”Kypärä messiin” – Tampereen perusopetus rohkaisee nuoria turvalliseen ajamiseen

Varsinkin keväisin kaksipyöräisillä kulkeminen lisääntyy, ja katukuvassa viilettää sähköpotkulautoja. Tampereen kaupunki teetti nuorille suunnatun animaatiovideon, jossa kerrotaan turvallisista tavoista liikkua sähköpotkulaudoilla.

Ajatus animaatiovideon tuottamisesta syntyi kaupungille tulleesta valtuustoaloitteesta. Esityksenä oli, että Tampereen kaupunki kartoittaisi mahdollisuutta pitää nuorille turvallisuusinfoja kouluissa kaksipyöräisten turvalliseen ajamiseen liittyvistä tavoista ja käytännöistä.

Tampereen kaupungin perusopetus vastasi aloitteeseen toteuttamalla animaatiovideon, jonka avulla rohkaistaan nuoria turvalliseen ajamiseen. Opetusjohtaja Ville Raatikainen kertoo, että videosta haluttiin tehdä sellainen, jota kaikki halukkaat voivat helposti jakaa ja käyttää esimerkiksi opetuksessa tai liikenneviikoilla. 

Mukana yhteistyökumppaneina on ollut paikallisia urheiluseuroja: Manse PP, Pyrintö, Ilves ja Tappara.

‒ Esimerkiksi peleihin liikutaan usein sähköpotkulaudoilla, joten myös yhteistyökumppaneina toimivat tamperelaiset urheiluseurat haluavat kannustaa nuoria turvalliseen liikkumiseen, kertoo Raatikainen.

Myös nuoret saivat itse olla mukana suunnittelemassa animaatiovideota.

‒ Lielahden koulun ysiluokkalaiset olivat mukana videoiden suunnittelussa. Nuoret saivat eri käsikirjoitusvaihtoehdot arvioitavaksi ja valitsivat niistä suosikkinsa, joka toimi lopullisen version pohjana.
 

Turvallisten koulumatkojen infopaketit löytyvät Tampereen kaupungin nettisivuilta

Lasten ja nuorten liikennevalistuksella on kouluissa pitkät perinteet. Joka syksy Tampereen peruskouluissa vietetään kansallista Liikenneturvan järjestämää Liikenneturvallisuusviikkoa. Tänä vuonna liikenneturvallisuusviikko viettää 20. juhlavuotta.

‒ Liikennevalistuksen voi aloittaa jo aiemminkin. Kesä-, heinä- ja elokuu ovat tärkeimpiä pyöräily- ja potkulautailukuukausia, Raatikainen toteaa.

Lisäksi Tampereen kaupungin nettisivuilta löytyy huoltajille ja kouluille liikennejärjestelmän suunnittelun tekemät turvallisten koulumatkojen infopaketit, joita voi vapaasti hyödyntää.   
 

Teksti: Julia Koski
Kuvat: Mikko Vares
Jaa sosiaalisessa mediassa