Siirry sisältöön

Jalomieliset

Huom! Vapriikki on koronarajoitusten vuoksi joutunut siirtämään näyttelyn ajankohtaa. Tästä syystä Jalomieliset-kokonaisuus peruuntuu keväältä 2021.

Tässä kokonaisuudessa tutustutaan keskiajan elämään ja erityisesti ritareihin. Ritari vannoi puolustavansa heikkoja, suojattomia ja avuttomia sekä taistelevansa kaikkien hyvinvoinnin puolesta. Millaisia nykyajan ritarit ovat?

Taidekaaren esiopetukselle suunnatussa Jalomieliset-kokonaisuudessa näyttelyn ja työpajojen historialliseen aiheeseen tutustutaan innostavasti leikin ja tutkimisen kautta. Vapriikin Ritarit-näyttelyn lisäksi ryhmä voi valita yhden työpajan erilaisista vaihtoehdoista. Toiminnallisissa taidekokonaisuuksissa korostuvat elämyksellisyys, yhdessä tekeminen ja itsensä ilmaiseminen.

Ilmoittautuminen alkaa ma 7.12.2020 klo 14.

Museopedagogiikka

Kokonaisuuden ohjelma:

Museokierros

Ritarit ratsastavat Vapriikkiin! Toiminnallisella kierroksella tutkimme ritareiden elämää Vapriikin Ritarit -näyttelyssä. Tiesittekö, että ritari vannoi elävänsä ritarien kunniasäännöstön mukaisesti eli "puolustavansa heikkoja, suojattomia ja avuttomia sekä taistelevansa kaikkien hyvinvoinnin puolesta". Olisiko meistä ritareiksi ja millaisia nykyajan ritarit ovat?

Kesto: 45 min

Ajankohta: Huhtikuu 2021, viikoilla 17–19 ma–pe klo 9, 10 ja 11

Paikka: Vapriikin museokeskus (Alaverstaanraitti 5, 33101 Tampere)

Ohjaus: Taidekaaren oppaat


Ajatteluläksy

Toimitamme opettajalle ajatteluläksyn, jonka avulla kokonaisuuden osa-alueet voi sitoa toisiinsa ja pidettyä lasten mielissä. Läksy vahvistaa oppilaan ajattelua ja oppimaan oppimista. Ajatteluläksy voi olla paperille painettu tai sähköisessä muodossa.

Työpajat (valitse näistä yksi luokallesi):

Aarrearkkutyöpaja

Kuka olisikaan parempi suojelemaan vaikkapa kuninkaallista aarretta kuin ritari? Työpajassa tutustutaan lähemmin ritarien vartioimiin aarteisiin ja mietitään, mitkä asiat ja esineet ovat itselle suurimpia aarteita. Sen jälkeen jokainen saa koristella itselleen ikioman puisen aarrearkun.

Kesto 90 min

Ajankohta: Huhtikuu 2021, viikoilla 17 ja 18

Paikka: oma koulu tai päiväkoti

Ohjaus: Marjukka Jakonen


Jalomieliset-työpaja

Työpajassa tutustutaan keskiaikaiseen ritarikulttuuriin ja balladiperinteeseen. Balladit ovat pitkiä kertovia tarinoita, joiden avulla on kerrottu seikkailutarinoita ja välitetty todellisia tapahtumia uutisten tapaan. Balladikulttuuri on globaalia, tarinoita ja uutisia on välitetty laulujen avulla joka puolella maailmaa. Balladeja on yhdistetty Pohjoismaissa usein piiritanssiin, ja lasten kanssa laulammekin vanhaa balladia yhdistäen laulamisen piiritanssiin. Työpajassa jokainen ryhmä pääsee tekemään oman ritariballadinsa. Keksimme oman lyhyen ritaritarinan ja muokkaamme sen lauluksi. Ryhmän oma balladi nauhoitetaan ja se jää luokalle työpajasta muistoksi.

Kesto 75 min

Ajankohta: Huhtikuu 2021, viikoilla 17 ja 18

Paikka: oma koulu tai päiväkoti

Ohjaus: Petra Käppi / Kulttuuriosuuskunta Uulu


Linnanherran turnajaispäivä

Interaktiivisessa keskiaika-työpajassa lapset pääsevät osallistumaan turnajaismittelöön viitat ja pehmomiekat heiluen – ehkä jopa uljaan turnajaiskeppihevosen selässä. Ritarikoulussa ritarit valmennetaan taistelun saloihin ja salongin puolella kokeillaan lautanauhan tekoa, sillä pitäähän ritarin kantaa varusteissaan väriä. Kisojen jälkeen tietysti juhlitaan ja opetellaan yhdessä keskiaikaisen piiritanssin askelia. Lumoava tarinankerronta vie meidät jännittävälle matkalle menneisyyteen – ja tietysti aina, kun on juhlia, mukana on myös musiikkia ja laulua!

Kesto 75 min

Ajankohta: Huhtikuu 2021, viikoilla 17 ja 18

Paikka: oma koulu tai päiväkoti

Ohjaus: Richard Raja-Aho ja Riikka Palonen / Lumous ja legenda


Luontoseikkailutyöpaja

Työpajassa heittäydytään seikkailijoiksi. Leikin kautta tutustutaan siihen, miten ihmiset luontoa hyödyntäen ennen vanhaan pärjäsivät hyvin nykyajasta poikkeavissa elinolosuhteissa. Seikkailusta selviämiseen tarvitaan hieman hoksottimia, näppäryyttä ja taiteilun taitojakin!

Kesto 75 min

Ajankohta: Huhtikuu 2021, viikoilla 18 ja 19

Paikka: oma koulun tai päiväkodin lähiluonto

Ohjaus: ohjaava museolehtori Janina Ahlfors / TAITE

Lisätietoja

Kulttuuriohjaaja
Mia Ylä-Nojonen
puhelin 040 776 0554
sähköposti [email protected]

Yhteistyössä

Tampereen kaupunki