Siirry sisältöön

Uudet asuinalueet kasvavat raitiotien varteen

Julkaistu 4.9.2018 12.35

Kaupungin uusia asuinalueita rakennetaan samaan tahtiin kuin raitiotien rakentaminen edistyy. Uusia alueita ovat muun muassa Kalevanrinne, Niemenranta, Hervannan pohjoisosa ja Hervantajärvi. Kaupungin uudet asuinalueet kohoavat raitiotien varteen lähelle hyviä liikenneyhteyksiä ja uusia palveluita. Raitiotiestä tulee helminauha, joka yhdistää suositut asutuskeskittymät toisiinsa.

Kalevanrinne kukoistaa jo

Kalevanrinteen kerrostalot Sammon valtatieltä päin kuvattuina.
Sammonkadun varteen rakentuneet uudet kerrostalot kätkevät sisäpihallensa lisää rakennuksia. Uusia asuintaloja rakennetaan jatkuvasti.

Sammonkadun varrelle rakentuvan Kalevanrinteen asuinalueen rakennustyöt ovat jo pitkällä. Asuinalue sijaitsee noin 2,5 kilometriä keskusta itään. Alueen uudet kerrostalot on rakennettu Sarvijaakonaukion joukkoliikennepysäkkien läheisyyteen. Aluetta kehitetään yhtenä kaupungin merkittävimpänä vaihtopysäkkinä raitiotielinjan ja bussilinjojen välillä. Kalevanrinteen asukkaiden autojen pysäköintihallit on rakennettu pihakannen alle, ja talojen suojaisilla sisäpihoilla on tilavia oleskelualueita. Asuinrakennusten katutasossa on liiketiloja ja yritysten toimistotilaa. Asuinalue kehittyy koko ajan, sillä uusia kerrostaloja rakennetaan jatkuvasti.

Kalevanrinteen kerrostalojen sisäpiha
Talojen sisäpihoilla on viihtyisiä oleskelualueita ja leikkipaikkoja.
Kuva Kalevanrinteen asuntojen sisäpihalta.
Kalevanrinteen asuntojen sisäpihat ovat tilavia.

Niemenrannassa vehreyttä Näsijärven ääressä

Niemenrannasta on rakentumassa noin 4 500 kaupunkilaisen uusi asuinalue, joka sijaitsee kahdeksan kilometriä keskustasta Lielahden ja Lentävänniemen kaupunginosien välissä. Raitiotietyömaa ei vielä tällä hetkellä yllä Niemenrantaan saakka, mutta raitiotien toinen vaihe Pyynikintorilta Lentävänniemeen on jo suunnitteilla. Asuinalueen kaksi ensimmäistä rakennusvaihetta ovat jo hyvässä vaiheessa ja suuri osa asuinrakennuksista on valmiina. Kolmannen ja viimeisen osan asemakaava menee vuoden lopussa hyväksymiskäsittelyyn, minkä jälkeen rakentaminen alkaa vuonna 2019.

Niemenrannan valkoisia kerrostaloja puistoalueelta kuvattuna.
Niemenrannassa on runsaasti puisto- ja viheralueita.

Kaupungin projektiarkkitehti Riikka Rahkosen mukaan uuden kaupunginosan suunnittelu on mielenkiintoista työtä, johon osallistuu laaja työryhmä suunnittelun ammattilaisia.

– Uudella asuinalueella talojen, katujen ja viheralueiden rakentaminen kestää usein 10–15 vuotta, joten vasta toteutusvaiheessa selviää, kuinka hyvin kaavasuunnittelun periaatteet toteutuvat todellisessa ympäristössä.

Niemenrannan suurimpia valttikortteja ovat järvinäkymät, laajat viheralueet rannoilla ja viihtyisät puistoalueet. Historia ja uudet tuulet kohtaavat, sillä asuintalot sulautuvat Niemen vanhan kartanoalueen maisemaan mutkattomasti. Raitiotie tulee kulkemaan asuinalueen läpi Federleynkatua ja Kehyskatua pitkin kohti Lentävänniemen keskustaa. Asuinalueella on jo toiminnassa Niemenrannan päiväkoti ja Lielahden monipuolisiin palveluihin ja kauppapaikoille on vain vajaan parin kilometrin matka. Niemenrannan kärkeen rakennetaan asukkaiden pienveneille kotisatama ja ranta-aukio, jonka asuntojen julkisivut rakennetaan vaaleaksi eurooppalaisten satamakaupunkien tyyliin.

