Siirry sisältöön

10 vuotta Suomen laajinta tietohallintojen yhteistyötä

Julkaistu 4.12.2018 9.18

Tampereen seudulla on säästetty miljoonia euroja kuntien ICT-kuluissa yhdeksän kunnan yhteistyön ansiosta. Kaupunkiseudun sopimusyhteistyön 10-vuotisjuhlassa todettiin, että poikkeuksellisen laajan yhteistyön on mahdollistanut keskinäinen luottamus.

Tampereen kaupunkiseudun yhdeksän kunnan tietohallinnon yhteistyöstä tehtiin sopimus vuonna 2008. Hämeenkyrö, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi, ovat hyötyneet tietohallintojen yhteistyöstä. Yhdistämällä voimansa, kunnat ovat voineet hankkia edullisemmin ja ylläpitää yhteisesti tietotekniikkaa, tietoverkko- ja puhepalveluita sekä lisenssejä. Ilman yhteistyötä ja asiantuntijoihin tukeutuvaa johtamista kuntien kustannukset olisivat jopa miljoonia euroja nykyistä suuremmat.

Idea yhteistyöstä lähti Nokialta

Sopimusyhteistyön tasavuosia juhlittiin Tampereen kaupungin isännöimässä seminaarissa 14. marraskuuta. Sekä Tampereen kaupungin konsernijohtaja Juha Yli-Rajala että tietohallintojohtaja Jarkko Oksala korostivat, että näin laaja seudullinen yhteistyö on ainutlaatuista Suomessa.

Jokainen hyvä tarina alkaa ideasta. Seminaarissa selvisi, että tietohallintojen yhteistyötä ehdotti alun perin Nokian kaupungin silloinen talousjohtaja Alpo Karila, joka kutsui koolle muiden kuntien edustajia. Vesilahden kunnanjohtaja Erkki Paloniemi kertoi, että aluksi yhteistyö rakentui Tampereen kehyskuntien tietohallintojen välille. Yhteistyölle oli selkeä tilaus, sillä yli 10 vuotta sitten kunnilla oli vain muutamia työntekijöitä työskentelemässä tietotekniikan parissa.

Myyjän markkinat jylläsivät ja tarjoukset oli kirjoitettu digikielellä, jota oli maallikon vaikea ymmärtää. Kehyskunnissa ymmärrettiin, että yhteistyöllä voitaisiin saavuttaa tehokkuutta. Suuret kaupalliset toimijat olivat myös kiinnostuneita yhteistyöstä kehyskuntien muodostaman yhteisön kanssa, Paloniemi muistelee.

Myöhemmin myös Tampereen kaupunki liittyi mukaan seutuyhteistyöhön silloisen tietohallintojohtaja Teppo Sulosen johdolla vuonna 2008, ja yhteiseksi resurssiksi palkattiin tietohallintopäällikkö Elias Kärki. Tietohallintojohtaja Jarkko Oksala on jatkanut ja kehittänyt seudullista tietohallintoyhteistyötä. Hän myös johtaa kuntien edustajista koottua seudullista johtoryhmää. Varapuheenjohtajana on kehyskuntien tietohallintojohtaja Nestori Syynimaa.


Seutuyhteistyötä kehittänyttä tietohallintopäällikkö Elias Kärkeä muistettiin tilaisuudessa. Kukkia ojentamassa (vas.) kehyskuntien tietohallintojohtaja Nestori Syynimaa, Nokian kaupungin talousjohtaja Mikko Koskela sekä Tampereen kaupungin tietohallintojohtaja Jarkko Oksala.

Yhteistyön avulla kunnat ovat voineet jakaa osaamistaan, yhdenmukaistaa esimerkiksi tietoturva- ja tietosuojakäytäntöjään sekä hankkia ICT-palveluitaan ja laitteitaan yhdessä.

Keskustelua ja yhteistyötä pitää vielä jatkaa. Iso potentiaali, mitä digitaalinen teknologia ja yhteistyö voi viedä, on vielä näkemättä, Tampereen kaupungin tietohallintojohtaja Jarkko Oksala totesi lopuksi.

Seminaarin puheenvuoroja

Seutuyhteistyön rakentaminen ja alkutaival, Teppo Sulonen

Teppo Sulonen: Seutuyhteistyön rakentaminen ja alkutaival (pdf, 1.02 Mt)

Havaintoja tietohallintoyhteistyön toimeenpanosta tällä vuosituhannella, Elias Kärki

Elias Kärki: Havaintoja tietohallintoyhteistyön toimeenpanosta tällä vuosituhannella (pdf, 1.15 Mt)

Tulevaisuuden haasteet, Jarkko Oksala

Jarkko Oksala: Kaupunkiseudun kuntien tietohallintosopimus 10 vuotta (pdf, 2.5 Mt)


Teksti Hanna Porrassalmi

Kuvat Veli-Matti Lahdenniemi