Siirry sisältöön

Trampoliinihyppelyä ja kiipeilyä – lapset ideoivat Hiedanrannan keskuspuistoa

Julkaistu 21.5.2018 11.49

Lasten vaikuttamispäivillä tamperelaiset neljännen vuosiluokan oppilaat pääsivät näyttämään taitonsa puistosuunnittelijoina. Hiedanrannan tulevan keskuspuiston toimintojen ideointi oli mieluisa tehtävä, johon tartuttiin vauhdilla. Ylivoimaisesti suosituin ehdotus oli trampoliinit, seuraavaksi eniten toivottiin erilaisia kiipeilytelineitä ja -ratoja.

Raitiotien ja Hiedanrannan kehitysohjelmien yhteisellä tehtävärastilla oppilaiden kanssa tutkittiin myös kartalta, millaista reittiä tulevaisuudessa Hiedanrantaan raitiotiellä matkataan. Ratikka tunnettiin jo hyvin, mutta tuleva kaupunginosa oli monelle vielä uusi asia.

Talvella jäämäkeen, kesällä vesipuistoon

Suosituimpien toiveiden listalla kärkipäätä pitivät trampoliinin ja kiipeilyn lisäksi erilaiset keinut ja jalkapallokenttä. Talviaikaan lapset mieluiten luistelevat puistossa ja laskevat jäämäkeä. Näsijärven rannalla sijaitseva Hiedanranta innoitti myös vesiteemaiseen ideointiin. Keskuspuistoon haluttiin esimerkiksi uima-altaita, lampia, suihkulähteitä ja vesiliukumäkiä.

Lapset kirjasivat ylös toiveita myös puiston palveluista, kuten vessoista, kahviloista ja jäätelökioskeista. Vanhempiaan varten toivottiin katoksellisia penkkejä ja isoa sohvaa. Koirien ja hevosten kohtaaminen puistoreissulla oli monen lapsen haaveena.

– Eläimiin kohdistuneiden toiveiden suuri määrä yllätti, Hiedanrannan vihersuunnittelusta vastaava erikoissuunnittelija Anna Levonmaa kertoo.

– Lasten hienoja ja idearikkaita toiveita oli hieno lukea. Leikkiin, pelaamiseen ja liikkumiseen liittyviä ehdotuksia saadaan toteutettua Keskuspuistoon ja muille Hiedanrannan virkistysalueille, Levonmaa tiivistää.

kuva: lapsia kuvien ja suunnitelmien äärellä
Huhtikuussa pidetyille vaikuttamispäiville osallistui kaiken kaikkiaan 720 neljäsluokkalaista eri puolilta Tamperetta.

Laajoja viheralueita

Keskuspuisto sijoittuu alueen rakennesuunnitelmassa Hiedanrannan keskustan ja uuden Lielahden väliin. Puisto on alustavissa suunnitelmissa yli kilometrin pituinen ja siihen suunnitellaan erilaisia toimintoja, kuten leikki- ja oleskelualueita.

Hiedanrannan tulevan kaupunginosan muita suuria viheralueita ovat Lielahden kartanon läheisyydessä sijaitseva historiallinen Kartanonpuisto ja Niemenrannan suunnassa oleva Sellupuisto. Lisäksi kaupunginosaan tulee muita, pienempiä kaupunginosa- ja lähipuistoja.

– Veteen liittyvien toiveiden toteuttaminen onnistuu, jos ympäristöhaitat saadaan poistettua ja järvi otettua kokonaan virkistyskäyttöön. Näsijärvessä on teollisen toiminnan jäljiltä runsaasti nollakuitua, kertoo Levonmaa.

Rakennetun ympäristön lisäksi alueen suunnittelussa tavoitellaan myös luonnonmukaisempia viheralueita. Myös lapset toivoivat Hiedanrantaan monipuolista luontoa, kukkia, metsää ja eksoottistakin kasvillisuutta.

kuva: idealappusia kartalla
Neljäsluokkalaiset esittivät keskuspuiston suunnitteluun yhteensä yli 1200 toivetta.

25 000 asukkaan ja 10 000 työpaikan kaupunginosa

Hiedanrantaan suunnitellaan koteja 25 000 asukkaalle ja työpaikkoja 10 000 tekijälle. Raitiotie kulkee tulevaisuudessa alueen läpi Lentävänniemeen. Viime vuonna hyväksytyn rakennesuunnitelman pohjalta laaditaan parhaillaan yleissuunnitelmaa, jossa sovitetaan yhteen tulevan kaupunginosan kortteleita, viherverkkoa, liikennettä ja kunnallistekniikkaa.

Neljäsluokkalaisten vaikuttamispäivät ovat osa yleissuunnittelun vuorovaikutusta. Hiedanrannan kehitysohjelma osallistui päiville ensimmäistä kertaa.

– Lapset ideoivat hämmästyttävän luontevasti uutta puistoa. He esittivät hyvin kohtuullisia toiveita, kuten pieniä kahviloita tai pieniä leikkialueita. Lasten ideoiden kuuleminen ja heidän kanssaan keskustelu tuo arvokkaan näkökulman kaupunginosan kehittämiseen, Hiedanrannan kehitysohjelman projektipäällikkö Kirsti Toivonen summaa.

Hiedanrannan asemakaavoitus alkaa myöhemmin tänä vuonna. Ensimmäisenä asemakaavoitetaan raitiotien linjaa ja Hiedanrannan keskustaa. Myös keskuspuisto on mukana ensimmäisissä asemakaavoissa. Arvion mukaan keskuspuiston rakentaminen voi alkaa vuonna 2021.

Tampereen kaupungin neljäsluokkalaisten vaikuttamispäiviä on järjestetty vuodesta 2010 lähtien. Tapahtuman tavoitteena on opettaa lapsille demokratiataitoja ja erilaisia vaikuttamisen keinoja sekä antaa tietoa kotikaupungista. Nelipäiväisten vaikuttamispäivien järjestelyistä on vastuussa Hyvinvointipalvelujen Liikunta- ja nuorisoyksikkö.

Lisätietoa alueen yleissuunnittelusta, Hiedanrannassa 22.5. järjestettävästä yleisötilaisuudesta ja verkko-osallistumisesta:


Teksti Leena Karppi

Kuvat Leena Karppi