Siirry sisältöön

Tampereen talousarvio 2021 – peruspalveluja ja elvytystä poikkeuksellisessa tilanteessa

Julkaistu 10.12.2020 14.55

Koronapandemia haastaa Tampereen kaupungin taloutta monin tavoin, joten vuonna 2021 kaupunki keskittyy olennaiseen: peruspalveluista huolehtimiseen, kestävään kasvuun ja elvyttävään investoimiseen, jolla laitetaan erityisesti kouluja ja päiväkoteja kuntoon.

Veneitä laiturissa Ratinan suvannossa ja taustalla monitoimiareenan rakennustyömaan rakennuksia ja nostureita.
 

Maltillinen ja olosuhteisiin nähden siedettävä alijäämä, eikä lainkaan niin huono tilanne kuin miltä vaikutti vielä keväällä koronapandemian rantauduttua Suomeen. Näin luonnehtii Tampereen kaupungin talouden vuoden 2021 näkymiä talousjohtaja Jukka Männikkö ja muistuttaa, että pandemian vaikutukset tuntuvat kaupungin taloudessa vielä seuraavinakin vuosina. Mutta jos mitään aivan dramaattista käännettä huonompaan ei tapahdu, vuoteen 2021 voi lähteä kohtuullisen rauhallisin mielin.

– Tampere saavuttaa vuonna 2020 selvästi plusmerkkisen tuloksen, sillä kaupunki on tehnyt omia toimia talouden tasapainottamiseksi ja Suomen hallituksen isot tukipaketit ovat auttaneet merkittävästi, Männikkö sanoo.

Tampereen kehitys on kytköksissä siihen, mitä tapahtuu Suomessa, Euroopassa ja globaalisti. Kaupungin omat toimet eivät yksistään ratkaise sitä, millaiseksi tilanne lopulta kääntyy – mutta toisaalta kaupungin pitää pystyä tekemään oikeaan osuvia ja tehokkaita ratkaisuja aina vallitsevan tilanteen mukaan. Suomessa ja etenkin Tampereen seudulla seurataan nyt tarkkaan esimerkiksi sitä, miten vientiteollisuus pärjää.

Ennustaminen on aina vaikeaa ja maailmanlaajuisen pandemian vallitessa vielä epävarmempaa. Pormestari Lauri Lyly kertoo seuraavassa videossa, miksi Tampere pääsee kaikesta huolimatta vuoteen 2021 tasapainotilanteesta ja mikä on kasvavan kaupungin kehityksessä nyt tärkeää.


Työllisyyden parantamisella on laajat vaikutukset

Työttömyysaste on Tampereella liian korkealla, sillä koronapandemia katkaisi hyvänä jatkuneen työllisyyskehityksen ja käänsi lomautettujen ja työttömien määrät jyrkkään nousuun. Toisaalta vuoden 2020 aikana on syntynyt paljon uusia yrityksiä, ja kaupunki panostaa yritysmyönteisyyteen edelleen. Monipuolinen elinkeinoelämä tuo töitä niin pitkälle kouluttautuneille kansainvälisen tason huippuosaajille kuin työuraansa aloitteleville nuorillekin.

Työllisyyden kuntakokeilu alkaa Pirkanmaan laajuisena vuoden 2021 alusta, ja pormestari Lauri Lyly toteaa videolla odottavansa siltä tuloksia. Sen kohderyhminä ovat ne työnhakijat, joille työllistyminen on syystä tai toisesta tavanomaista vaikeampaa. Tampereen kaupungilla on jo kokemusta työllisyyden edistäjänä ja yksilöllisten työllistymispolkujen mahdollistajana – ihmiset työllistyvät paremmin, kun he saavat juuri omiin tarpeisiinsa sopivia palveluja. Niitä kehitetään kokeilussa edelleen.

