Siirry sisältöön

Lontoossa uraa tehnyt tanssija-koreografi Wilhelmina Ojanen ohjaamaan maksutonta liiketyöpajaa nuorille aikuisille

Julkaistu 15.11.2021 9.56

Wilhelmina Ojanen kuuntelee keskittyneesti nuoria, jotka ovat selin kameraan.
Ojanen uskoo, että oman kehon kuuntelemiseen ja aistien herkistämiseen tähtäävät harjoitukset auttavat nuoria olemaan läsnä myös tanssisalin ulkopuolella.

Wilhelmina Ojanen tulee marraskuussa Tampereelle ohjaamaan liiketyöpajoja työn ulkopuolella oleville nuorille aikuisille. Vaikka Ojanen on ammattikoreografi, ei liiketyöpajassa tanssita toistamalla toisten liikkeitä. Pikemminkin kyse on havainnoinnista ja itseilmaisusta. Ojasen sanoin "ohjatusta vapaasta liikkeestä".

– Se voi tuntua aluksi aika hurjalta, kun pyydetään liikkumaan omasta kokemuksesta käsin. Se saattaa herättää sellaista "apua mä en osaa" -tunnetta, Ojanen kuvaa.

– Kun alkujännityksestä pääsee, ihmiset innostuvat ja voimaantuvat ja haluavat tehdä enemmän. Nuorilta tulee paljon ehdotuksia!

Maksuttomissa työpajoissa tavoitellaan erilaisin harjoituksin luontokokemusta sisätiloissa. Siis esimerkiksi hetkeä, kun ihminen on metsässä aistit avoinna, levollisen tarkkaavaisena.

Unelmauran saavuttaminen on edellyttänyt herkkyyttä ja rohkeutta

Wilhelmina Ojanen on Tampereen yhteiskoulun lukion, "TYK":in kasvatti. Hän muutti Lontooseen opiskelemaan tanssia jo 19-vuotiaana. Opinnot arvostetussa Trinity Laban yliopistossa olivat unelmien täyttymys.

– Asuin kahdeksan vuotiaaksi asti Chilen pääkaupungissa Santiagossa. Lapsuus miljoonakaupungissa opetti rohkeutta liikkua ja matkustaa. Olen vain ajatellut, että tosi hyvin pärjään!

Opinnot olivat kalliit, joten Ojasen täytyi ottaa opintolainaa. Sisäinen palo alalle on kuitenkin ollut niin vahva, että hän on päättänyt tehdä unelmiensa mukaisia valintoja.

Valmistumisensa jälkeen Ojanen jäi työskentelemään Lontooseen koreografina. Pandemian myötä hän muutti Helsinkiin, koska hän koki taiteilijoiden työllistymisen olevan Suomessa helpompaa.

– Täällä en myöskään koe tanssialalla kilpailua vaan kollegiaalisuutta. Iloitsemme toistemme puolesta.

Wilhelmina Ojaselle nykytanssi on toisaalta unelmatyö, toisaalta tapa katsoa maailmaa, "olla maailmassa tanssin kautta." Luovuus ja itseilmaisu edellyttävät myös ammattitaiteilijalta pysähtymistä ja herkistymistä – samoja teemoja, mitä työpajassa käsitellään. Tulevaisuudessa Ojanen haaveilee sukeltavansa yhteisötanssin maailmaan.

– Erilaisilla ihmisillä on niin paljon annettavaa!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lue lisää:

Ulkoinen linkkiRyhmät Tampereen Ohjaamossa


Liiketyöpaja TOSI-tanssit järjestetään 16.11.2021–14.12.2021. Paja on osa ESR-rahoitteista TOSI-hanketta.
Projektisuunnnittelija
Virpi Koskela
puhelin +358417310640
sähköposti [email protected]


Teksti Hanna Porrassalmi

Kuvat Kieran Dawes