IB-ohjelma
IB-ohjelma
Tampereen lyseon lukio on International Baccalaureate Diploma -ohjelman kautta osa maailmanlaajuista IB-kouluverkostoa. Kansainväliseen ylioppilastutkintoon johtava varsinainen IB-opetus on kaksivuotinen, mutta sitä edeltää valmistava luokka (preparatory year). Tällöin opiskellaan suomalaisen lukion opetussuunnitelman aineita ja opiskelu tapahtuu suureksi osaksi englannin kielellä.
Ikäihmisten palvelut
Asumispalvelut ja laitoshoito
Tampereen kaupunki pyrkii mahdollistamaan sen, että yhä useampi ikäihminen pystyy asumaan turvallisesti ja laadukkaasti omassa kodissaan mahdollisimman pitkään. Hakeutuminen palveluasumiseen tai ympärivuorokautiseen hoitoon tulee ajankohtaiseksi vasta silloin, kun ikäihmisen toimintakyky on laskenut niin paljon, ettei kotona asuminen
onnistu runsaidenkaan kotiin annettavien palvelujen turvin.
Ikäihmisten palvelut
Päivätoimintaa ovat päiväkeskukset, palvelukeskukset ja korttelikerhot. Kotihoito kattaa kotipalvelun, kotisairaanhoidon ja kotihoidon tukipalvelut. Asuminen palvelutalossa tai ryhmäkodissa on vaihtoehto kotona asumiselle, jos vanhuksen palvelujen tarpeeseen ei kyetä vastaamaan kotiin annetuilla palveluilla. Sairaala- ja laitoshoitoon turvaudutaan, kun vanhuksen ikä ja sairaudet tekevät selviytymisen kotona mahdottomaksi.
Kotihoito
Kotihoidon palveluilla tarkoitetaan asiakkaan kotona selviytymisen kannalta riittäviä kotiin järjestettyjä sosiaali- ja terveyspalveluja kuten apua, tukea, hoivaa ja hoitoa, sekä ohjausta päivittäisistä perustoiminnoista suoriutumisessa tarvittaessa ympärivuorokautisesti. Kotihoidon palveluja ovat kotipalvelu, kotisairaanhoito ja kotihoidon tukipalvelut.
Kotihoidon palvelujen hakeminen
Koukkuniemen vanhainkoti
Vanhainkotihoitoa annetaan Tampereella Koukkuniemen vanhainkodissa. Koukkuniemi palvelee ikäihmisiä, jotka eivät kykene alentuneen toimintakykynsä vuoksi asumaan omassa kodissaan kotihoidon ja muiden kotona asumista tukevien palvelujen turvin.
Neuvontaa ikäihmisille
Kotitori on tamperelaisten ikäihmisten palvelu- ja neuvontapiste, josta saa tietoa ikäihmisten asumisesta, kotiin saatavista palveluista, liikkumisesta, taloudellisista etuuksista, liikuntapalveluista, harrastus- ja virkistysmahdollisuuksista, eläkeläisjärjestöistä yms.
Päiväkeskukset
Päiväkeskukset tarjoavat virkistystä ja toimintaa kotona asuville, huonokuntoisille ikääntyville niin, että he voivat selvitä kotioloissa mahdollisimman kauan. Päiväkeskuksessa järjestetään virikkeellistä, kuntouttavaa, omatoimisuutta tukevaa ja sosiaalisia kontakteja ylläpitävää toimintaa.
Vanhusasiamies
Vanhusasiamies on puolueeton henkilö, johon voi ottaa yhteyttä kaikissa ikäihmisten palveluja koskevissa kysymyksissä. Tarvittaessa asiakas ohjataan oikean tahon puoleen.
Ilmalämpöpumput
Julkisivumuutoksiin vaaditut luvat
Julkisivumuutos on yleensä luvanvarainen, jos se olennaisesti muuttaa rakennuksen julkisivua tai kaupunkikuvaa. Luvanvaraisuuteen vaikuttavat mm. rakennuksen sijainti, tyyppi, tyyli, ikä ja ympäristön ominaisuudet.
Ilmanlaatu
Ilmanlaadun tarkkailu
Tampereen kaupunki tarkkailee ilmanlaatua energiantuotanto- ja teollisuuslaitosten kanssa. Tarkkailun toteuttaa kaupungin ympäristönsuojeluyksikkö.
Sisäilman laatu
Toimiva ilmanvaihto on myös yksi terveelliseen sisäilmaan vaikuttavista tekijöistä. Lisää tietoa sisäilmaan liittyvistä asioista saat esimerkiksi Sisäilmayhdistyksen nettisivuilta.
Ulkoinen linkkiSisäilmayhdistys ry. www.sisailmayhdistys.fi/
Ilotulitus
Ilotulitus
Ilotulitteiden käytöstä on ennalta ilmoitettava pelastusviranomaiselle. Pelastusviranomainen voi antaa ilotulitteiden käyttöä koskevia paikallisista olosuhteista johtuvia yleisiä määräyksiä, joilla voidaan sallia tiettynä aikana tietyissä paikoissa ilotulitteiden käyttö ilman pelastusviranomaiselle tehtävää ilmoitusta. Kaikkien ilotulitteiden (raketit, roomalaiset kynttilät, padat, tähtipommit yms.) ikäraja on 18 vuotta. Ilotulitusvälineitä saa hankkia ja pitää hallussa sekä käyttää vain 18 vuotta täyttänyt henkilö.