Tampereen kaupungin kannattaa satsata työllisyyteen, sillä jokaisella työllistymisellä on laajat vaikutukset hyvinvointiin ja talouteen. Suoria vaikutuksia syntyy heti, kun työllistynyt ei enää tarvitse yhteiskunnan tukitoimia ja hänen oma tulotasonsa nousee. Pieni osa tuloista menee kunnallisverona yhteisten julkisten palvelujen kehittämiseen. Ja kun työllistyneen ostoskoriin sujahtaa hiukan aiempaa enemmän kaupallisia palveluja ja tuotteita, se auttaa osaltaan luomaan lisää työpaikkoja ja elinvoimaa.

– Monelle työ on keskeinen tyytyväisyyden ja hyvinvoinnin lähde, joten hyvä työllisyydenhoito on inhimillisestä näkökulmasta tärkeää ja siitä hyötyvät kaikki, Männikkö sanoo.

Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen apulaispormestari Jaakko Stenhäll kertoo videolla työllisyydenhoidon kuntakokeilusta ja palvelualueensa muista suurista uudistuksista vuonna 2021.


Investoinnit auttavat pitämään talouden pyörät pyörimässä

Tampere on valittu vuosi toisensa jälkeen Suomen houkuttelevimmaksi muuttokohteeksi ja seutu kasvaa nopeimmin Suomessa. Kasvava kaupunki tarvitsee lisää päiväkoteja ja kouluja, vapaa-ajan vieton mahdollisuuksia, monipuolista tonttitarjontaa ja sen mukana uutta infraa: katuja, sähköverkkoa, vesijohtoja… eli tuntuvaa investointien tekemistä.

Talousjohtaja Männikkö toteaa, että iso investointitarve on positiivinen ongelma – Tampere luo investoimalla edellytyksiä kaupungin kaikinpuoliselle kasvulle, siis myös kaupungin tulojen kasvamiselle. Pormestari Lyly painottaa, että juuri vaikeampina aikoina kaupungin kuuluukin elvyttää investoinneilla – etenkin kun kyse on kohteista, jotka joka tapauksessa pitää jossain vaiheessa toteuttaa.

Tampere on suosittu opiskelukaupunki, mikä houkuttaa tänne nuorta väkeä. Se lisää pienituloisten asuntokuntien osuutta, mutta ennen kaikkea tuo ideoita, oivalluksia ja vilskettä kasvavaan kaupunkiin. Tampereen pitovoimaa testataan siinä, miten moni opiskelijoista jää seudulle, vaikkapa toteuttamaan ideoitaan uutena yritystoimintana.

– Opiskelijat ovat valtava rikkaus Tampereelle, ja meidän pitää pystyä varmistamaan, että yhä useammalle valmistuneelle löytyisi täältä työtä ja sopiva asuinpaikka, Männikkö sanoo.

Tanssivat vedet vesivaloshow Tammerkoskessa.
Kesällä 2021 selviää, valitaanko Tampere Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodeksi 2026. Kävi miten tahansa, haku on jo yhdistänyt Tamperetta ja pirkanmaalaisia kuntia edistämään yhteisiä kulttuuriteemoja ja tuonut niille kansainvälistä näkyvyyttä.

Peruspalveluja kasvavalle määrälle tamperelaisia

Vaikka koronapandemia tuottaa talouteen epävarmuutta, peruspalvelujen tarpeeseen pystytään vuoden 2021 talousarviossa vastamaan kohtuullisen hyvin. Isoja palvelujen laajennuksia ei pandemia-aikana tehdä, mutta tietyistä tärkeiksi katsotuista periaatteista pidetään tässäkin tilanteessa kiinni. Apulaispormestari Johanna Loukaskorpi kertoo videolla, miten sivistyspalveluissa ja sosiaali- ja terveyspalveluissa lähdetään vuoteen 2021.


Tampere on aina osannut uudistua

Mistä johtuu Tampereen kaupungin positiivinen kierre: kasvu, kehitys ja vetovoima? Talousjohtaja Männikkö arvioi, että siihen on monta syytä: ennen kaikkea tamperelainen uudistumiskyky, erinomaiset oppilaitokset, monipuoliset kulttuurin ja vapaa-ajan palvelut sekä yleisesti rento meininki.

