Lokkikamera seuraa Iidesjärven naurulokkien pesintää kelluvilla pesälautoilla

Iidesjärvellä on jo muutaman vuoden ajan ollut kelluvia pesälauttoja, joilla naurulokit voivat pesiä turvallisemmin. Nyt lokkien pesintää ja lauttojen toimivuutta seurataan riistakameralla, jonka kuva päivittyy puolen tunnin välein. Lokkien touhuja voi katsella verkossa.

Kameralla tarkkaillaan Iidesjärven pesälauttojen lokkien pesinnän mahdollisia ongelmia ja niiden syitä.  Lauttoja voidaan parantaa kameraseurannan perusteella pesintään sopivammaksi.  Kameraseuranta on toteutettu siten, ettei se häiritse lokkien elämää. Laitteisto on täysin äänetön, ja pimeällä hyödynnetään inframustasalamaa, jota linnut eivät näe.  Kameralla saadaan videokuvaakin tarvittaessa.

–Linnut alkoivat tutustua lauttoihin jo silloin, kun järvellä oli vielä jäät. Niiden uteliaisuus lauttoja kohtaan oli suurta.  Tällä hetkellä lautoilla varataan vielä hautomispaikkoja, ja parhailla paikoilla on jo pesät munineen, kertoo retkeilypalvelupäällikkö Petri Mäkelä Ekokumppaneilta.

Iidesjärvellä ja Härmälän Vähäjärvellä on naurulokkien pesintää autettu kelluvilla pesälautoilla ympäristöministeriön Kunta-Helmi-hankkeen tuella vuodesta 2020.  Lautoilla linnut ovat paremmassa suojassa pienpedoilta kuten minkiltä ja supikoiralta. Naurulokki on luokiteltu Suomessa vaarantuneeksi lajiksi vähenemisensä vuoksi.  Vähenemisen syiksi on arveltu muun muassa rantojen umpeutumista ja rakentamista, pienpetoja ja häirintää. 

Pesälauttojen pinta-alaa laajennettu tänä vuonna. Lauttarakenne on myös hieman korkeampi, ja lautoissa on nousuluiskat siltä varalta, jos poikanen sattuu putoamaan lautalta.

Tampereen kaupunki on saanut kameraseurannalle Varsinais-Suomen ELY-keskukselta luvan tutkimus- ja opetustarkoitukseen.  Kameraseurannan toteuttaa Ekokumppanit Oy. 
 

Lisätietoja

Petri Mäkelä
Ekokumppanit Oy:
Puhelin:
040 806 4082
Eeva Punju
Tampereen kaupunki, ympäristönsuojeluyksikkö: Ympäristösuunnittelija
Puhelin:
040 806 2184
Teksti: Tarja Nikupaavo-Oksanen
Jaa sosiaalisessa mediassa