Siirry sisältöön

Operaatio Pirkanmaa toteuttaa kulttuuripääkaupunkihaun tavoitteita vuosina 2022–2024

Julkaistu 30.9.2021 10.58

Tampere haki yhdessä 19 pirkanmaalaisen kumppanikunnan kanssa Euroopan kulttuuripääkaupunkititteliä vuodelle 2026. Kisaan osallistuivat myös Savonlinnan luotsaama Saimaa-ilmiö sekä Oulu2026-hanke.

Oulu voitti kilpailun, mutta jo hakuvaiheessa Pirkanmaan kunnat päättivät, että myös tappion tullessa luovien alojen kehittämiseksi tehty työ tullaan hyödyntämään pirkanmaalaisten eduksi.

Jatkohankkeesta tehdään kolmivuotinen ajalle 2022–2024. Koska tarkoitus on tukea Pirkanmaan alueen kulttuuritoimijoita ja edistää pandemiasta elpyvää elämystaloutta, se on saanut uuden nimen: Operaatio Pirkanmaa.

Operaatio Pirkanmaan budjetti kolmelle vuodelle on 2,6 miljoonaa euroa

Suunniteltu hankebudjetti kolmelle vuodelle on yhteensä 2,6 miljoonaa euroa. Tampereen kaupungin osuus rahoituksesta olisi noin 1,9 miljoonaa euroa ja kuntakumppanit rahoittaisivat suunnitelman mukaan Operaatio Pirkanmaata yhteensä 0,7 miljoonalla eurolla.

Tampereen lisäksi kulttuuripääkaupunkihaussa on ollut mukana 19 pirkanmaalaista kuntaa: Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.

Hakuvaiheen työstä kasvaa osiansa suurempi kokonaisuus

Operaatio Pirkanmaan tavoitteena on kehittää elinvoimaista kulttuurimaakuntaa ja luovien alojen kansainvälistä osaamiskeskittymää, jossa ammattilaisten toimintaedellytyksiä kehitetään ja kuntalaisten kulttuuriset oikeudet toteutuvat. Hanke toimii yhä yhdenvertaisemman, saavutettavamman ja kestävämmän toimintaympäristön edistämiseksi Pirkanmaalla.

Kuntien yhteisellä rahoituksella toteutetaan osa hakuvaiheessa tehdyistä projektisuunnitelmista ja kehitetään luovien alojen osaamista, verkostoja ja osaamispohjaa työllisyyden edistämiseksi. EU-hankeosaamisen ja kulttuurikentän kansainvälistymisen vahvistaminen alueella on myös yksi Operaatio Pirkanmaan tavoitteista.

Useat projektit ovat jo käynnistyneet

Operaatio Pirkanmaan aluetaloudelliset vaikutukset tulevat olemaan 2,6 miljoonan euron hankebudjettia suuremmat, sillä hanke toimii projektien rahoituksen mahdollistajana ja projektirahoitusta toteutettaville hankkeille haetaan myös muista rahoituslähteistä.

Useat Tampere26-haussa mukana olleet hankkeet ovat onnistuneet saamaan jo rahoitusta. Alueellisesti merkittävien, jo etenevien hankkeiden piirissä tehdään myös jo viestintä- ja koulutusyhteistyötä. Operaatio Pirkanmaan toteutuksesta kerrotaan tarkemmin hankkeen käynnistyessä.


Lisätietoja

Projektijohtaja
Perttu Pesä
puhelin +358505876200
sähköposti [email protected]

Tuottaja
Satu Keltanen
puhelin +358417305771
sähköposti [email protected]

Projektipäällikkö
Ilona Kyykoski
puhelin +358407065431
sähköposti [email protected]