Tamperelaiset päätöksentekijät ovat vuosikymmeniä olleet ennakkoluulottomia ja tehneet pitkälle tulevaisuuteen kantavia ratkaisuja, vaikka taloudessa olisi eletty vaikeita aikoja. Sen ansiosta tänne on saatu esimerkiksi Yhteiskunnallinen korkeakoulu (nyk. Tampereen yliopisto), Särkänniemi, Näsinneula ja Tampere-talo, joita ilman nykyistä Tamperetta olisi vaikea edes kuvitella. Tuoreempia esimerkkejä ovat Rantaväylän tunneli, asemanseudun kehityshankkeet ja Tampereen Ratikka.

Raitiotie ohjaa Tampereen rakentumista, sillä reitin varrelle nousee uusia asuntoja ja työpaikkoja. Tulevina vuosikymmeninä yhä useampi tamperelainen asuu sujuvien joukkoliikenneyhteyksien varrella, kaupunkimaisesti ja silti lähellä luontoa.

Kaupunkiympäristön palvelualueen apulaispormestari Aleksi Jäntti käy videolla läpi vuoden 2021 suurimmat uutiset omalta palvelualueeltaan.


Koronan torjuntaan tarvitaan kaikkien osallistumista

Jos koronasta haluaa löytää jotain hyvää, se on ainakin saanut ihmiset ja organisaatiot muuttamaan nopeasti toimintatapojaan. Etätyö on lisääntynyt tuntuvasti niissä ammateissa, joissa se on mahdollista, ja yrityksissä on innovoitu uusia toimintoja, jotka voivat kantaa yli pahimman pandemia-ajan. Tampereen kaupungilla valtuusto, toimielimet ja tiimit ovat tottuneet kokoustamaan etänä, ja oppeja hyödynnetään varmasti myös koronan jälkeen.

– On erinomaista nähdä, miten Tampereella on kyetty tekemään tarpeen vaatimia ja toimivia ratkaisuja nopealla aikataululla, Männikkö tiivistää.

Tehokasta koronarokotetta odotetaan Tampereella samalla innolla kuin kaikkialla maailmassa. Rokottaminen vapauttaisi ihmisiä liikkumaan ja toimimaan normaalimmin, ja se näkyisi nopeasti muun muassa matkailussa, elämysteollisuudessa ja joukkoliikenteessä.

Hyviä uutisia rokotteista on jo saatu, mutta ottaa aikansa, että rokottamisesta on apua. Sitä odotellessa jokainen voi tehdä osansa eli noudattaa jo tutuksi käyneitä ohjeita: välttää väkijoukkoja, pitää turvavälejä ja jos se ei ole mahdollista, käyttää kasvomaskia; pestä käsiä ja noudattaa hygieniaohjeita yskiessä ja aivastellessa. Vähänkin oireisena kannattaa mahdollisuuksien mukaan jäädä kotiin.

– Koskaan ei voi korostaa liikaa sitä, että ihan jokaisen käyttäytymisellä on valtavan iso merkitys sen suhteen, miten virus pääsee leviämään, Männikkö sanoo.

Vuoden 2021 talousarvioon pääset tutustumaan tarkemmin sivulla Talousarvio .

Asiakkaan ohjausta kuvapuhelun välityksellä.
Digitaaliset palvelut ja teknologisten ratkaisujen hyödyntäminen ovat ottaneet korona-aikana kelpo loikan ja Tampereen kaupunki pyrkii hyödyntämään niitä monessa eri kohteessa. Etäyhteydellä asiointi onnistuu turvallisesti ja tehokkaasti.

Teksti Päivi Stenroos

Kuvat Visit Tampere / Marko Kallio; videoiden kuvaus ja ediointi: Laura Vesa; ratikkavideot: Pasi Tiitola / Tampereen Raitiotie Oy