Hulevedet ja vesihuolto
Vuoden 2021 hulevesilaskutus alkaa
Vuoden 2021 hulevesilaskutus aloitetaan syksyllä 2021. Lisätietoa alemapana sivulla kohdassa Hulevesimaksu.
Kaupungeissa suuri osa maa-alasta on vettä läpäisemätöntä pintaa kuten kattoja ja asfalttia. Mitä tiiviimmin rakennettu alue on ja mitä suurempi osa valuma-alueen pinnoista on vettä läpäisemätöntä, sitä enemmän ja nopeammin pintavaluntaa muodostuu. Perinteisesti hulevedet on johdettu hulevesiviemäreissä tai ojissa lähimpiin vesistöihin tai maastoon. Tulvahaittojen pienentämiseksi ja hulevesien laadun parantamiseksi hulevesiä paikoin viivytetään hulevesialtaissa ja kosteikoissa. Yhdyskuntarakenteen tiivistyessä sekä ilmastonmuutoksen aiheuttamien rankkasateiden yleistyessä hulevesien hallintarakenteiden merkitys kasvaa.
Tampereen kaupungin hulevesijärjestelmän suunnittelusta, rakentamisesta ja kunnossapidosta vastaa kaupunkiympäristön palvelualue. Kiinteistön omistaja tai haltija vastaa hulevesien hallinnasta kiinteistönsä alueella.
Tampereen Vesi antaa rajakohtalausunnot liityttäessä hulevesiviemäriin. [email protected] puh. 040 8062 747, 040 8062 489
Tampereen kantakaupungin hulevesiohjelma
Tampereen kaupungin hulevesien hallinnan periaatteet
Ulkoinen linkkiKuntaliiton hulevesiopas https://www.kuntaliitto.fi/julkaisut/2012/1481-hulevesiopas
Usein kysytyt kysymykset hulevedestä
Sivulla on hulevesimaksua koskevia kysymyksiä ja vastauksia.
Hulevesimaksu määräytyy kaavayksikön asemakaavan mukaisen käyttötarkoituksen ja pinta-alan mukaan. Kerrostalokiinteistöjen maksujen määräytymisessä otetaan huomioon myös rakennusten kerrosala. Kaavayksikön pinta-alalla tarkoitetaan tontin tai tilamuotoisen, vielä lohkomattoman tontin pinta-alaa.
Hulevesimaksua peritään kunnan hulevesijärjestelmän vaikutusalueelta, johon kuuluvat asemakaava-alueet. Polson asemakaava-alue ja ranta-asemakaava-alueet eivät kuuluu kunnan hulevesijärjestelmän eivätkä siten hulevesimaksun piiriin. Hulevesijärjestelmä koostuu hulevesiviemäreiden lisäksi rummuista, avo-ojista, hulevesikaivoista sekä erilaisista hulevesien hallintaratkaisuista kuten painanteista, viivytysaltaista, imeytysrakenteista, virtaamansäätörakenteista, kosteikoista -ja suodatusratkaisuista. Kunnan hulevesimaksulla kerätään kunnalle hulevesien hallinnasta aiheutuvat kulut.
Viisi maksuluokkaa
Valtuusto päätti 13.11.2017, että kaupunki ottaa käyttöön maankäyttö- ja rakennuslain mukaisen julkisoikeudellisen hulevesimaksun ja että yhdyskuntalautakunta hyväksyy hulevesitaksan. Samalla valtuusto päätti, että kaupunki vastaa asemakaava-alueella hulevesien hallinnan kokonaisuudesta 1.1.2018 alkaen. Päätöksen myötä Tampereen kaupungin kaupunkiympäristön palvelualue toteuttaa hulevesiviemäröinnin järjestämistä.
Yhdyskuntalautakunta päättää hulevesimaksun määräytymisen perusteista ja hulevesitaksasta ja näitä päivitetään tarpeen mukaan.
Hulevesitaksassa on nyt viisi eri maksuluokkaa. Maksuluokka 1 kattaa pientalomaisen rakentamisen, maksuluokka 2 rivitalot ja ketjutalot, maksuluokka 3 palvelu- ja hallintorakennukset, maksuluokka 4 kerrostalot ja luhtitalot sekä maksuluokka 5 liike- ja teollisuusrakentamisen sekä pysäköintialueet.
Eri maksuluokkien hulevesimaksuille on asetettu maksimisummat, jotta hulevesimaksut eivät muodostuisi kiinteistöille kohtuuttoman suuriksi. Kalleimmassa maksuluokassa 5 voi hakea huojennusta hulevesimaksusta taksassa määriteltyjen ehtojen täyttyessä. Maksuluokkien tarkempi määräytyminen ja hulevesimaksun laskentakaava on esitetty hulevesitaksassa. Voimassa oleva 15.6.2021 hyväksytty taksa ja maksun määräytymisen perusteet löytyvät alla olevasta linkistä.
Lasku osoitetaan kiinteistön omistajalle tai kaupungin vuokratontin haltijalle hulevesijärjestelmän vaikutusalueella.
Vesihuoltolain tavoitteena on turvata terveydellisesti ja muutoinkin moitteeton talousvesi sekä terveyden- ja ympäristönsuojelun kannalta asianmukainen viemäröinti kohtuullisin kustannuksin. Tampereen kaupungissa asemakaavoitetulla alueella vesihuollosta huolehtii Tampereen Vesi toiminta-alueen rajaamalla alueella. Tampereen pohjoisella suuralueella toimii kolme pienehköä vesilaitosta, joille on määritelty toiminta-alueet.
Mikäli kiinteistö sijaitsee vesihuollon toiminta-alueella ja taajamassa, se on liitettävä laitoksen vesijohtoon ja jätevesiviemäriin. Vuonna 2014 uudistuneen vesihuoltolain mukaan taajama-alueiden ulkopuolella olevilla kiinteistöillä ei ole liittymisvelvollisuutta, mikäli kiinteistön vesihuoltolaitteistot täyttävät ympäristönsuojelulain vaatimukset.
Vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen hyväksyy kunta. Tampereen kaupungin johtosäännössä toiminta-alueiden hyväksyminen kuuluu yhdyskuntalautakunnan toimivaltaan. Vesihuollon toiminta-alue kattaa alueet, joilla kiinteistön liittäminen vesijohtoon ja viemäriin on tarpeen asutuksen tai elinkeino- tai vapaa-ajan toiminnan takia. Vesihuollon toiminta-aluetta on tarpeen laajentaa esimerkiksi uusien asuinalueiden myötä. Toiminta-aluekartassa esitetään laajennusalueet ja laajennusten tavoiteaikataulut.
Vesihuoltolain mukaan toiminta-alueen tulee olla sellainen, että vesihuoltolaitoksella on taloudelliset edellytykset huolehtia vesihuollosta.
Tampereen Vesi huolehtii Tampereen kantakaupungin sekä Teisko-Aitolahden alueella Polson ja Kämmenniemen asemakaava-alueiden vesihuollosta. Tampereen Veden toiminta-alue hyväksyttiin 2011.
Teisko-Aitolahden alueella toimivat myös Sisaruspohjan alueen vesiosuuskunta, Velaatan vesiyhtymä ja Nurmin vesihuolto-osuuskunnat.
Alla olevalla kartalla on esitetty nykyiset Tampereen kaupungin alueen vesihuoltolaitosten toiminta-alueet.
Ulkoinen linkkiVesihuollon toiminta-alueet kartalla
Ulkoinen linkkiTampereen Vesi Liikelaitos
Tampereen Vesi huolehtii yleisen vesi- ja viemärilaitoksen toiminnasta.
www.tampereenvesi.fi