Siirry sisältöön

Painonhallinta- ja elintaparyhmät

Terveysasemien painonhallintaryhmät

Terveysasemilla järjestetään maksuttomia painonhallintaryhmiä. Tavoitteena on ehkäistä tai siirtää diabetekseen ja muihin valtimotauteihin sairastumista sekä auttaa jo sairastuneita saavuttamaan entistä parempi hoitotasapaino ja ehkäistä lisäsairauksien syntymistä.

Ryhmien toiminta perustuu "Pieni Päätös Päivässä" (PPP) -ajattelumalliin, joka ohjaa tekemään pysyviä elintapamuutoksia ja mahdollistaa pysyvän painonhallinnan. Ohjaajina toimii kaksi terveydenhoitajaa, lisäksi fysioterapeutti ja ravitsemusterapeutti ovat vuorollaan mukana erityisasiantuntijoina. Ryhmät kokoontuvat kymmenen kertaa puolen vuoden aikana.

Ryhmään pääsyn edellytykset

  • Hakijalla on merkittävä ylipaino, painoindeksi (BMI) on yli 30 ja/tai merkittävää keskivartalolihavuutta eli vyötärönympärys ylittää naisella 90 cm ja miehellä 100 cm.
  • Hakija on iältään 18 - 70 -vuotias. Yli 70-vuotiaille järjestetään erillisiä Ikääntyvien terveysneuvonta-/painonhallintaryhmiä.
  • Hakijalla on lihavuuden liitännäissairauksia tai niiden vaaratekijöitä, kuten tyypin 2 diabetes tai sen esiaste, kohonnut verenpaine, kolesterolit koholla, rasvamaksa, uniapnea, sepelvaltimotauti, kantavien nivelten nivelrikko, astma, munasarjojen monirakkulatauti (PCOS).
  • Hakija on motivoitunut ja sitoutunut painonpudotukseen ja ryhmätoimintaan.
  • Hakija on valmis tekemään pysyviä muutoksia omissa ruokailu- ja liikuntatottumuksissa edistääkseen omaa terveyttä.

Ryhmiin otetaan pääsääntöisesti vain uusia hakijoita.

Syksyn 2021 painonhallintaryhmiin ilmoittautuminen on päättynyt.

Ikihyvä-elintaparyhmät

Painonhallintaryhmien ohella terveysasemilla järjestetään Ikihyvä-elintaparyhmiä. Ne auttavat elintapamuutosten tekemisessä yli 18-vuotiaita tamperelaisia ja orivesiläisiä. Elintapaohjaus toimii arjessa pärjäämisen, elämänhallinnan ja hyvinvoinnin lisäämisen tukena. Ryhmä kokoontuu kymmenen kertaa vuoden aikana. Ikihyvä-elintaparyhmästä kiinnostuneet voivat keskustella ryhmään hakemisesta oman terveysaseman hoitajan vastaanotolla.

Verkkopuntari

Verkkopuntari ® on pääosin verkossa toteutuva ohjelma painonhallinnan ja elintapamuutosten tueksi. Voit käyttää Verkkopuntaria ajasta ja paikasta riippumattomasti, silloin kun sinulle parhaiten sopii. Verkkopuntarissa asetat itsellesi yksilölliset, lähtötilanteeseesi räätälöidyt tavoitteet. Pysyvien elintapamuutoksien tueksi saat terveydenhuollon ammattilaisen henkilökohtaista tukea, tutkittua tietoa ja ryhmän vertaistukea.

Ohjelma kestää vuoden: ensimmäiset kolme kuukautta edetään yhdessä ryhmäläisten ja ohjaajien kanssa. Teemoja ovat mm. ravitsemus, liikunta, stressinhallinta ja palautuminen. Lisäksi ryhmä tapaa neljä kertaa vuoden aikana. Kurssimateriaali ja ryhmäkeskustelumahdollisuus ovat osallistujan käytössä vuoden ajan.

Osallistuminen ryhmään on maksuton. Osallistujan tulee olla 18 vuotta täyttänyt. Painoindeksi voi olla korkeintaan 40. Jotta voit osallistua ryhmään, sinulla tulee olla käytössäsi nettiyhteys, tarvittava laite (esim. tietokone tai matkapuhelin) ja sähköpostiosoite.

Voit testata, onko Verkkopuntari sinun juttusi:

Kevään 2022 ryhmät

Koilliskeskuksen ryhmä

Koilliskeskuksen kirjastossa (Liikekatu 3, kokoustila Sepeli) järjestettävä ryhmä kokoontuu 19.1., 23.2. ja 13.4.2022 sekä 18.1.2023 klo 15.30 - 17.30.

Ilmoittautumiset ja tiedustelut 10.1.2022 mennessä:
Terveydenhoitaja
Niina Sallinen
puhelin 050 500 2153
sähköposti [email protected]

Soittoaika ma - to klo 12 - 13


Terveydenhoitaja
Minna Paavola
puhelin 050 430 4451
sähköposti [email protected]

Soittoaika ma - to klo 12 - 13


Tammelakeskuksen ryhmä

Tammelakeskuksessa (Itsenäisyydenkatu 21 B, 1. krs) järjestettävä ryhmä kokoontuu 21.3.2022 klo 15.30.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot:
Kaisa Liuttu
puhelin 044 486 3416

Soittoaika ma - to klo 12 - 13


Minna Metsämäki
puhelin 040 801 6318

Soittoaika ma - to klo 12 - 13Katso myös