Siirry sisältöön Siirry suoraan hakuun

Vanhusneuvosto kantoi kortensa kekoon palvelumallityössä

Julkaistu 8.9.2015 13.23

Tampereen vanhusneuvosto pääsi kertomaan omat ideansa kaupungilla meneillään olevaan palvelumallityöhön. Kaupungin kehittämis- ja suunnitteluyksikön vanhusneuvostolle syyskuun lopussa järjestämässä tilaisuudessa keskityttiin keskustan alueen palveluiden suunnitteluun ja kuulosteltiin vanhusneuvoston mielipiteitä jo valmiista Lielahden hyvinvointikeskuksesta.

Suunnittelupäällikkö Sisko Hiltunen kertoi palvelumallityön perustuvan asiakaslähtöisyyteen ja yhdessä tekemiseen.

– Koko työn idea on, että selvitetään millaisia tarpeita asukkailla on ja suunnitellaan palveluverkko sen palautteen pohjalla eikä toisin päin. Työn ”maali” on vuoden 2025 tienoilla eli tulevaisuutta varten nyt tehdään töitä, sanoi Hiltunen.

Vanhusneuvoston varapuheenjohtaja Juha Salonen kommentoi tätä kysymällä retorisesti liekö nykyikäihmisten tarpeilla sitten tässä suunnittelussa niinkään väliä.

– Vuoden 2025 ikäihminen kyllä osaa käyttää esimerkiksi digitaalisia palveluita ihan hyvin, muistutti Salonen.

Palveluverkkoon suunnitellaan isoja ja palveluiltaan erityisen monipuolisia hyvinvointikeskuksia sekä pienempi ja suppeampia hyvinvointipisteitä.

– Kaikki hyvinvointikeskukset eivät kuitenkaan suinkaan ole samanlaisia vaan vaihtelevat tarjonnaltaan ja tiloiltaan sen mukaan mitä asukkaat tarvitsevat, painotti Hiltunen. – Esimerkiksi Hervantaan ei ole tarkoitus rakentaa mitään valtavaa hyvinvointikeskuskompleksia vaan keskus on pikemminkin toimintamalli, tapa toimia yhdessä.

Kämmenniemi huoletti

Sisko Hiltusen alustukseen oli vanhusneuvostolla paljon kommentoitavaa.

– Miten yhdistykset saadaan tähän palvelumallityöhön mukaan? Tarvittaisiin se vanhusneuvoston moneen kertaan toivoma kaupungin järjestökoordinaattori, vaati Juha Salonen.

– Ja tilavuokrat ovat liian korkeita, höysti vanhusneuvoston puheenjohtaja Arja Ojala.

Hiltunen myönsikin, että kysymys ilmaisista tiloista on noussut työpajoissa usein esille. Salonen kysyi Hiltuselta myös siitä, miten tämä kaikki kehittäminen rahoitetaan.

– Jollei muutostyökustannuksia huomioida niin ideana olisi saada samalla rahalla isompi hyöty kun järjestetään asiat järkevämmin, totesi Hiltunen.

Vanhusneuvosto kyseli Hiltuselta Kämmenniemen alueesta, mikä oli odotettavissa sillä kaksi vanhusneuvoston jäsentä asuu Kämmenniemessä. Terveysaseman puute pelottaa kämmenniemeläisiä.

– Riittäisikö terveydenhoitaja, kyseli Salonen.
– Ja jos vaikka lääkärin vastaanotto olisi Kämmenniemessä pari kertaa viikossa, lisäsi Ojala, mutta kämmenniemeläinen Tuija-Leena Juutilainen oli tiukkana ja vaati alueelle ihan omaa terveysasemaa.

Ideoita keskustan kehittämiseksi

Keskustan alue on suunnittelun ja palvelumuotoilun kannalta erityisen haastava, siksi erityisesti siihen toivottiin vanhusneuvostonkin panosta. Vanhusneuvosto pohti ryhmissä keskustan palvelumallia. Esiin nousi muun muassa keskustan kerhotilan puute.

– Tarvittaisiin yksi iso talo, jossa olisi kaikenlaista toimintaa ja tilaa ikäihmisille, listasi Juha Salonen.

Myös Tammelan palvelukeskuksen paikka puhutti.

– Kyllä siitä niin paljon palautetta on tullut, että kaupungin kannattaisi nöyrtyä ja pyörtää päätöksensä siirrosta Pohjolankadulle.

Toisessa ryhmässä keskusteltiin erityisesti Kalevan lähitorista.

– Sinne tarvittaisiin ikäihmisten yhdistyksille toimintapaikka. Lisäksi tarvittaisiin hoitajan vastaanotto, koska tulevaisuudessa varsinainen vastaanottotoiminta tulee olemaan niinkin kaukana kuin keskussairaala, huomautti Maire Kauhanen.

Vanhasta kirjastotalosta puhuttiin jälleen.

– Sitähän muun muassa eläkeläisvaltuusto on vaatinut ikäihmisten järjestöjen käyttöön. Toisaalta voitaisiin laittaa lähitori Frenckellin Konttoriin. Ja siihen viereen uudisrakennus, jossa olisi tilaa ikäihmisten toimintaan, innostui Arja Ojala. – Lähitori voisi sitten tehdä yhteistyötä niin kirkon kuin viereisen teatterinkin kanssa!

Keskustelussa nousi esille myös tarve saada Ratinan liikekeskukseen lähitori, mutta sitä Sisko Hiltunen toppuutteli.

– Sitä asiaa on selvitelty ja tarve siihen tiedostetaan, mutta tilavuokrat ovat sillä alueella niin kovat, että se on tuskin mahdollinen.

Vanhusneuvostosta tilaisuuteen osallistuivat Arja Ojala, Maire Kauhanen, Tuija-Leena Juutilainen, Raimo Sillanpää, Ossi Aho, Juha Salonen, Eero Portaankorva ja esittelijäsihteeri Kirsi Nurmio. Järjestäjän puolelta paikalla olivat suunnittelupäällikkö Sisko Hiltunen, kuntademokratiasuunnittelija Eija Uurtamo ja vuorovaikutussuunnittelija Sirpa Koivu.

Teksti Kirsi Nurmio