Lähde mukaan ilmaisille luontoretkille ‒ retkiä järjestetään sekä lapsille että aikuisille

Tervetuloa osallistumaan myös tänä vuonna järjestettäville luonto- ja kaupunginosaretkille. Kevään ja kesän aikana voit tutustua kaupunkiluontoon opastetuilla ja ilmaisilla retkillä. Ensimmäinen luontoretki järjestetään Härmälän luontopolulla 12. toukokuuta.
Kivikkoa Pyhäjärven rannalla, Härmälän luontopolulla.
Härmälän luontopolku kulkee Härmälän rantapuistossa, Rantaperkiössä. Luontopolku on tarkoitus uudistaa vuonna 2025.

Ympäristönsuojeluyksikkö ja Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma järjestävät jälleen kesällä 2024 luonto- ja kaupunginosaretkiä eri puolille Tamperetta. Retkiä pidetään toukokuun alusta elokuun loppuun saakka. 

Retket ovat ilmaisia ja kaikille avoimia. Opastuskieli on suomi. Joillekin retkille on niiden luonteen vuoksi ilmoittautuminen. Tarkemmat tiedot ja mahdolliset ilmoittautumislomakkeet löydät tekstin lopussa olevasta linkistä.

Ensimmäisinä luontoretkikohteina Härmälän luontopolku ja Iidesjärvi

Ensimmäinen retkikohde on Härmälän luontopolku sunnuntaina 12. toukokuuta. Luontopolku sijaitsee Rantaperkiössä ja se kulkee lähellä Pyhäjärven rantavyöhykettä. Härmälän luontopolku on tarkoitus kunnostaa vuonna 2025. Retkellä pääsetkin sekä kuulemaan alueen luonnosta että kertomaan omat ideasi koskien luontopolun uusien tulevien opastaulujen sisältöä.  Retken vetää Härmälän luontopolkua päivittävä Tuomas Lilleberg. Retki kestää noin pari tuntia. Kokoontuminen on klo 10.00 Rantaperkiön uimarannan parkkipaikalla (Talvitie).

Kesän toisella retkellä lauantaina 18. toukokuuta suunnataan Iidesjärvelle. Järvi on tunnettu vesilintulajeistaan, joita sieltä löytyy runsaasti. Vaikka vuosien aikana lajisto on niukentunut, monet peruslajit löytyvät alueelta edelleen kuten esimerkiksi naurulokki, nokikana, silkkiuikku ja tavallisimmat sorsalajit. Iidesjärvellä voi törmätä myös harvinaiseen liejukanaan. Luontoretki kestää noin kolme tuntia, ja tällä retkellä oppaana on Lasse Kosonen. Kokoontuminen on klo 10.00 Iidesjärven länsipäässä, Lokintaipaleen kupeessa.

Tänä kesänä muita luontoretkikohteita ovat: Villilänsaari, Pyynikin luonnonsuojelualue, Halimasjärven luonnonsuojelualue, Haiharanpuisto, Tammerkosken luontopolku, Hallilan Pehkusuo, Suolijärven luontopolku, Lukonmäen Pitkäahde, Lappi-Käpylä ja Hervannan Makkarajärvi.

Kesällä järjestetään myös neljä kaupunginosaretkeä. Retkikohteet ovat Tohloppi, Kaukajärvi, Reuharinniemi ja Vuores.

Retkiä myös lapsille

Myös lapsille järjestetään kesän aikana kolme luontoretkeä, jossa joissa he pääsevät tutustumaan lähiluontoon. Lasten retkien vetäjänä toimii ympäristökasvattaja ja biologi Tuomas Lilleberg. Retket sisältävät seikkailua lähimetsässä Kaupissa, tutkimusmatkan Vihiojalle Koivistonkylässä ja retken Halimasjärvelle Atalaan. Ikäsuositus vaihtelee 7–12 vuoteen.

Lasten retkille otetaan 15 osallistujaa, joten muista ilmoittautua mukaan. Jos retki on täynnä, ilmoittaudu kaikesta huolimatta, sillä varasijalta voit hyvin päästä retkelle. Ilmoita oppaalle, jos lapsesi ei pääsekään paikalle. Silloin toinen lapsi voi päästä varasijalta mukaan retkelle. Aikuinen voi tarvittaessa mennä lapsensa mukaan retkelle. Muista silloin ilmoittaa siitä lapsen ilmoittautumisen yhteydessä.

Lisätietoja: 

Ympäristönsuojeluyksikkö
ymparistonsuojelu(at)tampere.fi
 

Teksti: Julia Koski
Jaa sosiaalisessa mediassa