Siirry sisältöön Siirry suoraan hakuun

Tamperelaisten ikäihmisten asialla, uudella innolla

Julkaistu 22.4.2015 15.48

Kaupunginhallitus asetti helmikuussa jälleen kerran Tampereella jo yli neljännesvuosisadan toimineen vanhusneuvoston. Vanhusneuvoston puheenjohtajana jatkaa Arja Ojala ja varapuheenjohtajana Juha Salonen.

Asettamispäätöksessä uutta oli se, että lautakuntien esitteleviä virkamiehiä siinä velvoitetaan selvittämään vanhusneuvoston kanta ennen kuin ikäihmisille merkittävä asia viedään lautakuntien päätettäväksi.

– Lautakuntien jäsenillä on oikeus tietää ennen päätöksen tekemistä vanhusneuvoston kanta ikäihmisille merkittävään asiaan, korostaa vanhusneuvoston puheenjohtaja Arja Ojala.

Vanhusneuvosto on valinnut vuoden 2015 painopisteekseen liikkumisen edistämisen.

– Tämä on laajempi painopiste kuin kaupunginkin painopisteeksi valittu liikunnan edistäminen, huomauttaa Ojala. – Vanhusneuvosto korostaa, että arjen liikkuminen ja kaikenlainen aktiivisuus on ikäihmisille elintärkeää, ei vain jotenkin organisoitu varsinainen liikunta.

Asumisen yhteisöllisyys jatkaa vanhusneuvoston asialistalla myös vuonna 2015. Vuoden 2014 lopussahan vanhusneuvosto järjesti yhdessä Alvarien kanssa suurseminaarin aiheesta.

– Ikäihmisten yksinäisyys ei ole mihinkään kadonnut eikä vanhaa kunnon naapuria ikäihmisen yksinäisyyden lievittäjänä tule väheksyä, Ojala puuskahtaa. – Asuinalueet pitää suunnitella siten, että nuoret ja vanhat asuvat niissä yhteisöllisesti ja suloisesti sekaisin. Ikäihmisten ghettoja, yksin ikäihmisille tarkoitettuja asuinalueita, emme tarvitse. Ei entisaikojenkaan kylissä mummot asuneet eri alueella kuin nuoret, Ojala vakuuttaa.

Viimeisien elinvuosien elintärkeä hoiva on joka vuosi vanhusneuvoston keskeisintä työtehtävää.

–Voisi oikeastaan sanoa, että leipätyötä. Ikäihmisten palveluiden laatu on aina vanhusneuvoston ”erityistarkkailussa”, vakuuttaa Ojala.

Vanhusneuvoston vuosisuunnitelma on pakahduttavan täysi. Siellä on asiaa, tilaisuutta, tapahtumaa ja aihetta uupumukseen asti.

– Välillä tämä vanhusneuvoston puheenjohtajan homma käy oikein työstä, huokaisee Ojala. – Siksi yritämme laittaa asioita tärkeysjärjestykseen. Tähän priorisointiin tarvitsemme kuitenkin kaupunkilaisten apua. Kertokaa te, ikääntyneiden asioista kiinnostuneet tamperelaiset, oma kantanne siitä mihin vanhusneuvoston tulisi eniten keskittyä. Tähän asiaan liittyvä kysely löytyy nettisivuiltamme www.tampere.fi/vanhusneuvosto ja myös Metson ja Hervannan kirjastoista.


Teksti Kirsi Nurmio