistemme kunnioittamisen yksilöllisistä eroistamme huolimatta. Saman soisi lujittavan koronan jälkeistä arkeamme. Meidän on autettava heitä, jotka ovat korona-aikana kantaneet muita isomman taakan, vaikka itselläkin olisi vielä asioita korjattavana, pormestari Lauri Lyly sanoi.

- Tämä on ollut myös Tampereen vahvuus kautta historian. Tampereella on historian kipupisteistä huolimatta kyetty rakentamaan hyvällä yhteistyöllä eteenpäin katsovaa ja kehittyvää kaupunkia.

Esko Roine esiintyy puhalliorkesterin kanssa veteraanipäivän juhlassa Tampere-talossa 27.4.2021.
Osa tilaisuuden ohjelmasta taltioitiin Tampere-talossa. Tilaisuudessa esiintyivät tunnetut taiteilijat, muun muassa Esko Roine.

Tilaisuudessa esiintyivät tunnetut taiteilijat: Maria Ylipää, Esko Roine, Lari Halme ja Anja Pohjola. Kuoroesityksistä vastasi Poikakuoro Pirkanpojat ja säestyksestä Kaartin seitsikko. Ohjelmassa kuultiin perinteisempien musiikkiesitysten lisäksi myös tilaisuutta varten luotu Marzi Nymanin sävellys Edith Södergranin runoon "Landet som ikke är".

Sotilaat, kirkkoherra ja pastori Kalevankankaan hautausmaalla. Taustalla hautakivet.
Kirkkoherra Aleksej Sjöberg Tampereen ortodoksisesta seurakunnasta sekä pastori Riikka Sydänmaa Tampereen ev.lut. seurakunnilta siunasivat sankarihaudoille laskettavat seppeleet.

Veteraanipäivän juhlallisuuksiin on perinteisesti kuulunut seppelten lasku, joka tänä vuonna toteutettiin Kalevankankaan hautausmaalla.

Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen, Tampereen varuskunnan päällikkö, eversti Aki Heikkinen sekä pioneeri Amine Laamrani Azzerrifi Kalevenkanaan hautausmaalla kaatuneiden muistomerkillä. Taustalla hautakivet.
Sankariristillä seppelten laskuun osallistuivat Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen, Tampereen varuskunnan päällikkö, eversti Aki Heikkinen sekä pioneeri Amine Laamrani Azzerrifi.

Kansallista veteraanipäivää on juhlittu vuodesta 1987 lähtien Suomen sotaveteraanien kunniaksi vuosittain huhtikuun 27. päivänä. Historiallisesti tämä ajoittuu Lapin sodan päättymisen päivään 27.4.1945.


Teksti Aila Rajamäki

Kuvat Laura Happo