Siirry sisältöön

Hervannan palvelumalli kiinnosti

Julkaistu 11.4.2016 12.43

Pohjois-Hervannan koululla pohdittiin Hervannan tulevaisuuden palveluita 5. huhtikuuta. Runsas osanottajien joukko sai ottaa kantaa palvelujen saavutettavuuteen, viheralueisiin, lasten ja nuorten palveluihin, keskiasteen koulutukseen, neuvonnan järjestämiseen, hyvinvointikeskukseen ja yhdessä tekemiseen.

 

Vaikka Hervannan palvelut ovat samat ja tutuissa paikoissa, tavoitteena on luoda hyvinvointikeskus, uudenlainen toimintatapa, jossa asukkaat, yhdistykset, kaupunki ja yritykset tuottavat uudenlaisia palveluita tai vanhoja palveluita uudella tapaa.

Yhdessä tekeminen osataan

Yhdessä tekemisen perinteet ovat Hervannassa vahvat. Niin asukkaat yhdistyksineen kuin yrittäjät, yhteisöt ja kaupunki ovat yhdessä järjestäneet tapahtumia ja toimintaa koko Hervannan 40-vuotisen historian ajan. Haasteiksi osallistujat kokivat omasta kaupunginosalehdestä huolimatta lähinnä tiedon saannin toiminnasta ja tapahtumista. Kaikkia tarvitsijoita tieto ei tavoita.

Tiloja on runsaasti, mutta niiden maksullisuus on kynnyskysymys pienille toimijoille, toisaalta monet tilat eivät sovi kaikkeen käyttöön. Esille nostettiinkin taas ajatus kylätalosta. Hervannan keskustassa, keskeisellä paikalla tarvitaan laadukasta monikäyttötilaa, jossa olisi mahdollisuus järjestää konsertteja, tansseja tai muita isoja yleisötapahtumia. Kirjaston ilta- ja viikonloppuaukioloaikojen laajentaminen mahdollistaisivat esimerkiksi luennot ja musiikkiesitykset.

Virkistysreitit ikääntyneet

Suolijärven 20 vuotta sitten tehty rantapolku on suosittu virkistysreitti. Sen pitkospuut ja polku ovat päässeet osallistujien mielestä huonoon kuntoon. Ahvenisjärveä kiertävä polku kaipaa paikoin parantamista ja sen esteettömyyden lisäämistä. Myös esteetöntä uimarantaa toivottiin Hervantaan.

Herukkareitti on Hervantaa, Ruskoa ja Kaukajärveä yhdistävä ympyrämäinen reitti, jonka rakentamisesta on muun muassa Kaakkois-Alvari tehnyt aloitteen. Nyt siitä on valmistunut suunnitelma, mikä herätti toiveita, että reittiä alettaisiin toteuttaa pikku hiljaa.

Viljelypalstoja toivotaan lähemmäksi Hervannan keskustaa, Ruskon palstat ovat osallistujien mielestä aivan liian kaukana.

Palvelevampi joukkoliikenne

Illan ja viikonlopun joukkoliikenneyhteydet Kaukajärven Hervannan välillä eivät kommentoijien mielestä ole riittäviä. Niitä tarvitaan lisää. Pohjois- ja Länsi-Hervannan ikääntyneet ja lapsiperheet haluavat päästä kauppakeskus Duolle viikonloppuisin. Alueelta puuttuu nyt myös toimiva yhteys Kalevankankaalle, Tampere-talolle ja Tammelantorille. Palveluliikenteen palveluaikoja halutaan Hervannassakin laajennettavan. Miksi palvelulinjat eivät voisi viedä käyttäjiä myös viheralueille, pohdittiin tilaisuudessa.

Lasten yliopistoja

Hepolamminkadulla sijaitsevien teknillisen lukion ja Tredun kanssa tehtävä yhteistyö ja tilat kiinnostivat niin tapahtumaan tulleita alueen työntekijöitä kuin asukkaitakin. Runsaasti innostavia ideoita kirjattiin keskiasteen teemapöydässä.

Osallistujat ehdottivat lasten "yliopistoja" Hervannan koululaisille. Hervannan "Heureka-päivillä" voisivat lapset kysyä luonnontieteen, matematiikan ja tekniikan asioista ja professorit vastaisivat. Nuoret voisivat opastaa netti- yms. tietokonepalvelujen käytössä kaikenikäisiä. Ehkä siitä jopa syntyisi jopa kurssikokonaisuus keskiasteelle.

Osallistujien mielestä perusasteella Hervanta tarvitsee kaksi yhtenäiskoulua. Hallilan koulua esitettiin vuosiluokkien 16 kouluksi. Tärkeimmäksi asiaksi osallistujat nostivat lasten turvallisuuden koulupäivänä ja koulumatkoilla.

Teemapisteissä nousi esiin myös huoli Hervannan keskustan siisteydestä ja turvallisuudesta.

Asukkaille ja toimijoille tehtiin alueen palveluiden käyttöä sekä kouluverkkoa koskevat sähköiset kyselyt huhtikuun alussa. Niiden tulokset julkaistaan lähiaikoina


Teksti Sirpa Koivu

Kuvat Sirpa Koivu