Siirry sisältöön

Kirjastonjohtaja palaa ruokajakelusta hengenravinnon pariin

Julkaistu 11.5.2020 13.16

Tampereen kaupungin työntekijät ovat tehneet poikkeustilan aikana melkoisia digivoltteja ja vaihtoaskeleita työstä toiseen. Yksi heistä on kirjastonjohtaja Suvi Vilenius, joka siirtyi tunnin varoitusajalla koululaisten ruokajakeluun ja palaa pian omaan työhönsä Tesoman kirjastoon.


Koulun ja kirjaston arki on ollut päälaellaan pari kuukautta.

– Meillä on töissä kahdeksan työntekijää, joista kaksi on ollut poikkeusolojenkin ajan kirjastotyössä. Loput ovat lomalla tai heidät on siirretty muihin töihin, kuten Tampere-apuun soittelemaan ikäihmisille, kertoo kirjastonjohtaja Suvi Vilenius.

– Itse ehdin olla kuukauden omassa työssäni järjestelemässä työntekijöiden etätöitä, kunnes minut kutsuttiin avuksi ruokajakeluun.

Suvi Vilenius koordinoi koululaisten ruokajakelua työparinaan toinen kirjastonhoitaja. Yhteensä työpareja on viisi, ja kaikilla on vastuullaan kahden koulun jakelualueet, eli he vastaavat ruokajakelusta sekä kahdella koululla että kotiinkuljetuksista kahdessa piirissä niille, jotka eivät pysty noutamaan ruoka-annoksia koululta.

– Ennen ruokajakelun alkua suunnittelimme jakeluautojen reitit ja tarkistimme osoitteet. Melkein päivittäin tulee peruutuksia tai uusia perheitä, joille ruoka-annokset viedään, ja päivitämme listoja kuljettajien ja repsikoiden kanssa, Suvi Vilenius kertoo.

– Itse jakotilaisuus on lyhyt rutistus, jonka taustalla on yllättävän paljon työtä. Noin sata henkeä tekee käytännön jakelutyötä kouluilla ja kotiinkuljetuksessa. Itse työskentelen suurimmaksi osaksi etänä kotoa käsin, mutta iltapäivisin käyn jakopaikoilla katsomassa, että kaikki sujuu. Välillä olen itsekin jakamassa ja samalla pidän yhteyttä jakeluautoihin.


- Tilanne ruokajakelussa elää ja vaihtelee, kertoo kirjastonjohtaja Suvi Vilenius.

– Ruokajakelussa työskenteleminen on ollut tosi mukavaa, meillä on koossa huippuporukka muun muassa kirjastosta, museoista ja liikuntatoimesta.

Suvi Vilenius on yrittänyt pysyä kirjastokärryllä mukana myös poikkeusolojen ajan.

– Siirryin tunnin varoajalla kirjastotöistä ruokajakeluun, ja koko ajan on ollut niin kiire, etten ole ehtinyt murehtia. Tämä on mielenkiintoista ja opettavaista, ja varmasti osaan arvostaa omaa, tavallista työtä.

Kirjaston ovet alkavat avautua

Pian Suvi Vilenius pääseekin palaamaan ruokajakelusta kirjastoon.

– Oli hallitukselta yllättävä ratkaisu ilmoittaa, että "uloslainaus aloitetaan välittömästi", ja puhelin alkoi samassa soida. Aivan niin nopeasti se ei onnistu, vaan kirjastossa täytyy valmistautua.

Palautusluukut avattiin kuitenkin heti ja varausten noutopalvelukin aukesi pääkirjasto Metsossa, Koilliskeskuksessa sekä Sampolan, Hervannan ja Lielahden kirjastoissa 11.5. Muutoin kirjastojen ovet avautuvat yleisölle kesäkuun alussa.

– Asiakkaiden puolelta on kova paine avaamiseen, ja mietimme nyt, että miten tehdä se asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuus huomioiden, pohtii Suvi Vilenius.


Pian Suvi Vilenius saa avata kirjaston ovet asiakkaille.

Tesoman kirjasto kuuluu hyvinvointikeskukseen, jossa saman, avaran katon alla toimii myös terveyskeskus, äitiys- ja lastenneuvola, hammashoitola, yhteisökahvila ja nuorisotilat. Hyvinvointikeskus on alueellinen kohtauspaikka kaikenikäisille ja siellä on paljon yhtenäistä, avointa tilaa.

– Avaamme kirjaston rajatusti ja valvotusti, ja toivomme toki, ettei suurta yleisöryntäystä tule. Tesoman kirjaston infrastuktuuri on haastava, sillä koululaiset ja lapset viettävät meillä aikaansa ja kulkevat isoissa porukoissa. Kirjasto on olohuonekäytössä, eikä sellaista voi nyt pandemian aikana sallia, Suvi Vilenius toteaa.

Kuntalaiset ovat nähneet poikkeusoloissa kirjastonnälkää. Suvi Vilenius otaksuukin, että hallitukselle on tullut aktiivista kansalaispalautetta, jossa on toivottu kirjastojen nopeaa avaamista.

– Kirjaston kiinniololla on iso merkitys ihmisten elämään, sillä moni käyttää siellä tietokonetta, skannaa, tulostaa, kopioi ja tietenkin lainaa erilaista aineistoa. Tuntuu mukavalta, että palvelun merkitys korostuu näin poikkeusaikana ja ihmiset pitävät sitä tärkeänä.

Kirjaston "uusi normaali"

Vähä kerrallaan alkaa hahmottua, millaiseksi muotoutuu kirjaston "uusi normaali" käyttötapa. Suvi Vilenius toivoo asiakkailta kärsivällisyyttä ja ymmärrystä, sillä kirjastossa joudutaan rajoittamaan toimintoja ja suojaamaan henkilökuntaa esimerkiksi pleksilasien avulla.

Asiakkaiden toivotaan huolehtivan hyvästä käsihygieniasta ja riittävistä turvaväleistä kirjastossa asioidessa, ja sairaana ei toki kirjastoonkaan saa tulla. Kirjastoissa varaudutaan myös tarvittaessa rajoittamaan sisälle kerralla otettavien asiakkaiden määrää, jotta asiointi pysyy turvallisena.

– Kirjastotyö on liikkuvaa, ja koetamme sopeutua epidemiatilanteeseen. Mietimme, miten jatkossa järjestää tapahtumia. Kirjastojen sulkeuduttua työntekijät alkoivat välittömästi pohtia ja toteuttaa erilaisia digiratkaisuja: virtuaalitapahtumia, tallenteita ja livestriimauksia. Näitä poikkeusoloissa testattuja teknisiä ratkaisuja sovelletaan varmasti jatkossa.

– Ylipäänsä poikkeusoloissa tapahtunut digiloikka on tuonut etäkokouksiin sujuvuutta ja työntekijöille sellaista ammattitaitoa ja osaamista, joka säästää työaikaa, kehuu kirjastonjohtaja Suvi Vilenius.


Teksti Marja Kyllönen

Kuvat Marja Kyllönen, Emma Salmi