Niemenrannan asuinalueen ulkoilualueita talojen sisäpihoilla.
Punatiiliset rakennukset sointuvat Niemenrannan vanhaan kartanomaisemaan hyvin.
Valkoisia Niemenrannan kerrostaloja.
Niemenrannan kerrosaloja Näsijärven rannasta päin kuvattuina.

Hervannan pohjoisosa muuttuu kaupunkimaiseksi alueeksi

Hervannan pohjoisosan kolme tornitaloa toivottavat Hervannan valtaväylää pitkin keskustasta saapuvat asukkaat näyttävästi tervetulleiksi. Matrix-tornitalot valmistuivat jo vuonna 2011. Nyt Hervannan pohjoisosaa on kehitetty edelleen yhdessä raitiotien suunnittelun kanssa. Hervannan valtaväylän ja Insinöörinkadun välisen korttelin kehittämisestä järjestettiin ideakilpailu alkuvuonna 2017. Ideakilpailun voittajien myötä Insinöörinkadun itäpuolelle rakentuu lähivuosina uusia 4-8 kerroksisia asuinkerrostaloja. Nykyisen Nesteen huoltamon kohdalle rakentunee vielä yksi, yli 20-kerroksinen, tornitalo, joka täydentää Matrix-tornien ryhmää.

Viitesuunnitelma Hervannan pohjoisosan katukuvasta.
Ideakilpailun voittanut viitesuunnitelma siitä, miltä Hervannan pohjoisosa voi tulevaisuudessa näyttää.

Hervannan halkaiseva raitiotietyömaa etenee viikko viikolta. Insinöörinkadun pysäkkien yhteyteen suunnitellaan aukiota ja Hervannan valtaväylän yli on tarkoitus toteuttaa uusia kevyenliikenteen siltoja. Hervannan pohjoinen sisääntulo muuttuu tulevaisuudessa kaupunkimaisemmaksi sekä kaupunkikuvaltaan että palveluiltaan.

Raitiotie johtaa Lintuhyttiin

Leikkipiha Lintuhytin asuinalueen keskellä.
Kivituhkapintainen ulkoilureitti ja leikkialue kiertävät Lintuhytin asuinaluetta.

Kun raitiovaunulla jatkaa matkaa Hervannan päätepysäkille asti, tulee vastaan Hervantajärven alue. Itse Hervantajärven asuinalue on vasta tulossa, mutta vain kilometrin päässä Lintuhytin asuinalueella asutaan jo. Alue sijaitsee Hervannan eteläpuolella Ruskontien ja Hervantajärven välissä. Matkaa Tampereen keskustaan on noin yhdeksän kilometriä. Raitiotien päätepysäkki ja Hervannan monipuoliset palvelut sijaitsevat lyhyen matkan päässä.

Lintuhytin asuinalueen valmistuneita taloja ja työmaata.
Lintuhyttiin rakennetaan jatkuvasti lisää omakotitaloja ja pienkerrostaloja.

Lintuhytin asuinaluetta ympäröi laaja metsäalue, josta pääsee Hervantajärven luontopoluille ja ulkoilumaastoihin helposti. Alueella on arvokasta luontoa, kalliometsiä, soita, korpia ja kangasmetsiä, jotka on jätetty rakennettavan alueen ulkopuolelle. Keskelle asuinaluetta on rakennettu kivituhkapintainen käytäväverkosto ja leikkialue, jota ympäröivät nurmialueet istutuksineen.

Lintuhytin asuinalueen taloja ja hiekkatietä.
Lintuhytissä on esimerkiksi paljon erikokoisia ja erinäkösiä kivi- ja puutaloja.

Teksti Nette Tuominen

Kuvat Nette Tuominen