Ulkoinen linkkiSisä-Suomen poliisilaitos www.poliisi.fi/sisa-suomi
Iltalukiot
Aikuislukio
Aikuislukiossa lukion voi suorittaa iltaopintoina. Aikuislukiossa voi myös kirjoittaa ylioppilaaksi ammattitutkinnon pohjalta sekä suorittaa yksittäisten lukioaineiden oppimääriä ja kursseja.
Iltapäiväkerhot
Harrastava iltapäivä -toiminnan kerhot koululaisille (HIP)
Harrastava Iltapäivä -toimintaa (HIP) järjestetään kaikilla peruskouluilla. Lisäksi eri puolilla kaupunkia järjestetään HIP-koulujen lapsille ja nuorille suunnattuja avoimia harrastekerhoja.
Koululaisten aamu- ja iltapäiväkerhot
Perusopetuksen 1. ja 2. vuosiluokkien oppilailla on mahdollisuus
osallistua aamuisin ennen koulun alkua ja iltapäivisin koulun jälkeen
järjestettävään aamu- ja iltapäivätoimintaan. Erityiskoulujen kaikkien vuosiluokkien oppilaille
(esiopetuksen oppilaista vuosiluokan 9 oppilaisiin asti) on tarjolla
omaa iltapäivätoimintaa. Erityiskoulujen oppilaille järjestetään
toimintaa Annalan, Puistokoulun, Raholan ja Saukonpuiston kouluilla.
Influenssa
Rokotukset ja tartuntatautien valvonta
Lasten ja nuorten rokotukset hoidetaan lastenneuvolassa tai kouluterveydenhoitajan vastaanotolla. Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvia aikuisten rokotuksia annetaan terveysasemilla, opiskelijaterveydenhuollossa, Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä (YTHS), aikuisneuvoloissa ja tartuntatautien valvonnan toimipisteessä.
Isyysasiat
Isyys ja lapsen huoltajuus
Jos lapsen vanhemmat eivät ole naimisissa lapsen syntyessä, vahvistetaan lapsen isyys tunnustamalla. Isyyden selvittämiseen ja vahvistamiseen liittyvät asiat hoidetaan Tampereella perheasiainyksikössä lastenvalvojien luona.
Isyyden selvittäminen ja vahvistaminen
Isännöinti
Isännöintipalvelut
Tampereen Tilapalvelut huolehtii Tampereen kaupungin omistamien kiinteistöjen teknisestä isännöinnistä.
Ulkoinen linkkiTampereen Tilapalvelut - tekninen isännöinti tampereentilapalvelut.fi/kiinteistojen-yllapitopalvelut/kiinteistokohteiden-johtaminen/tekninen-isannointi
Itsehoitopisteet
Itsehoitopisteet
Verenpaineen mittaukseen tarkoitetussa itsehoitopisteessä voi kuka tahansa käydä mittaamassa verenpaineensa. Pisteessä ei ole henkilökuntaa, mutta selkeiden ohjeiden ja yksinkertaisen laitteen ansiosta verenpaineen mittaaminen onnistuu helposti.
Itsehoitopisteissä on vaaka punnitusta varten ja materiaalia aikuisiän diabeteksen ehkäisystä ja hoidosta sekä lomakkeita, joilla voit testata,
kuuluuko diabetekseen sairastuvien riskiryhmään.
Hatanpäällä, Hervannassa ja Tammelassa itsehoitopisteen
yhteydessä on Liiku itse -piste, jossa on tietoa Tampereen
liikuntamahdollisuuksista.
Itsemurha-ajatukset
Kriisikeskus Osviitta
Kriisikeskus Osviittaan voit soittaa tai tulla käymään, joko ajan varanneena tai ilman ajanvarausta.
Osviitta on matalan kynnyksen auttamispaikka, jonka asiakkaaksi voi tulla kuka tahansa, joka haluaa ulkopuolista tukea tai apua. Osviitan apu on luottamuksellista, nimetöntä ja maksutonta.
Ulkoinen linkkiKriisikeskus Osviitta www.mielenterveysseurat.fi/tampere/kriisikeskus
Mielenterveyden kriisipalvelut
Kriisityöryhmä arvioi ja hoitaa potilaita, jotka kärsivät psykoosiasteisesta kriisistä, ovat vakavassa itsemurhavaarassa tai muussa erityisen vaikeassa kiireellistä arviota vaativassa mielenterveydellisessä kriisissä.
Jos henki on vaarassa esimerkiksi itsemurhavaaran takia tai jos kyse on muusta vakavasta ja kiireellisestä, välitöntä hoitoa vaativasta tilanteesta, ota nopeasti yhteys ensiapu Acutaan (24 h), puhelin 03 311 611 tai soita hätänumeroon 112.
Ulkoinen linkkiTAYS Päivystys Acuta www.tays.fi/acuta